KATALONIJA

Puigdemont poziva na ujedinjenje stranaka na nadolazećim izborima

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 04.11.2017. u 15:32

Catalan President Carles Puigdemont signs a declaration of independence at the Catalan regional parliament in Barcelona, Spain, October 10, 2017. REUTERS/Albert Gea - RC126D821560
Albert Gea / REUTERS

Svrgnuti katalonski čelnik Carles Puigdemont u subotu je pozvao na formiranje ujedinjene političke fronte za izbore 21. prosinca kako bi se nastavila borba za neovisnost te autonomne pokrajine od Španjolske te se suprotstavilo pritvaranju bivših članova regionalne vlade.

Puigdemont, koji je otišao u Belgiju nakon što je njegova vlada raspuštena poslije objave neovisnosti, u petak je otkrio kako razmatra sudjelovanje na izborima iz Bruxellesa.

Španjolski premijer Mariano Rajoy je zbog ove najveće političke krize od povratka demokracije u Španjolsku krajem sedamdesetih godina raspisao prijevremene izbore nakon što je prije tjedan dana preuzeo kontrolu nad Katalonijom.

Političke stranke u toj bogatoj sjeveroistočnoj pokrajini koje žele nastupiti na zajedničkoj platformi imaju vremena do utorka registrirati koaliciju.

- Vrijeme je da se svi demokrati ujedine. Za Kataloniju, za slobodu političkih zatvorenika i za republiku - napisao je Puigdemont na svojem Twitter profilu, a u tu je objavu umetnuo i link na internetsku stranicu Ilistaunitaria.cat koja poziva na ujedinjenje stranaka protiv španjolske vlade.

Devet članova Puigdemonotova kabineta u četvrtak je pritvoreno nakon odluke španjolskog visokog suda, a čeka ih istraga i vjerojatno suđenje.

Španjolska je u petak izdala tjeralicu za Puigdemontom i još četvero suradnika kako bi odgovarali na optužbe o pobuni, zloupotrebi javnih sredstava, neposluhu i povredi povjerenja zbog njihove kampanje za secesiju.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo