SARAJLIJE U AKCIJI

PROSVJED PROTIV EUTANAZIJE 13.000 PASA LUTALICA'Tita je spasio Rex, a 'ko će vas?'

 Klix.ba

SARAJEVO - Dvjestotinjak prosvjednika okupilo se u nedjelju u Sarajevu pred sjedištem parlamenta i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kako bi iskazali nezadovoljstvo najavljenim izmjenama zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kojima je predviđeno eutanaziranje napuštenih pasa nakon petnaestodnevnog držanja u azilu.

Prosvjedovali su članovi različitih udruga koje se bave zaštitom pasa i drugih kućnih ljubimaca pri čemu su nosili transparente kojima su pozivali parlament da ne prihvati predložene izmjene zakona.

"Ne mijenjajte zakon, provodite ga" i "Ubijanje nije rješenje" samo su neke od poruka na transparentima.

Zastupnički dom parlamneta BiH je prije dva tjedna u prvom čitanju usvojio prijedlog izmjena zakona o dobrobiti životinja donesenog još 2009. kojima je previđeno da se napuštene pse eutanazira ukoliko im se u roku od petnaest dana nakon njihova smještanja u ne nađe udomitelj.

Izmjene je predložila zastupnica Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Nerima Zaimović-Uzunović pojašnjavajući to potrebom da se napokon riješi problem kojega predstavljeju tisuće napuštenih pasa na ulicama bosanskohercegovačkih gradova.

Procjena je veterinarske uprave Sarajeva kako samo ulicama glavnog grada BiH luta između 10 i 13 tisuća napuštenih pasa a statistika gradske službe hitne pomoći pokazuje kako se dnevno u prosjeku bilježe po četiri napada pasa na ljude.

Zakon iz 2009. obvezao je općine da grade azile za napuštene životinje dok je eutanazija predviđena tek kao iznimka i to u slučajevima potvrđenog bjesnila ili agresivnosti pasa.

Zakon se pokazao neprovodivim prije svega zbog činjenice da općine nisu bile u stanju osigurati sredstva za gradnju azila.

Udruge za zaštitu životinja inzistiraju da se zakon ipak provede u izvornom obliku, da se nastavi s programom sterilizacije i kastracije pasa kojega trenutačno provodi britanska nevladina organizacija "Dogs Trust".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:21