HEINZ-CHRISTIAN STRACHE

PRVA ISPOVIJEST AUSTRIJSKOG DESNIČARA NAKON ŠTO JE PAO S VLASTI ZBOG 'AFERE IBIZA' Strache kaže da istražuje tko mu je smjesti: 'Bio sam naivan'

Heinz-Christian Strache
 REUTERS

Donedavni austrijski vicekancelar i bivši lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Heinz-Christian Strache ističe da mu je prioritet rasvijetliti 'aferu Ibiza', slučaj koji je doveo do njegovog političkog pada.

- Rasvjetljavanje ovog slučaja je trenutno jedini prioritet. To pitanje je iznad svih drugih i u interesu je ne samo mene, već i FPÖ-a, kao i vlade koja je raspuštena zbog toga, a na kraju i zemlje. Osnovao sam radnu grupu i tim savjetnika koji svakodnevno imaju nove informacije. Te informacije ne dolaze iz medija, već iz vlastitog istraživanja, objasnio je Strache. On je morao u svibnju dati ostavku na sve političke funkcije nakon što je objavljen video snimljen prije dvije godine na kojem se vidi kako na Ibizi navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera nudi državne poslove u zamjenu za financijsku podršku njegovoj stranci.

U intervjuu bečkom dnevnom listu Österreich rekao je da trenutno ne razmišlja o svojoj političkoj budućnosti, već mu je važno da se sve rasvijetli.

- Ponašao sam se uvijek korektno, u skladu sa zakonom i na osnovu programa FPÖ-a. A posljednjih godinu i pol mog rada kao vicekancelar i ministar su najbolji dokaz za to, poručuje on.

Iako je duboko razočaran navodnim kršenjem dogovora od strane Sebastiana Kurza, koji je, kako navodi, obećao nastavak rada vlade ako podnese ostavku, on ne želi isključiti mogućnost suradnje sa Narodnom strankom (ÖVP) u budućnosti.

Isto tako ne isključuje ni suradnju sa Socijaldemokratskom partijom, jer kaže da kao demokrat ne želi isključiti niti jednu opciju.

Strache je izrazio posebno zadovoljstvo rezultatom izbora za Europski parlament, na kojima njegova stranka nije pretrpjela veliki pad kao što se prognoziralo.

- Rezultat je pokazao da naši glasači nisu dozvolili da ih politički atentat poljulja i odlučili su u skladu s uspješnim radom vlade, mene i cijele stranke. Glasačima je nemoguće manipulirati. S tim nisu računali oni koji su objavili snimke, iako je nanesena šteta velika, rekao je on.

Budući da je osvojio više od 42.000 izravnih glasova, a za izravan mandat u Europskom parlamentu potrebno je bilo 33.000, logično je pitanje kada će odlučiti hoće li prihvatiti zastupničko mjesto. Strache je kazao da će narednih tjedana o tome odlučiti zajedno sa obitelji i prijateljima, ali da je sada prioritet rasvetljavanje slučaja "Ibiza".

Što se dosadašnjeg prijatelja Johana Gudenusa tiče, koji je bio potpredsjednik i šef kluba zastupnika FPÖ-a, a koji ga je povezao s ljudima koji su im "došli glave", Strache kaže da je razočaran.

- Razočaran sam što me je uopće doveo u kontakt s tim ljudima koji su ispali kriminalna skupina. Imao sam povjerenja da on dobro poznaje te ljude i da zna s kim provodimo tu večer. Možda je to naivno povjerenje bila najveća greška koju sebi predbacujem, kazao je za Österreich.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:28