MREŽA

PRVO OVAKVO PLOVILO ULOVLJENO U EUROPI Podmornicom punom kokaina od Kolumbije došli do Europe

Podmornica je prenosila tri tone kokaina, a izrada samog plovila navodno košta 2,5 milijuna eura
Ilustracija podmornice; ruta podmornice (u krugu)
 USCG / MEGA / Mega Agency / Profimedia

Španjolska je policija jučer došla u priliku zaplijeniti nešto o čemu se u Europi desetljećima priča, a što nitko još nije vidio: prekooceansku narkopodmornicu s teretom od tri tone kokaina, vrijednim oko 250 milijuna eura!

Zasluge za ovaj podvig ponajviše može pripisati slučaju: plovilo dugo 22 metra je zbog kvara motora, manjka goriva i olujnog nevremena obalna straža uočila kako nemoćno pluta samo 80-ak metara od obale Galicije.

Nakon što su shvatili da su locirani, krijumčari su odlučili potopiti podmornicu i plivati na plažu gdje je dvojicu ekvadorskih državljana zarobila Guardia Civil. Treći član posade, pretpostavlja se da je Španjolac, uspio je pobjeći. Plovili su iz Kolumbije do Zelenortskih otoka na zapadnoj obali Afrike pa na sjever uz obalu Portugala do vjekovno švercerske španjolske regije, europskih vrata za kolumbijski kokain. Priča ovih prekoatlantskih avanturista mogla bi se pokazati pokaznim modelom i za buduća presretanja.

Galicija

Španjolska policija objavila je kako je podmornica napravljena u južnoameričkoj Gvajani te je bila u službi godinama, obavljajući najmanje dva putovanja preko Atlantika u 12 mjeseci. Pošiljka od tri tisuće kilograma visokokvalitetnog kokaina smatra se uobičajenim teretom za ovakvu vrstu plovila: podmornica sama vrijedi najmanje 2,5 milijuna eura te je cilj svakog investitora u ovoj vrsti biznisa što prije isplatiti njezinu amortizaciju.

Kao regija s dugom povijesti krijumčarenja droge, Galicija je dosad puno puta bila metom policijskih racija radi destruiranja ovdašnjih narkobosova i švercerskih kanala. Konfiguracija njezine obale s brojnim usamljenim uvalama izuzetno pogoduje ovoj vrsti “desanta”. Dok je policijska pažnja u posljednje vrijeme bila usmjerena na južnu Španjolsku, galicijski kraljevi droge su tiho i diskretno radili - rekao je El Paisu jedan od istražitelja. Ovaj operativac drži da je podmornica vlasništvo neke od najjačih narkogrupacija iz same Galicije.

Podmornice su poodavno omiljeno sredstvo krijumčara narkoticima: zbivanja ispod površine mora teško detektira i najsuvremenija tehnologija. Zloglasni kolumbijski narkobos Pablo Escobar raspolagao je 11-metarskom podmornicom bez posade, na daljinsko upravljanje, koju je navodno čak kupio od kolumbijske vojske. Brojne narkopodmornice presrela je dosad vojska ili policija na pacifičkim radnim rutama od Kolumbije do Meksika ili Kalifornije - prošloga rujna je rekordna zapljena od pet tona kokaina zabilježena kraj kolumbijske obale - no ovo je prvi ispodpovršinski brod koji je zatečen i zaplijenjen na europskoj turneji, tj. koji je prešao Atlantik.

Obalna straža

Na glasu kao najprofitabilniji i najsigurniji način prijevoza droge, proizvodnja podmornica bilježi pravi bum u latinoameričkim škverovima: neki su modeli potpuno, a neki tek polupotopni, radi težeg uočavanja na radarima obalne straže. Smatra se da podmornice danas prevezu najmanje trećinu ukupnog kokaina koji se iz Kolumbije izvozi morskim putem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:26