ALIA GHANEM

PRVA ISPOVIJEST MAJKE OSAME BIN LADENA 'Moj sin je bio dobro, bistro i sramežljivo dijete, a onda je krenuo na faks i potpuno se transformirao'

 REUTERS

“Bilo mi je jako teško jer je uvijek bio tako daleko”, priča Alia Ghanem, majka najpoznatijeg terorista na svijetu. U svojm prvom intervjuu, koji je dala britanskom Guardianu, Ghanem opisuje svog sina, Osamu bin Ladena, kao dobro, bistro dijete koje je radikalizirano na fakultetu. Alia sjedi u raskošnoj dnevnoj sobi obiteljske palače u Džedi, u kojoj je obitelj saudijskih građevinskih bogataša živi generacijama.

“Bio je dobro dijete i jako me volio”, priča 70-goidšnja Alija i pokazuje potom prema svom drugom suprugu Muhamedu al-Atasu. “On je odgajao Osamu od njegove treće godine. Dobar je čovjek i bio je dobar prema Osami”, kaže Alija.

Dom Osamine majke odražava bogatstvo i utjecaj obitelji koja je izgradila dobar dio moderne Saudijske Arabije i usko je vezana uz saudijski establišment. U sklopu otvaranja konzervativne kraljevine svijetu, pod vodstvom prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana (32), dozvoljen je njezin razgovor sa zapadnim medijima i Alija sjedi u sobi, u društvu dvojice sinova, Osamine polubraće, te svojeg drugog supruga. Soba je ukrašena Osaminim uokvirenim fotografijama. Prisutni su i prevoditelj i pratitelj kojeg je vlada dodijelila novinarima.

Pobožan

Svojeg prvog sina Osamu Alija je rodila u Rijadu 1957. godine. Tri godine kasnije razvela se od njegova oca i udala za al-Atasa, koji je radio u poslovnom carstvu obitelji bin Laden. Osamin otac kasnije je imao još 54 djece s najmanje 11 supruga. Osama je živio s njom.

“Bio je sramežljiv kao dijete te dobar u školi. U svojim 20-im je postao angažiran, probitačan i pobožan, u vrijeme dok je studirao ekonomiju na Sveučilištu King Abdulaziz u Džedi. Ljudi na fakultetu su ga promijenili. Postao je drugačija osoba”, tvrdi njegova majka i nastavlja: “Isprali su mu mozak”. “Mogli biste to nazvati kultom. Dobivali su novac za svoje djelovanje. Stalno sam mu govorila, kloni ih se, ali on mi nikada nije priznao što radi. Toliko me je volio”, govori Alija.

Početkom 80-ih Osama je otputovao u Afganistan kako bi se borio protiv ruske okupacije zemlje. “Svi koji su ga tada upoznali su ga poštovali. Na početku smo se svi njima jako ponosili. Čak ga je i saudijska vlada tretirala s poštovanjem. A onda se vratio kao mudžahedin”, preuzima priču pred Guardianovim novinarem Hassan, jedan od njegove polubraće.

Odbacio sve

Njegova majka se nedovezuje kada novinar dolazi do Osaminih formativnih godina. “Bio je jako odgojen. Volio je učiti. Sav je novac potrošio u Afganistanu”, priča ona.

Nikada nije pomislila da bi mogao postati džihadist. Kada je saznala čime se bavi, bila jako uzrujana. “Nisam to htjela. Pitala sam se zašto je odbacio sve što je imao”, priča Alija.

Posljednji put obitelj ga je vidjela u Afganistanu 1999. gdje su ga posjetili. Bio je sretan zbog posjeta obitelji, pokazivao im je Kandahar i priredio gozbu.

Iako je bin Ladenova al-Qa’ida stekla zloglasnost nakon napada u Keniji i drugdje, 11. rujna bio je pravi šok, koji je promijenio život obitelji. “Bili smo šokirani. Uskoro smo saznali da je on glavni krivac. Svi smo ga se stidjeli”, govori njegov brat. Znali su da će snositi posljedice i iz inozemstva su se vratili u Saudijsku Arabiju.

Pod kontrolom

Tamo su ih držali pod čvrstom kontrolom. Bilo im je zabranjeno putovati. Nakon 20 godina napokon mogu relativno slobodno putovati po inozemstvu.

Princ Turki al-Faisal, koji je bio na čelu saudijske obavještajne službe 24 godine, također tvrdi da se Osama vratio iz Afganistana kao drugi čovjek. “Imao je zaleđen izraz lica. Nikada se nije smiješio”, tvrdi Faisal. Dužnosnici u Rijadu, Londonu i Washingtonu tvrde da je Osama bin Laden namjerno regrutirao Saudijce da izvedu napad na New York jer je želio okrenuti Zapad protiv svoje zemlje.

No, nova saudijska vlada, bliska s njegovom obitelji i dalje, dozvolila je da se njegove supruge vrate u Rijad, ispričao je Osamin brat Ahmad britanskom Guardianu. Njegove supruge smiju se slobodno kretati po Rijadu, ali ga ne smiju napuštati. Obitelj bin Laden smije putovati u inozemstvo, a dio njegove braće i sestara tamo danas i žive.

Među dijelom Saudijaca Osama je i dalje vrlo popularan. Njegov brat Hasan kaže: Ponosan sam na njega kao najstarijeg brata. Puno me je naučio. Ali mislim da se ne ponosim njime kao osobom. Postigao je zvjezdani status na globalnoj sceni, a sve je bilo uzalud”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 17:56