NOĆNA PUCNJAVA

PUCALI NA BANJALUČKU DŽAMIJU? Poglavar Islamske zajednice u BiH: 'Sve je ovo Milorad Dodik već najavio...'

Ilustracija
 REUTERS/Dado Ruvic / REUTERS

Najviši dužnosnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini iskazali su u petak ozbiljnu zabrinutost zbog incidenta kod banjolučke džamije Ferhadije koji se zbio u četvrtak iako lokalna policija niječe kako je na meti osoba koje su tamo pucale iz vatrenog oružja bila sama džamija.

Banjolučka policija uhitila je dvije osobe koje su u četvrtak u ranim jutarnjim satima pucale kod džamije i u tijeku je istraga koja treba utvrditi što se točno dogodilo.

Prema dostupnim informacijama dvojica muškaraca starih 41 i 35 godina u alkoholiziranom stanju su sjedili u jednom kafiću pokraj džamije te su pucali a još nije sigurno koliko su točno metaka ispalili.

"Obje osobe su lišene slobode i pod nadzorom su tužitelja. Informacije o ovom incidentu se prikupljaju, a privedeni će biti procesuirani”, priopćili su iz MUP-a Republike Srpske.

No poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović kao i banjolučki muftija Osman Kozlić oštro su reagirali upozoravajući kako se ovaj izgred ne smije podcijeniti.

Resi Kavazović je upozorio kako je ovakav incident postao moguć zbog političkog ozračja koje je stvoreno u RS-u i u kojemu su otvoreno ponižava i vrijeđa Bošnjake.

"Ono što je Milorad Dodik u svojim medijskim nastupima izjavljivao, sada je provedeno u djelo i ovo je, nažalost, pokazivanje smjera njegove politike prema Bošnjacima-povratnicima u taj dio BiH", izjavio je reis Kavazović kako ga citira portal "Dnevnog avaza".

Ne skrivajući zabrinutost dodao je kako bi ovo mogao biti uvod u nastavak ratne politike masovnih ubojstava i logora.

Iz Banjolučkog muftijstva u kojemu ne dvoje kako je na meti onih koji su pucali bila upravo Ferhadija upozorili su kako je napad na tu bogomolju napad na sve Bošnjake.

"Ovo je vandalski čin koji se može okarakterizirati kao teroristički", naveli su u priopćenju posjećajući kakav simbolički značaj ima Ferhadija koju su srpske vlasti do temelja porušile 1993. godine a unatoč progonima Bošnjaka koji su uslijedili oni su je ipak odlučil obnoviti i to su i učinili 2016. nakon višegodišnje rekonstrukcije njezinih ostataka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:10