ŠIRENJE EPIDEMIJE

Prva žrtva koronavirusa u Japanu, dvojica taksista pozitivna

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.02.2020. u 18:29

Ambulances wait to transfer patients who tested positive for the new coronavirus from the Diamond Princess cruise ship at the Daikoku Pier Cruise Terminal in Yokohama on February 6, 2020. - Ten more people on the cruise ship off Japan's coast have tested positive for the new coronavirus, the health minister said February 6, raising the number of infections detected on the boat to 20. (Photo by Kazuhiro NOGI / AFP)
AFP

Jedna žena umrla je u Japanu od koronavirusa, što je prvi smrtni slučaj u toj zemlji od početka širenja epidemije iz Kine, objavio je u četvrtak ministar zdravstva.

Dvojica taksista, od kojih jedan u Tokiju, također su pozitivni na testu na koronavirus i postoji mogućnost da su zarazili putnike.

Na kruzeru Dimanond Princess, koji se nalazi u karanteni u Yokohami od 3. veljače, potvrđena su 44 nova slučaja uključujući jednog člana posade.

No japanske vlasti odlučile su dopustiti iskrcavanje starijim putnicima koji su na testovima bili negativni. Pustit će ih u petak umjesto 19. veljače i u karanteni će biti na kopnu.

U Japanu je do sada potvrđen ukupno 251 slučaj zaraze koronavirusom, uključujući ljude na tom kruzeru.

Ministar zdravstva Katsunobu Kato rekao je novinarima da je u prefekturi Kanagawa, koja graniči s Tokijom, od koronavirusa umrla žena 80-ih godina.

Ona je prva žrtva u Japanu i treća izvan Kine. Razboljela se u siječnju, a tek poslije razvila je simptome upale pluća. Koronavirus potvrđen je nakon što je umrla. Kako se zarazila još se istražuje.

Pozitivan na virus je jedan taksist iz Tokija te jedan liječnik u središnjem Japanu. Pozitivan je još jedan taksist u Chibi istočno od Tokija.

Japan za sada ne razmatra mogućnost otkazivanja ili odgode Olimpijskih igara koje bi trebale početi u Tokiju 24. lipnja.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo