VIRUS U SUSJEDSTVU

PRVI SLUČAJ KORONAVIRUSA U SRBIJI Obolio je 43-godišnji muškarac iz Subotice, nedavno se vratio iz Mađarske

 AFP

Srbija je potvrdila prvi slučaj koronavirusa, a riječ je o muškarcu (43) iz Subotice, javljaju beogradski mediji.

On se javio sa simptomima koji nalikuju oboljenju koje izaziva virus Covid-19. Uzeti su uzorci i njihova obrada u laboratoriji Instituta za virusologiju, cjepiva i serume 'Torlak' u Beogradu pokazala je da je pacijent pozitivan na koronavirus.

Kako doznaje Blic, oboljeli muškarac nedavno se vratio iz Budimpešte. Mađarska ima četiri potvrđena slučaja koronavirusa.

Oboljeli pacijent je trenutno u izolaciji u Subotici i dobija terapiju.

Informaciju je potvrdio i srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar na izvanrednoj konferenciji za medije.

- Dogodilo se ono što se i očekivalo, imamo prvi pozitivan slučaj koronavirusa u Srbiji. Najbitnije je da se on osjeća dobro. Nema tegobe. Radi se o čoveku koji je u više navrata boravio u Budimpešti. Tamo mu živi sestra, koja je imala tegobe slične koronavirusu i imala je i virusnu upalu pluća. Onda je i on osetio tegobe i bio je krajnje odgovoran, ostao u samoizolaciji, ostao sam sa sprugom koja mu je samo donosila hranu, a djecu poslao na selo kod bake i djeda, objasnio je Lončar.

- Testirane su sve osobe koje su s njim bile u kontaktu - rekao je Lončar i naglasio da je koronavirus globalni problem i da nema mjesta za paniku.

- Nema mjesta panici, rekao sam da je bilo pitanje sata kada će se dogoditi ovo što se dogodilo. Nerealno je da postoji neka zemlja gdje nema koronavirusa. Pitanje je samo je li on registriran ili ne, to je globalni problem i tako se i tretira, rekao je Lončar i naglasio da su sve službe u Srbiji u potpunosti spremne za borbu protiv koronavirusa.

Lončar je rekao da Srbija "ima razrađen plan" reakcije i da je sustav spreman za zbrinjavanje pacijenata sukladno preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i "po svim standardima struke".

Srbijansko ministarstvo dva puta dnevno, u osam i 18 sati, objavljuje nove epidemiološke podatke, a prema jutrošnjem izvješću do osam sati testirano je ukupno 60 osoba koje bi se mogle dovesti u vezu s prijenosom virusa, ali su svi rezultati bili negativni na COVID-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:05