NJEMAČKA

PRVI KRUG PREGOVORA O FORMIRANJU DOSAD NEVIĐENE KOALICIJE Angela Merkel zadovoljna početnim pregovorima, no tek slijedi najteži dio

 REUTERS

Njemačka kacelarka Angela Merkel u pozitivnom je tonu u srijedu završila prvi krug pregovora o formiranju nove koalicijske vlade, a stranački dužnosnici nazvali su dvosatne razgovore "konstruktivnima.

Razgovori su bili "vrlo konstruktivni, bila je to uspješna razmjena mišljenja", rekao je Peter Tauber, glavni tajnik Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Merkel.

"Nakon prvog sastanka osjećaj je dobar", dodao je Tauber nakon razgovora CDU-a, bratske sestrinske stranke CSU-a i liberala (FDP)-a.

Glavni tajnik CSU-a Andreas Scheuer bio je još entuzijastičniji od Taubera rekavši da bi se do kraja tjedna mogao postići "veliki korak".

Oslabljenoj razočaravajućim rezultatima parlamentarnih saveznih izbora održanih 24. rujna, kancelarki Merkel ne preostaje drugo nego dogovoriti se s liberalima i Zelenima za formiranje do sada neviđene koalicije.

Nakon razgovora CDU-a, CSU-a i FDP-a, pregovorima u petak priključit će se Zeleni.

Scheuer je priznao da će pregovori sa Zelenima, ideološki na suprotnim stranama, biti veći i teži dio zadatka.

FDP, koji je ušao u razgovore s puno zahtjeva, podsjetio je do koje točke bi taj mogući savez bio protuprirodan. "Kao u istraživanjima, znamo što tražimo, ali još ne znamo što ćemo naći", rekla je njegova glavna tajnica Nicola Beer.

Unatoč pozitivnom početku pregovora, Merkel je ranije priznala da formiranje nove vlade neće biti lako i većina analitičara procjenjuje da će pregovori trajati do kraja godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:25