ŽENE VOLE PROSVJEDE

PROSVJEDNICE S AVENIJE REVOLUCIJE U Teheranu uhićeno 29 žena koje su skinule maramu, traže pravo izbora: nositi hidžab ili ne

Nasred prometne Avenije revolucije popela se na betonski stup, skinula maramu s glave, zavezala je za štap i mahala njime. Mlada žena, najvjeroja tnije Vida Movahed (31), majka 19-mjesečne bebe, postala je simbol prosvjeda koji se već drugi mjesec održavaju u nizu iranskih gradova, zahtijevajući više radnih mjesta i više političke slobode.

Ta fotografija - prema jednom izvoru iz Teherana, a prema drugom iz Mašhada - snimljena je 27. prosinca, dan prije nego što su u Mašhadu počeli masovni antivladini prosvjedi koji su se proširili širom zemlje. Podijeljena je tisućama puta preko društvenih mreža, mnogi su je stavili kao svoju profilnu fotografiju. Policija je uhitila ženu s fotografije i nakon skoro mjesec dana pritvora puštena je uz jamčevinu veću od 80.000 eura, prenose agencije.

Simbol drugima

Ta mlada žena postala je uzor drugima. Policija u Teheranu uhitila je 29 žena na prosvjedu protiv zakonske obaveze nošenja hidžaba, odnosno marame koja sakriva kosu, prenijele su jučer zapadne agencije. “Žene iz Avenije revolucije” pojavile su se u mnogo drugih gradova, objavio je Radio Farda, iranska varijanta Radija Slobodna Europa. “Prosvjedi protiv obaveznog nošenja hidžaba proširili su se na druge velike gradove u Iranu. Nekoliko žena u Mašhadu, svetom gradu šijita, Isfahanu i Širazu slijedilo je stope žene koja je postala simbol otpora protiv iranskih strogih odjevnih propisa”, javlja Radio Farda.

Društvene mreže

Glavni državni odvjetnik Muhamed Džafer Montazeri prosvjede je omalovažio kao trivijalne i djetinjaste, piše AFP. Žene širom zemlje prosvjeduju penjući se na betonske stupove i razvodne kutije na ulicama i mašući svojim maramama, prenosi britanski Guardian. Prema AFP-u, najmanje 11 takvih fotografija širi se društvenim mrežama. Na dvjema, koje su se proširile Twitterom u srijedu, žene su u crnom čadoru, odjeći koja potpuno pokriva ženu, ostavljajući joj otkriveno samo lice. Jedna nosi natpis “Ja volim svoj hidžab, ali sam protiv zakonske obaveze nošenja”. Na novom videoklipu starija žena, koja jedva može hodati, na svoj je štap nataknula maramu i maše njim po zraku, javlja Radio Farda.

Prosvjedi koji su počeli u svetom šijitskom gradu Mašhadu, drugom gradu po veličini, prije svega motivirani borbom za više socijalne pravde, čini se da se pretvaraju u prosvjede za ženska prava. U četvrtak je poluslužbeni Tasnim News objavio da je teheranska policija uhitila 29 žena “koje su bile zavedene da skinu svoje marame”.

Oštre kazne

Od Islamske revolucije 1979. žene u Iranu moraju nositi hidžab, a svaki neposluh se oštro kažnjava. “Događaji u posljednjih nekoliko dana učinili su nužnim pokretanje rasprave o hidžabu. Dugo nije bilo moguće raspravljati o toj temi, i to je postao tabu”, komentirao je za stranicu Al-Monitor Abas Abdi, analitičar blizak, reformističkoj struji. Zastupnica u iranskom parlamentu Soheila Džolodarzadeh kaže da je prosvjed rezultat dugotrajnih ograničenja. “Ženama smo nametnuli ograničenja i stavili ih pod nepotrebne restriktivne mjere. To je razlog što su djevojke iz Avenije revolucije stavile svoje marame na štap”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:24