NOVAC POREZNIH OBVEZNIKA

PRVE DETALJNE PROGNOZE TROŠKOVA BREXITA Britanska vlada potrošila 4,4 milijarda funti na planiranje izlaska iz Europske unije

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.03.2020. u 09:20

(FILES) In this file photo taken on October 02, 2019 Britain's Prime Minister Boris Johnson delivers his keynote speech to delegates on the final day of the annual Conservative Party conference at the Manchester Central convention complex, in Manchester, north-west England. - Britain is set to leave the European Union at 2300 GMT on January 31, 2020, 43 months after Britons voted in the June 2016 referendum to leave the EU, ending more than four decades of economic, political and legal integration with its closest neighbours. (Photo by Oli SCARFF / AFP)
AFP

Britanska vlada potrošila je barem 4,4 milijarda funti poreznih obveznika na pripreme za napuštanje Europske unije, objavio je u petak revizorski ured, u prvim detaljnim prognozama troškova Brexita.

Državni ured za reviziju (NAO) rekao je u izvješću da je novac u najvećoj mjeri potrošen na troškove službenika, izgradnju nove infrastrukture te plaćanje vanjskih savjetodavnih usluga.

Za osoblje je potrošeno 1,9 milijardi funti, za nove sustave i infrastrukturu 1,5 milijardi, a za vanjska savjetovanja 288 milijuna.

Na vrhuncu procesa Brexita, kada je izgledalo da bi Britanija mogla izaći iz EU-a bez dogovora prošlog listopada, na Brexitu je radilo ne manje 22.000 vladinih dužnosnika.

“Ovo izvješće prvi puta donosi jasnu sliku o tome koliko je vlada potrošila i na što je potrošen novac”, rekao je šef NAO-a, Gareth Davies.

Velika Britanija je napustila EU 31. siječnja, u najvećem geopolitičkom prevratu zadnjih desetljeća kojim je okrenula leđa 47-godišnjem članstvu u EU-u.

Zbog toga se među ostalim morala provesti obuka carinskih službenika, te zaposliti više ljudi za pregovore o trgovinskim sporazumima.

Više od pola novca potrošila su ministarstvo za zaštitu okoliša, hranu i ruralna područja, ministarstvo unutarnjih poslova te Carinska i porezna uprava.

NAO je naglasio da se radi o najnižoj procjeni, te da bi troškovi mogli biti i puno viši.

Dogovoreno prijelazno razdoblje između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva traje do kraja ove godine do kada se pravila EU-a primjenjuju i dalje kako bi omogućila Londonu i Bruxellesu da pokušaju doći do dogovora o budućim odnosima nakon Brexita.

Izdvajamo