KLIMATSKE PROMJENE

PROSVJEDNICI ŠIROM SVIJETA POZIVAJU NA HITNU AKCIJU ZA KLIMU Ljudi su na ulicama u više od 2400 gradova: 'Izlazimo na ulice na Crni petak'

 Fabian Bimmer / REUTERS

Prosvjednici protiv klimatskih promjena okupili su se u petak u gradovima diljem svijeta, od Australije do Europe, pozivajući na "hitnu akciju za klimu" koju su obznanili i europski parlamentarci, samo nekoliko dana prije otvaranja klimatskog samita u Madridu.

Više od 2400 gradova u 157 zemalja sudjeluje u petak u prosvjedima, objavila je mreža Petkom za budućnost.

Do prosvjeda dolazi nakon što su u četvrtak europarlamentarci u Europskom parlamentu usvojili rezoluciju kojom se proglašava klimatska i ekološka kriza u Europi i svijetu.

U rezoluciji se poziva Europsku komisiju da svi relevantni zakonski i proračunski prijedlozi budu u potpunosti usklađeni s ciljem ograničenja globalnog zatopljenja do 1,5 stupnjeva Celzijevih.

Njemački ogranak klimatskog pokreta objavio je u petak da se prosvjedi održavaju u preko 500 gradova diljem Njemačke. U Berlinu je registrirano oko 50.000 sudionika.

U Italiji se klimatski prosvjedi održavaju u 138 gradova, objavio je talijanski ogranak mreže Petkom za budućnost, uključujući najveće talijanske gradove poput Rima, Milana, Torina, Napulja i Palerma.

"Izlazimo po četvrti put na ulice na Crni petak", naveli su talijanski organizatori osuđujući dan u kojemu veliki trgovinski lanci nude velike popuste. "Veliki brendovi nude popuste na potrošačku robu kako bi nas ohrabrili da kupimo stvari koje obično ne kupujemo. Treba promijeniti taj neodrživi model", naveli su organizatori prosvjeda.

"Također, prosvjedujemo uoči klimatskog samita COP25 u Madridu kako bi osudili pasivnost i neaktivnost svjetskih vlada", dodaju.

Idućeg tjedna se u čileanskom gradu Santiagu trebao održati samit za klimu COP25, no zbog političkih nemira u Čileu prebačen je u Madrid.

Diljem Švedske za petak je najavljeno 135 raznih prosvjednih okupljanja, od Kirune na dalekom sjeveru zemlje do Helsingborga i Malmoa na jugu, dok je u središtu Stockholma pokret Extinction Rebelion održao prosvjed u trgovačkom centru u središtu grada. Deseci aktivista legli su pred ulazom u centar Gallerian postavivši ispred sebe natpis "Djeluj sada".

U Australiji su brojni požari u australskom bušu po mnogima izazvani klimatskim promjenama, a sve je to pokrenulo ljude na prosvjede.

U Sydneyu se oko 500 prosvjednika okupilo pred sjedištem Liberalne stranke tražeći akcije na zaustavljanju klimatskih promjena, objavila je nacionalna TV postaja ABC. U Adelaideu je 200 prosvjednika sjelo na stepenice državnog parlamenta, a u Melbourneu se 700 studenata okupilo pred parlamentom tražeći akciju.

Prosvjednici za klimu okupili su se također na prosvjedima na udaljenim točkama zemlje poput Arktika i Antarktike, pa su tako na arktičkom ledu prosvjedovali znanstvenici s njemačkog istraživačkog broda Polarstern, kao i stručnjaci u postaji Neumayer na Antarktici.

Prosvjede za klimu diljem svijeta pokrenula je švedska tinejdžerica Greta Thunberg, koja je u kolovozu 2018. održala prvi klimatski školski prosvjed inspirirajući i pokrenuvši na prosvjede petkom mlade ljude diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:09