PAMETNI TELEFON

PRVI SMO U HRVATSKOJ TESTIRALI NOVI iPHONE SE! Najjeftiniji je dosad, a ima i najdugotrajniju bateriju

Apple je uzeo unutrašnjost svojeg najjačeg modela iPhone 6S i smjestio je u manje kućište svoje ‘petice’
 REUTERS

Iako je najjeftiniji Appleov pametni telefon ikad izbačen na tržište, iPhone SE nikako nije najslabiji, nego upravo suprotno, pokazalo se u testu uređaja koji je Jutarnjem listu ustupio HG Spot. Najjednostavnije bi bilo reći da je SE zapravo unutrašnjost flagship modela iPhone 6S utrpana u starije tijelo iPhonea 5S; to ne bi bilo daleko od istine, ali ni sasvim točno.

Mješavina dvaju modela

Apple je uzeo svoj trenutno najsnažniji procesor A9, spario ga sa svojim koprocesorom M9 i 2 gigabajta RAM-a i sve to stavio u manje kućište, s ekranom dijagonale 4 inča s Retina rezolucijom.

Dizajn je potpuno identičan modelu 5S, osim što su rubovi sada matirani i dodana je ružičasta, odnosno “rose gold” boja. Performanse su sasvim odgovarajuće komponentama - sve na iPhoneu SE radi fantastično brzo, nema nikakvog zastajanja ili kašnjenja.

Povratak na 4 inča

Svi testovi brzine pokazali su da je SE podjednak najnovijim - i mnogo skupljim - modelima iPhonea. Zašto onda uopće kupiti skuplji iPhone umjesto ovoga koji bez pretplate kod telekoma košta od 3797 kuna nadalje?

Ukratko, zbog veličine ekrana. Većina korisnika smartphonea već se odavno naviknula na veće zaslone. U Hrvatskoj su daleko najpopularniji telefoni s ekranom od 5 inča i full HD rezolucijom. iPhone SE ima zaslon od 4 inča i svi koji bi se na njega vratili imali bi malo poteškoća. Recimo, pisati poruke na manjoj tipkovnici pokazalo se priličnim problemom jer mišićna memorija upamti onu veću. No, za kupce prvog iPhonea, kojima je SE i namijenjen, ovo je zasigurno dobar odabir.Naime, uistinu je riječ o odličnom telefonu. Apple je u njega ugradio i kameru s modela 6S (minus optička stabilizacija, zbog čega su fotografije pri slabijem osvjetljenju mrvicu zrnatije, ali ništa dramatično). Doduše, nisu ugradili noviju prednju, selfie kameru, nego su ostali kod stare, tako da su fotografije snimljene tom kamerom prilično slabe. Prenesena je i vrlo zabavna opcija “live photos”, kod koje se fotografije pretvaraju u mini videoisječke. Mogućnost 3D touch (kod koje ekran prepoznaje snagu pritiska prstom) nije prenesena na SE, ali novim korisnicima neće ama baš nimalo nedostajati jer je ni oni koji je imaju najčešće ne koriste baš previše.

Prelazak na noćnu smjenu

Ono što je kod manjeg kućišta i ekrana dobro jest to što je značajno produljen život baterije - ovo je bez sumnje iPhone s najduljim trajanjem baterije, na kraju dana ostaje za druge modele nezamislivih 30 ili 40 posto. Softver je iOS 9.3, isti kao i kod ostalih, kod kojeg je jedina veća novost značajka Night Shift, kod koje se navečer boja zaslona pretvara u topliju, kako ne bi umarala oči i kako bi korisnika, navodno, lakše pripremila za san.

Odlike nove Appleove uzdanice

- iPhone SE, najsnažniji 4-inčni telefon ikad

- Srce iPhonea SE čini napredni, 64-bitni A9 procesor

- Sadrži i M9 procesor zadužen za grafiku

- Podržava i hands-free Hey Siri

- Ima 12 megapikselnu iSight kameru s dual-tone flashem

- Mogućnost snimanja Live Photos i 4K videa

- Retina Flash osvjetljava selfie fotografije pri slabijoj svjetlosti ili po noći

- Podržava brzine LTE-a do 150 Mbps što je i više nego na modelu iPhone 5s

- Izrađen od aluminija koji pruža efekt satena

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:25