BUDUĆI NAJVEĆI AERODROM U SVIJETU

Prvi službeni let iz nove zrakoplovne luke u Turskoj

 REUTERS

U srijedu je iz novoizgrađene istanbulske zračne luke poletio prvi zrakoplov, u smjeru turske prijestolnice Ankare, a prema Istanbul Grand Airportu (IGA) ovaj će aerodrom do 2028. doseći kapacitet od 200 milijuna putnika.

Ostvarenjem toga plana ova će turska zračna luka postati najveća na svijetu. Na prvom se mjestu trenutno nalazi Međunarodna zračna luka Hartsfield-Jackson u Atlanti, koja je prošle godina imala kapacitet od oko 104 milijuna putnika.

IGA, operater novog aerodroma, planira do 2028. dosegnuti kapacitet od 200 milijuna putnika na godinu, što je dvostruko više od zračne luke u Atlanti. Aerodrom će tada biti u cijelosti operativan, a imat će šest pista. Prema IGA-u, vrijednost ove investicije je 11.6 milijardi dolara.

Nova zračna luka, smještena u europskom dijelu Istanbula, zapravo će biti puštena u promet 29. prosinca. Zrakoplovi će dotad iz nove luke polijetati put samo nekoliko odredišta - Antalye, Izmira, Sjevernog Cipra i Azerbajdžana, dok će sadašnja zračna luka"Atatürk", koju treba zamijeniti, do tada nastaviti prometovati.

Dijelovi prezasićenog aerodroma "Atatürk", u budućnosti će biti prenamijenjeni u javni park.

Istanbul će s novom međunarodnom zrakoplovnom lukom imati ukupno njih tri.

"Atatürk" će biti zatvoren za komercijalne letove, no zadržat će status zračne luke jer će biti korišten za sajmove zrakoplova.

Luka Sabiha Gökçen, smještena u azijskom dijelu Istanbula ostat će otvorena.

Okolišni aktivisti kritizirali su uništavanje šumovitih predjela uslijed izgradnje zračne luke.

U rujnu su snage sigurnosti upotrijebile suzavac i vodeni top kako bi prekinule štrajk radnika. Stotina osoba odvedeno je u pritvor, od kojih je većina poslije bila puštena, premda ih je dvadesetak još u zatvoru.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je u Istanbulu svečano otvorio novu zračnu luku. Otvorenje se poklopilo s 95. godišnjicom Republike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:12