PRIPREME U GROZNOM

PRVI VEĆI SKANDAL U RUSIJI Ponajbolji nogometaš svijeta na stupu srama nakon druženja s vladarom života i smrti u Čečeniji: 'Zašto nitko ne reagira?!'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.06.2018. u 00:00

Reuters

 

Tri dana prije početka Svjetskog prvenstva u Rusiji dogodio se prvi veći skandal, a glavni protagonist je - jedan od najboljih nogometaša svijeta! Mohamed Salah, zvijezda Liverpoola i reprezentativac Egipta, odmah po dolasku u Rusiju pozirao je s čečenskim liderom Ramzanom Kadirovim, tiraninom, homofobom i vladarom života i smrti u maloj ruskoj pokrajini. Kadirov je čovjek poznat po mučenjima i likvidacijama svakoga tko mu se suprotstavi i fotografije njega i nasmiješenog Salaha svakako nije dobra reklama za Egipat.

Zapravo, sama činjenica da je Egipat izabrao svoj kamp u Groznom u Čečeniji zapanjila je gotovo sve. Ugledna organizacija za ljudska prava Human Rights Watch optužila je Fifu za nedostatak reakcije na činjenicu da nogometaši dolaze u 'crnu rupu u kojoj borci za ljudska prava, koji se ne slažu s politikom čečenskog predsjednika Ramzana Kadirova, bivaju mučeni, ubijeni ili nestaju.

U svakom slučaju, Salahu današnje druženje ne služi na čast iako je pitanje koliko je bio upoznat s likom i djelom čovjeka koji ga je zgrabio za ruku i s njim trčkarao i mahao svojim podanicima. Novinari koji su bili na licu mjesta kažu da je Egipćanin bio pomalo zbunjen, dok je Kadirov bio izvan sebe.

- Salah je najbolji igrač svijeta i briljantna osoba - rekao je Kadirov.

Andrew Stroehlein iz Human Rights Watcha uvjeren je da će čečenski predsjednik iskoristiti veliku pozornicu kako bi promovirao svoju zemlju, što smatra nedopustivim.

- Čečeniji je bilo važno da bude dio Svjetskog prvenstva, što su postigli time što će ugostiti reprezentaciju Egipta, gdje po pitanju ljudskih prava posljednjih godina također nije ništa bolja situacija. FIFA ne može natjerati Egipat da promijeni lokaciju svog kampa, ali bi mogla iskoristiti ovu situaciju na drugačiji način - navodi Stroehlein.

U Čečeniji, naime, postoji još samo jedan aktivni borac za ljudska prava.

- Ime mu je Ojub Titijev. No, on se od siječnja nalazi u zatvoru pod lažnom optužbom za posjedovanje marihuane. Ako FIFA doista misli ozbiljno djelovati, mogla bi zahtijevati od čečenskih vlasti da oslobode Titijeva. To, naravno, neće promijeniti stanje ljudskih prava u Rusiji ili navesti Putina i Kadirova na promjenu stava, ali bi mogla biti dobra poruka. Nije mi nezamislivo da se dogodi jedna takva simbolična gesta - rekao je.

Čečenija se 'proslavila' i nakon otkrića da je samo prošle godine u zatvor poslano više od 100 homoseksualaca. U razgovoru za lokalnu televiziju Kadirov je tu vijest nazvao nebulozom, ali demantirao ju je na suludi način.

- Kod nas nema homoseksualaca. Ako ipak neki postoji, odvedite ih u Kanadu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo