PRVI KONTAKT

Prvi razgovor Zelenskog i Putina, ali se ne mogu složiti tko je nazvao koga

Pitanje pokretača razgovora je stvar časti, jer Putin inzistira da Ukrajina mora iskazati inicijativu
Vladimir Zelenskij (lijevo) i Vladimir Putin (desno)
 REUTERS

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski razgovarao je telefonom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ovo je prvi kontakt lidera dviju zemalja koje se praktički nalaze u “ratnom stanju”. Vladimir Zelenski izabran je za novog ukrajinskog predsjednika još u travnju, a ruski predsjednik Putin nije mu ni formalno čestitao na izboru.

U Kremlju su rekli kako je do razgovora došlo na “ukrajinsku inicijativu”, a u Kijevu neki mediji navode da je “Putin prvi okrenuo telefon”. Tko je inicijator razgovora pitanje je časti u odnosima dviju zemlja, pogotovo jer je Putin stalno govorio da “Ukrajina prva mora iskazati inicijativu”.

Kako je objavljeno iz ureda Zelenskog i Putina, razgovaralo se o smirivanju situacije u Donbasu, oko odmetnutih proruskih pokrajina te o puštanju na slobodu zarobljenih ukrajinskih mornara, njih 24, koji su odvedeni u zatvor u Moskvu gdje im se priprema suđenje.

Osim toga, Zelenski je ponudio i razmjenu ratnih zarobljenika te razmjenu Ukrajinaca i Rusa koji se nalaze u ukrajinskim odnosno ruskim zatvorima. Prije nekog vremena Zelenski je pozvao Putina da se susretnu u Minsku u “proširenom formatu Normandijske inicijative”.

Ruski predsjednik Putin je rekao da nema ništa protiv sastanka, ali susret treba biti “dobro pripremljen” te treba vidjeti slažu li se ostali sudionici s proširenjem formata.

Ukrajinu za manje od dva tjedna, 21. srpnja, očekuju i prijevremeni parlamentarni izbori. Moskva očito čeka da se formira novi saziv Vrhovne Rade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:19