1 OD 5 MILIJUNA

PROSVJED PROTIV VUČIĆA NAJAVLJEN KAO NAJMASOVNIJI DOSAD Uoči skupa on zaprijetio: Neće oni ništa zauzeti, nikakve institucije, bit će sklonjeni

 
 Reuters

>>> NOVO 20:30 Prosvjed oporbe okupljene oko Saveza za Srbiju službeno je večeras u Beogradu nešto prije 20 sati, a vlastima je ostavljen rok od šest dana da ispune zahtjeve koje su danas popodne iznijeli na prosvjedu.

Kako su rekli, predstavnici SzS, udruženja građana i strukovnih udruženja spremni su razgovarati sa nadležnim organima, ali ne s predsjednikom Srbije i predsjednicom Skupštine Srbije.

Ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, najavili su nove demonstracije sljedeće subote.

---------------------------------

19:18 Protestna šetnja centrom Beograda završila je nekoliko minuta prije 19 sati nakon čega su se skupu ispred Skupštine Srbije obratili zastupnica Ljupka Mihajlovska, lider Dveri Boško Obradović te Vuk Jeremić.

---------------------------------

17:53 Policija kaže kako se na prosvjedu ispred Skupštine Srbije okupilo oko 7500 ljudi. Ondje su pročitani zahtjevi oporbe koja traži formiranje zajedničkog odbora vlasti i oporbe u cilju definiranja poštenih izbornih uvjeta, izbor novog sastava Regulatornog tijela za elektronske medije, te izbor novog tehničkog vodstva i uređivačkog kolegija RTS-a i RTV-a.

"Zdravo uličari, zdravo mrsomudi, zdravo nezahvalna bagro, zdravo ispijači espresa, Soroševi plaćenici. Imate li imalo stida, malo srama, nečeg ljudskog u sebi?", započeo je svoj govor glumac i lider PSG-a (Pokret slobodnih građana) Sergej Trifunović.

"Kad sam bio mali i kad je moja majka govorila da je politika ku*va, ja sam uvijek pomišljao da ti političari izgledaju kao "Top lista nadrealista". Pazi što želiš, možda ti se ostvari", poručio je Trifunović.

Okupljenima se obratio i student Pravnog fakulteta Stefan Novaković koji je uhićen poslije upada prosvjednika u RTS.

"Zbog vas je Beograd danas svijet. Probudili smo Srbiju i poslat ćemo poruku svima - narod u Srbiji je ustao protiv diktature", rekao je Novaković.

"Ovo je posljednja razumna oaza u Srbiji, a mi smo dio nje. Vlast želi štrajkati glađu da smijeni narod. Je li ovo ludnica ili država?", upitao je novinar Srđan Škoro.

Oko 17:20 je počela šetnja prosvjednika centrom Beograda.

FOTOGALERIJA: Prosvjed u Beogradu 'Svi kao jedan - Jedan od pet milijuna'

-----------------------------------------

15:45 Prosvjed je počeo, no zasad nema procjena koliko je građana okupljeno na ulicama Beograda. Neki mediji tvrde kako ih je trenutno manje od deset tisuća, no prema fotografijama ipak bi ih moglo biti više.

Kako javlja list Danas, iza bine okupljaju se predstavnici opozicije. Stigli su lideri Saveza za Srbiju - Dragan Đilas, Nebojša Zelenović, Borko Stefanović, Vuk Jeremić, Zoran Lutovac, Janko Veselinović, Dejan Bulatović… U ograđenom dijelu su brojni srpski političari, među njima i Boris Tadić.

Demonstranti su u jednom trenutku došli pred vrata Narodne Skupštine i podigli ćirilična slova koja ispisuju „ostavke“ što su okupljeni pozdravili pljeskom. Policija je u pripravnosti, no zasad nema nikakvih incidenata niti pokušaja ulaska u institucije.

A demonstrator wears a sticker during a protest against Serbia's President Aleksandar Vucic and his government, in front of the Parliament Building in central Belgrade, Serbia, April 13, 2019. The sticker reads
REUTERS

Demonstrators spell out the word
REUTERS

------------------------------------------

Ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu u subotu u 15 sati očekuje se početak velikog prosvjeda protiv aktualne vlasti pod nazivom "Svi kao jedan - Jedan od pet milijuna".

Prosvjed organizira Savez za Srbiju čiji su čelnici pozvali građane da dođu i na miran način iskažu svoje nezadovoljstvo prema režimu Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

Otkazuju se autobusi

Kako javlja regionalna informativna televizija Al Jazeera Balkans, građanima će na prosvjedu biti pročitani zahtjevi oporbe i nezadovoljnih građana, a s govornice će im se obratiti vođe opozicije te neke javne osobe, no zasad nije precizirano o kome se radi.

Organizatori su u Beograd pozvali građane iz cijele Srbije i tvrde da će to biti dosad najmasovniji u seriji skupove protiv Vučićevog režima, no upozoravaju da postoje problemi pri dolasku u prijestolnicu iz udaljenijih krajeva. Naime, pojedini autoprijevoznici, prema tvrdnjama organizatora, otkazuju prijevoz od unutrašnjosti do glavnog grada Srbije zbog neslaganja s prosvjednicima.

Lider Dveri Boško Obradović na Twitteru je objavio da su ukinute i „redovne autobusne linije za Beograd do 17 sati“, kao i da je policija tijekom noći „upala kod preostalih autoprijevoznika koji su dali autobuse i kombije i svi su otkazali zakupljene prijevoze“, piše Al Jazeera.

I na društvenim mrežama se, dodaju, može pročitati da autobusi za Beograd ne idu po uobičajenom redu vožnje. Tako je prijevoznik iz Pančeva na šalteru objavio priopćenje da je ove subote međugradski promet reduciran zbog nedovoljne količine goriva i izvršitelja.

S druge strane, dan ranije predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da policija nikog neće sprječavati da dođe u Beograd.

'Bit će sklonjeni'

On je u subotu ujutro, gostujući na televiziji Pink, rekao da je "gotovo siguran" da će prosvjed opozicije u Beogradu proteći u miru.

Prema njegovim riječima opozicija može postaviti tri-četiri šatora te tako 'maltretirati Beograđane i prljati Beograd'.

- Neće oni ništa zauzeti, nikakve institucije, bit će sklonjeni - poručio je predsjednik Srbije.

Serbia's President Aleksandar Vucic during a round table meeting at the EU-Western Balkans Summit in Sofia, Bulgaria, May 17, 2018. Dimitar Dilkoff/Pool via Reuters - UP1EE5H0QZ7L0
Dimitar Dilkoff/Pool / REUTERS
Aleksandar Vučić

Iako Vučić djeluje smireno i samouvjereno, čini se kako vladajući ipak nisu toliko opušteni u vezi ovog prosvjeda. Tako su, objavila je agencija Tanjug, zastupnici Vučićeve stranke noć proveli u zgradi Skupštine Srbije kako bi spriječili eventualni pokušaj opozicije da "nasilno promijeni izbornu volju građana". Na društvenim se mrežama, javlja Al Jazeera, objavljuju snimke velikog broja policajaca koji ulaze u zgradu parlamenta ili stoje ispred nje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je kako joj se ne sviđa atmosfera u društvu i za takvo stanje je optužila opozicijski Savez za Srbiju koji je, kako je rekla, manjina u društvu.

Brnabić je za televiziju Prva kazala da u Srbiji postoje dvije strane koju čini 90 posto društva spram 10 posto i dodala da je "OK prosvjedovati".

Podsjetimo, prosvjedi protiv aktualne vlasti Aleksandra Vučića počeli su krajem studenog prošle godine u Kruševcu. Povod je tada bio napad na lidera Ljevice Srbije Borka Stefanovića i aktivista, a već idući prosvjed u prosincu održan je u Beogradu te od tada građani na ulice izlaze svake subote. U međuvremenu se akcija proširila i na druge gradove i općine širom Srbije te se održavaju pod sloganom Jedan od pet milijuna, nastao zbog Vučićeve izjave početkom prosvjednih okupljanja kada je rekao da "neće ispuniti ni jedan zahtjev, makar na ulice izašlo i pet milijuna".

A zahtjevi su sloboda medija, fer i pošteni izbori te otkrivanje počinitelja i naručitelja ubojstva čelnika inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:41