LIKVIDIRANA OBITELJ

‘Prvo su odveli Olgu i muža pa se vratili po sina Sašu. Onda su im ukrali auto i vozili se po selu‘

Tijela ukrajinske načelnice i njene obitelji pronađena su unakažena u masovnoj grobnici kod Buče

Likvidirana obitelj Suhenko (u pravokutniku lijevo); uplakani stanovnici Buče pored jedne od masovnih grobnica

 Facebook, AFP

Masakrirano tijelo načelnice ukrajinske općine Motižin Olge Suhenko (51) pronađeno je u šumi nedaleko glavnog grada Kijeva. Pronađeno je u masovnoj grobnici gdje je zakopana zajedno sa svojim sinom i suprugom. Kako piše Daily Telegraph, na fotografijama s mjesta pronalaska grobnice mogu se vidjeti brojni leševi žena i muškaraca, a nekima su ruke vezane na leđima te su tek djelomice zakopani, dok im ostaci vire iz plitkog groba.

image

Jedna od masovnih grobnica u Buči. U pozadini je mjesna crkva

Sergei Supinsky/AFP

Masovna grobnica otkrivena je u šumi pored Motižina, tridesetak kilometara od Buče, grada u kojem su ruske snage navodno pobile golem broj civila. Načelnica Suhenko pronađena je u grobu, ležeći licem prema tlu zajedno sa svojim sinom Oleksandrom (26) i suprugom Igorom (56).

Kako navodi britanski list, na njezinom tijelu pronađeni su tragovi mučenja. Ruke i prsti bili su joj polomljeni, naveo je načelnik susjednog naselja Kopiljiva. Vadim Tokar, načelnik Makariva rekao je kako tijela i dalje leže tamo te se ne može otići po njih jer se sumnja da su minirana.

Bivši zamjenik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Heraščenko rekao je da su ruke snage mučile i pobile čitavu obitelj Suhenko.

image

Olga Suhenko, sin Oleksander i muž Igor

Facebook

- Osumnjičili su ih za suradnju s našom vojskom, tvrdeći da su im odavali lokacije gdje bi ukrajinska artiljerija trebala udariti. Taj ološ je mučio, poklao, pobio cijelu obitelj. Odgovarat će za to - rekao je on.

Suhenko, njen sin i suprug oteti su 23. ožujka. Nije im se moglo ući u trag sve dok ruske snage nisu potisnuste s teritorija u okolici Kijeva. Njihova tijela pronađena su u subotu u plitkom grobu kojeg su ruski vojnici ranije koristili kao rovove.

image

Prizor s ulica Buče

Metin Aktas/AFP

Obitelj je navodno oteta prije deset dana.

- Htjeli su oteti samo Olgu, ali njezin suprug je inzistirao da povedu i njega. Šest sati poslije, Rusi su se vratili i po njihovog sina - rekla je zamjenica vijeća oblasti Kijev Tetiana Semenova dodavši da se sumnja da je Rusima netko dojavio gdje živi načelnica i da su Rusi ciljano ušli u tu kuću, navodi BBC.

Telegraph podsjeća da je Buča pod teškom opsadom bila gotovo mjesec dana te da je otpor njihovih građana pomogao spriječiti rusko zauzimanje Kijeva. U nedjelju je, pak, rusko ministarstvo obrane demantiralo postojanje bilo kakvih zločina rekavši kako je riječ o običnoj provokaciji te da nijedan stanovnik Buče nije pretrpio nasilje od ruke ruskog vojnika.

'Saša, nisi ostavio svoje roditelje. Heroji ne umiru'

Dva dana nakon što je obitelj nestala, žena po imenu Daria objavila je apel na društvenim mrežama za informaciju o tome gdje se nalazi, rekavši da su oni njezina "druga obitelj" te kako su "pomagali ljudima do kraja", javlja BBC.

Rekla je da su ruske snage ukrale Oleksandrov automobil i s njime se "vozile po selu". Nakon što se pokazalo da je obitelj ubijena, Daria je napisala novu objavu: "Nemam dovoljno riječi i snage da opišem kako se osjećamo cijela moja obitelj i ja. Ovo je zločin – u svakom smislu. Svi uključeni bit će izvedeni na sud.

Pišući o Oleksanderu rekla je: "Saša, moj heroj. Nisi ostavio svoje roditelje. Zauvijek ćeš biti u mom srcu. U našim srcima. Heroji ne umiru".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:52