DRAMA U ŠPANJOLSKOJ

PRVI SLUČAJ NAKON 28 GODINA Dječak umro od difterije, osmero druge djece ima bakteriju i opasni su za necijepljene!

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 30.06.2015. u 11:02

Goran Šebelić / CROPIX

Šestogodišnji dječak iz Španjolske koji je obolio od difterije, što je bio prvi zabilježen slučaj u zadnjih 28 godina u toj zemlji, preminuo je u bolnici Vall d’Hebron.

Dječak nije bio cijepljen protiv bolesti, a njegovi roditelji sada tvrde da su ih 'zavarale' grupe ljudi koje se protive cijepljenju.

Od uvođenja cijepljenja protiv difterije u Španjolskoj ta je potencijalno smrtonosna bolest bila iskorijenjena u potpunosti. Kako više od 28 godina nije bilo zabilježenih slučajeva španjolski zavod za javno zdravstvo nije imao antitoksina, te su se liječnici bacili u hitnu potragu po europskim zemljama. Lijek za oboljelog dječaka na kraju je stigao iz Moskve, no unatoč tome što je prvotno pozitivno reagirao na liječenje, dječak nije preživio.

No lošim vijestima tu nije kraj. Naime, u osmero druge djece u Španjolskoj pronađena je bakterija koji izaziva difteriju. Na sreću, ta su djeca cijepljena i nisu razvila bolest, no zato su kao nosioci opasnost za drugu necijepljenu djecu.

Difterija je bolest gornjih dišnih puteva, koju uzrokuje gram-pozitivna bakterija Corynebacterium diphtheriae, a prisutna je u Rusiji, Indiji i Africi, gdje je u 2013. od nje umrlo 3300 ljudi.

Nije poznato bi li dječak preživio da lijek nije morao čekati da stigne iz Rusije.

Svjetska zdravstvena organizacija napominje kako je cjepivo protiv difterije najsigurnije koje postoji.

Izdvajamo