PRVI U POVIJESTI

PRVO ĆE BANKROTIRATI, A POTOM NESTATI Mala državica od 260 tisuća stanovnika kreće u rat protiv svjetskih divova, najavili su tužbe

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 22.11.2018. u 09:45

Samuel (L) stands with his father Phillip in the ruins of their home in Port Vila, the capital city of the Pacific island nation of Vanuatu March 16, 2015. International aid agencies are preparing to begin emergency helicopter flights on Tuesday to the remote outer islands of Vanuatu, which they fear have been devastated by a monster cyclone that tore through the South Pacific island country. Disaster management officials and relief workers are still struggling to establish contact with the islands that bore the brunt of Cyclone Pam's winds of more than 300 kph (185 mph) on Friday and Saturday. Picture taken March 16, 2015. REUTERS/Dave Hunt/Pool (VANUATU - Tags: DISASTER ENVIRONMENT) - GM1EB3H0RNS01
REUTERS

 

Republika Vanuatu ozbiljno razmišlja o tužbi kontra svjetskih naftnih divova smatrajući da su njihove zasluge vrlo velike u klimatskim promjena i globalnom zatopljenju. Mala državica usred Pacifika svake godine gubi milijune dolara zbog ekstremnih vremenskih neprilika i tamošnja vlast je već lagano očajna i tvrdi da nešto mora poduzeti jer će država bankrotirati.

Tužbu je najavio ministar vanjskih poslova Ralph Regenvanu na forumu na kojoj su sudjelovale države koje su najviše izložene riziku učinaka klimatskih promjena.

- Moja vlada ozbiljno razmatra da poduzme pravne korake protiv naftnih kompanija, financijskih institucija i država koje su svjesno stvorile egzistencijalnu prijetnju mojoj zemlji. Neka oni plate troškove štete, a ne mi - rekao je...

Takav slučaj da država podnese tužbu još nikada nije zabilježen, iako je bilo primjera da su individualci znali ulaziti u 'kiržarske ratove'.

U kakvoj je situaciji Vanuatu dovoljno govori primjer iz 2015. godine kada je monstruozna oluja sravnila sa zemljom pola otoka. Šteta je iznosila 450 milijuna dolara što je 64,1 posto nacionalnog BDP-a!

- Mehanizam je već bio uspostavljen Pariškim sporazumom kako bi pomogao najmanje razvijenim zemljama poput Vanuatua da se prilagode promjenama i poduzmu mjere za rješavanje štete i financijskih gubitaka. Međutim, zemlje koje su najveći svjetski zagađivači, poput Australije, u tome ne žele sudjelovati - rekao je Regenvanu koji je dodao da je moralno da profiteri plate račun onima koji su najviše nastradali.

Zemlja od 260.000 stanovnika sastoji se od 82 vulkanska otoka, a mnogi od njih su samo metar iznad razine mora. Dakle, prijeti im nestajanje ako se ovakav trend nastavi.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo