RASPRAVA UNUTAR KATOLIČKE CRKVE

Prvog dana sinode o mladima biskupi raspravljali o svećeničkom spolnom zlostavljanju

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 04.10.2018. u 18:07

A general view shows a synodal meeting at the Vatican, October 3, 2018. REUTERS/Tony Gentile
REUTERS

O skandalima spolnog zlostavljanja koje su počinili pripadnici klera, ali i nužnosti slobodnijeg govora o spolnosti u četvrtak je u Vatikanu otvoreno razgovarao manji broj biskupa, prvog dana rasprava na sinodi posvećenoj mladima.

"Ne trebamo braniti instituciju, nego prije svega moramo zaštititi djecu i mlade", istaknuo je pomoćni biskup Lyona, mons. Emmanuel Gobillard, u četvrtak ujutro pred nekih 350 sudionika sinode i pape Franje.

"Sučeljeni s pitanjem pedofilije koje potresa Crkvu", mladi "od nas traže da Crkva bude siguran dom", istaknuo je prelat prvog dana rasprava na sinodi koja se završava 28. listopada.

"Institucija je danas ponižena zbog sramotnih grijeha onih koji su počinili gnusne zločine i teškog grijeha šutnje neke naše braće", rekao je mons. Gobillard. Usto je ocijenio da iznošenje skandala u javnost "žrtvama pruža mogućnost obnove a počiniteljima da odgovaraju za svoja djela".

Drugi prelat čije ime nije objavljeno, obratio se izravno 34 mladih iz čitavog svijeta koji sudjeluju na sinodi, zatraživši od njih "oprost" za svećeničke zlouporabe, ali i za sve druge pogrješke Crkve, rekla je jedna sudionica.

Mons. Gobillard se u svom istupu zauzeo za izravniji govor s mladima o spolnosti. "Nemojmo se bojati spolnosti!", rekao je taj pedesetogodišnji vjerski čelnik koji je među mlađim biskupima na sinodi.

"Na početku rada sinode moramo podsjetiti koliko je važno da možemo slobodno govoriti o spolnosti, da se naši mladi i sjemeništarci mogu obučiti da bi mogli dobro poučavati", kazao je.

Francuski biskup se zauzeo za "konstruktivan" govor o spolnosti i o celibatu u školama, ali i u novicijatu, u sjemeništu i ustanovama za formaciju.

Mladi prečesto otkrivaju spolnost kroz "prizmu pornografije (koja ih gotovo sve odreda ranjava) ili neugodnu šutnju naraštaja koji nisu uvijek znali kako ponuditi kvalitetnu izobrazbu na tom polju".


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo