SEKS, LAŽI, UBOJSTVA

Prostitutka i svodnik ključ ucjene lacijskoga guvernera

Smrt svodnika Cafassa klasificirana je kao srčani zastoj uslijed uzimanja droge, ali tužiteljstvo sada zahtijeva ekshumaciju
 Reuters

RIM - Tek će autopsija u ponedjeljak pokazati je li transgender Brenda ubijen ili je poginuo nesretnim slučajem. Bez obzira na ishod autopsije, na koji će se čekati, Brendina smrt je prerasla u prvorazredan politički skandal, jer se sumnjalo da je ona imala snimak orgija donedavnog guvernera Lazija Piera Marrazza s njom i još jednom istovrsnom prostitutkom (radno ime: Michelle), a sumnjalo se i da je ona obavijestila karabinijere odane kriminalu i ucjeni da je Marrazzo u krevetu kod svoje mnogo omiljenije transvestitske partnerice Nathalie, gdje su ga uhvatili i ucijenili, što ga je stajalo položaja i karijere. Piše se, nadalje, da je Brenda nabavljala kokain za Marrazza i druge svoje klijente, ne samo za sebe.

Frenetična istraga

Nešto ranije, potkraj rujna, nađen je mrtav Gianguarino Cafasso, svodnik i pusher, koji je prethodno kontaktirao neke televizijske i novinske redakcije po Milanu, nudeći na prodaju snimak orgije Marrazza s transvestitima i s kokainom. Cafassova smrt je klasificirana kao srčani zastoj uslijed predoziranja drogom, ali sada tužilaštvo zahtijeva ekshumaciju i autopsiju trupla, jer sumnja da je i Cafasso ubijen svjedok.

U Rimu istrage traju frenetičnim tempom. Stan u kojemu je nađena mrtva Brenda snima se milimetar po milimetar, a u policijskom povjereništvu u Ulici sv. Zdravka neprekinuta je procesija eventualnih svjedoka.

Krimić je zakuhala sama Brenda, nudeći policiji proturječne verzije o tome gdje je sve sniman Marrazzo, koliko puta, te što je s filmovima (za jedan je tvrdila da ga je uništila, a kasnije da nije ni postojao). Silnu konfuziju napravilo je i tužilaštvo, iz kojeg su u Brendin stan istodobno došla dva zamjenika i dva pomoćnika tužioca, od kojih je svaki drugim novinarima odavao drukčije detalje i iznosio različite pretpostavke o onome što se dogodilo.

Pocrnjela od dima

Brenda nije karbonizirana, nego samo pocrnjela od dima, kažu sada (ako im je više išta vjerovati). Čini im se da se ugušila dimom. Imala je pune kovčege, ali sada poriču da je htjela otputovati. Kategorički isključuju samoubojstvo, istražuju namjerno ubojstvo, ali dopuštaju da je mogao biti i nesretan slučaj. Zapravo tapkaju u mraku i nadaju se da će im forenzičari rasvijetliti put.

Brendina smrt je ponovo podigla paniku među političarima. Tvrdilo se da Marrazzo ni izdaleka nije bio jedini viđeniji klijent brazilskih prostitutaka s umetnutim silikonskim sisama i prirodnom alatkom. Da ih je bilo i s ljevice i s desnice (pa su se novine ružno šalile da je u politici “trans-verzalan strah”).

Prilika za ucjene

Rimski Espresso je tvrdio da u Italiji djeluje 15.000 takvih prostitutaka - a poznato je da nema ponude bez potražnje. Zašto baš transvestita? Pretpostavke su različite i proturječne: da li zbog nepriznavanja homoseksualnosti, ili pak zato što su neki od njih ženstveniji i mazniji od onoga što se nađe među Talijankama, ili zbog nekog trećeg razloga - nagađao je talijanski tjednik.

U svakom slučaju, čini se da je polusvijet transvestitske prostitucije još povezaniji s organiziranim kriminalom, jer se baš tu vrti kokain, jer se tu naplaćuju veće svote - i jer su tu moguće masnije ucjene, pošto moćni i bogati klijenti imaju više izgubiti, pogotovu kad su “ulovljeni” s ljepoticama drugačijeg pribora.

Neke od tih tajni Brenda je odnijela u grob, neke će možda izviriti iz njezina kompjutera koji je bio potopljen u umivaonik (što ne oštećuje podatke na tvrdom disku), a neke upravo izlaze na vidjelo. Na primjer da će joj na grobu pisati: Wendell Mendez Paes (1977. - 2009.).





Vješanja pod mostom, padovi kroz prozor i otrovane kave

RIM - Brenda i Cafasso samo su novo poglavlje u seriji misterioznih ubojstava svjedokâ koja su, poput veziva, prožela posljednjih pedesetak godina talijanske povijesti. Wilma Montesi, ubijena da ne progovori 1953., dokusurila je karijeru vicepremijera Attilija Piccionija. Misterijama su obavijeni let s prozora milanskoga policijskog povjereništva partizana anarhista Pina Pinellija 1969., pa 1972. ubojstvo povjerenika Luigija Calabresija kroz čiji je prozor Pinelli pao u smrt, vješanje bankara Roberta Calvija 1982. o londonski Most crnih fratara, kava sa cijankalijem koju je katolički bankar Michele Sindona popio 1986. u najsigurnijemu talijanskom zatvoru, ubojstvo Mina Pecorellija 1979. koje je sedmostrukog premijera Giulija Andreottija stajalo nekoliko godina političkog života i, možda, funkcije predsjednika Republike - a popis ni izbliza nije kompletan.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:17