ROBERT MUELLER

PRVI JAVNI ISTUP ČOVJEKA KOJI JE DVIJE GODINE PROGANJAO DONALDA TRUMPA 'Da smo htjeli reći da predsjednik nije počinio kazneno djelo, rekli bismo to'

 
Robert Mueller i Donald Trump
 Jim Borg / Kevin Lamarque / Reuters

Specijalni istražitelj Robert Mueller u svojem prvom komentaru nakon zaključenja istrage o ruskom uplitanju u američke izbore rekao je u srijedu da "podizanje optužnice protiv Trumpa nije bila opcija", pojašnjavajući to svojom interpretacijom službene politike Ministarstva pravosuđa i američkog ustava prema kojemu predsjednika dok obnaša dužnost nije zakonito kazneno goniti.

Mueller je naglasio da to nipošto ne znači da je njegovom istragom utvrđeno da Donald Trump nije počinio nikakvo kazneno djelo.

- Da smo bili uvjereni da ga nije počinio, to bismo i napisali u našem izvješću, ali mi nismo nedvojbeno utvrdili da predsjednik nije počinio kazneno djelo, izjavio je Mueller na izvanrednoj konferenciji za novinare na kojoj je objavio da podnosi ostavku te da se povlači iz Ministarstva pravosuđa.

Mueller nije isključio mogućnost da svjedoči pred Kongresom, ali je dodao da neće iznijeti ni jednu informaciju koja se već ne nalazi u izvješću od nekoliko stotina stranica koje je njegov tim predao prije nekoliko tjedana.

Mueller je ponovio da nije bilo dosluha između Trumpova izbornog stožera i Rusije, ali da predsjednik nije u potpunosti ekskulpiran od počinjenja kaznenog djela ometanja pravde.

Trump je Muellerov istup doživio pozitivno te je na Twitteru slavodobitno napisao: "Slučaj zaključen! Hvala".

Još je dodao i da se ništa nije promijenilo u odnosu na izvješće.

- Nije bilo dovoljno dokaza i prema tome, u našoj zemlji, osoba je u tom slučaju nevina - zaključio je Trump.

U istrazi koja je počela još 2017. godine, a koje se Trump itekako bojao (insajderi kažu da je uzviknuo i ''s*eban sam, ovo je kraj mojeg mandata") ukupno je optuženo 35 osoba za niz kaznenih djela, uključujući nekoliko njih iz Trumpove kampanje i administracije.

Dok je Trump slavio na Twitteru, demokratski senator i kandidat u utrci za demokratsku nominaciju za predsjednika SAD-a, Cory Booker, pozvao je na opoziv predsjednika. Naime, on je iz Muellerove izjave zaključio da "Kongres ima moralnu i pravnu obavezu da odmah započne s postupkom opoziva predsjednika".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:42