NAKON TERORISTIČKOG NAPADA

Prva akcija otkupa oružja u Novom Zelandu bila je uspješna

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.07.2019. u 11:02

Firearms for sale at Firing Distance gun store in Bridgeville, Del. on July 9, 2019 The guns in question under recently proposed assault weapons bans have been focused around semiautomatic guns and not traditional hunting guns. News Gun Control, Image: 456879351, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
Profimedia, SIPA USA

Ilustracija

Novozelandska policija ocijenila je u subotu uspješnom prvu organiziranu akciju otkupa vatrenog oružja u zemlji nakon što je 169 osoba predalo 224 komada zabranjenog vatrenog oružja u gradu Christchurchu. 

Akcija je organizirana četiri mjeseca nakon terorističkih napada na dvije džamije u Christchurchu u kojima je ubijena 51 osoba a deseci su ozlijeđeni.

Ona je prva od planiranih 258 akcija otkupa do kraja godine.

Policija je priopćila da je vlasnicima oružja koji su ga predali u subotu isplaćeno ukupno 433.682 novozelandska dolara (290.133 američkih dolara).

Vlada je odvojila više od 208 milijuna novozelandskih dolara (139,15 milijuna američkih dolara) za otkup poluautomatskog oružja od građana, koje je zabranjeno nakon smrtonosnih napada.

Zabrana je stupila na snagu u travnju, nekoliko tjedna nakon pucnjave koja se dogodila u ožujku.

Po novom zakonu, zabranjeno je poluautomatsko oružje kao i dijelovi koji se mogu iskoristiti za sklapanje zabranjenog oružja. Novozelanđani imaju rok do 20. prosinca da predaju oružje.

Država će za komad oružja isplatiti do 95 posto njegove vrijednosti. Procjenjuje se da se novi zakon odnosi na 14.300 komada poluautomatskog oružja.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo