I DALJE KAOTIČNO

PROSVJEDI TRAJU VEĆ 24. VIKEND Nemiri se šire Novim Teritorijima Hong Konga

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 10.11.2019. u 12:47

Women walk pass riot police officers during an anti-government demonstration in Tsuen Wan in Hong Kong, China, November 10, 2019. REUTERS/Shannon Stapleton
REUTERS

 

Nasilje je izbilo u nedjelju širom Novih Teritorija, jednom od tri glavne regije Hong Konga, 24. vikend zaredom protuvladinih prosvjeda, a policija je ispalila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike dok u crno odjeveni aktivisti blokiraju prometnice i razbijaju trgovine.

Prosvjednici su uništavali postaju podzemne željeznice u središnjem novom gradu Sha Tin i porazbijali inventar u restoranu, samo dva tjedna prije planiranih izbora za okružna vijeća u gradu pod kineskom upravom.

Televizija je prikazala snimke velikog crvenog podljeva na nadlaktici jedne od svojih reporterki koja kaže da je pogođena kanisterom suzavca u Tsuen Wanu, zapadno od Novih Teritorija.

Željeznička postaja zatvorena je u Sha Tinu, u jeku sukoba policije te mladih i starih prosvjednika, na dan planiranih prosvjeda u trgovačkom centru širom teritorija.

Protesters vandalise a shopping mall during an anti-government demonstration in Tsuen Wan in Hong Kong, China, November 10, 2019. REUTERS/Shannon Stapleton
REUTERS
 

- Radikalni prosvjednici okupili su se na mnogim lokacijama širom teritorija - izvijestila je policija i dodala kako su "tumarali po trgovačkim centrima te razbijali izloge i objekte ne obazirući se na sigurnost drugih ljudi".

Prosvjednici su ogorčeni zbog policijske grubosti i uplitanja Pekinga u slobode bivše britanske kolonije, po kojima im se jamči formula "jedna zemlja, dva sustava" otkad su se vratili pod kinesku upravu 1997.

Kina opovrgava miješanje u Hong Kong i okrivljuje zapadne zemlje za poticanje nereda.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo