DISKRIMINACIJA

PROTUKINESKA HISTERIJA ŠIRI SE DILJEM SVIJETA Nakon pojave koronavirusa na površinu izbio rasistički talog

 AFP

Pojava novog opasnog soja koronavirusa izazvala je val protukineskog raspoloženja širom svijeta, pa tako neki trgovci ne dopuštaju ulazak kineskih turista, na internetu se žestoko kritiziraju kineske tržnice mesa i kontrolira se zdravlje kineskih radnika.

Virus, koji je krenuo iz Kine, proširio se na više od tucet zemalja, od kojih su mnoge u jugoistočnoj Aziji i imaju osjetljive odnose s Kinom jer su zabrinute zbog velike potrošnje Pekinga na razvoj infrastrukture i njegova političkog utjecaja u regiji te sporova u vezi suvereniteta na Južnom kineskom moru.

Ali čak i u dalekoj Francuskoj jedan list postao je meta kritika zbog naslova "Žuta uzbuna", koji je na tragu povijesnog zapadnog rasističkog termina "žuta opasnost" korištenog kako bi se posijao strah od azijskog utjecaja, dok su vlasti i škole u Torontu upozorile da se ne diskriminira Kanađane kineskog podrijetla.

"Predrasude prema Istočnjacima plus političko nepovjerenje plus zabrinutost za zdravlje prilično su moćna kombinacija", rekla je Charlotte Setijadi, antropologinja koja predaje na Sveučilištu za menadžment u Singapuru.

Kineske vlasti kazale su da se virus počeo širiti s tržnice na kojoj se ilegalno prodaju divlje životinje, zbog čega se na društvenim medijima počelo ismijavati kinesku potražnju za egzotičnim delikatesama i sastojcima za tradicionalne lijekove.

"Prestanite jesti šišmiše", komentirao je jedan korisnik Twittera iz Tajlanda, top destinacije za kineske turiste, a jedan hotel u Vijetnamu jedno vrijeme nije želio primiti goste iz Kine.

Mnoge zemlje uvele su vizna ograničenja za putnike iz pokrajine Hubei, epicentra virusa, a neke zrakoplovne kompanije suspendirale su izravne letove u Kinu.

Stotine tisuća ljudi u Južnoj Koreji i Maleziji potpisale su peticije na internetu koje pozivaju vlasti da ne dopuste Kinezima da posjećuju njihove zemlje.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije imalo komentara na te reakcije.

Kina je poručila da se pojavu virusa ne bi smjelo politizirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:06