OSUDA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE

Pussy Riots osuđene na dvije godine: Ruska pravoslavna crkva traži milost za kažnjene djevojke

Europska unija i Sjedinjene Države osudili su u petak kaznu izrečenu u Rusiji trima članicama punk rock skupine Pussy Riot, ocijenivši da ona "nije razmjerna" njihovu djelu, a kritikama su se pridružili i OESS, Vijeće Europe te Ruska pravoslavna crkva, prenose svjetske agencije.

Ruski sud osudio je u petak članice punk skupine Pussy Riot na po dvije godine zatvora zbog prosvjeda protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina u glavnoj moskovskoj katedrali.

VIDEO Sud u Moskvi osudio ih nakon punk molitve protiv Putina: 'Članice Pussy Riota krive zbog huliganizma'; Idu u zatvor na dvije godine!

"Duboko sam razočarana presudom ruskog suda protiv Nadežde Tolokonjikove, Marije Aljohine i Ekaterine Samucevič, članica punk skupine Pussy Riot. Ta kazna nije razmjerna" njihovu djelu, ocijenila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Taj slučaj, istaknula je, "nije u skladu s međunarodnim obvezama Rusije kada je riječ o poštivanju slobode izražavanja".

Kaznu je kritiziralo i američko veleposlanstvo u Rusiji. "Današnja kazna u slučaju Pussy Riot nije razmjerna njihovu djelu", objavilo je veleposlanstvo na Twitteru.

Rusiju je kritizirao i OESS.

"Vidim tendenciju u različitim zemljama gdje vlasti, društvene i vjerske skupine i sudovi zauzimaju restriktivnija stajališta o uvredljivim i moralno dvojbenim sadržajima ili onima opasnim za djecu", kazala je predstavnica OESS-a za slobodu tiska Dunja Mijatović.

"Većinu vremena riječ je o izgovoru da bi se cenzurirao sadržaj koji jednostavno nije većinski ili je kritičan. Optužbe za huliganstvo i vjersku mržnju ne smiju biti korištene za ograničavanje slobode mišljenja", istaknula je.

Ruska pravoslavna crkva zatražila je "milost" za kažnjene djevojke.

"Ne dovodeći u pitanje legitimnost sudske odluke, tražimo od državnih vlasti da pokažu milost prema osuđenicama u nadi da će se odreći ponavljanja tog tipa svetogrđa", priopćilo je Visoko crkveno vijeće, izvršno tijelo pod patrijarhovom ovlasti.

Vijeće Europe izrazilo je "zaprepaštenost" presudom.

"U jednoj demokraciji, realizacija prava na slobodu izražavanja može biti podvrgnuto uvjetima kojima se želi zaštiti moral, ali i prava drugih. No sankcije moraju biti razmjerne ozbiljnosti počinjena djela", rekao je predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Jean-Claude Mignon.

Nadežda Tolokonjikova (22), Marija Aljohina (24) i Ekaterina Samucevič (30), proglašene su krivima za "huliganstvo potaknuto vjerskom mržnjom" zbog izvedbe "punk molitve" u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi. Tada su Majku Božju zazvale da k sebi uzme Putina.

Pussy Riots su tvrdile da su na taj način izrazile prosvjed protiv bliskih veza Putina i Ruske pravoslavne crkve, ne namjeravajući uvrijediti vjernike, no sutkinja je odbila tu argumentaciju.

Tužitelji su tražili tri godina zatvora. U dvogodišnju zatvorsku kaznu uračunat će im se gotovo šest mjeseci provedenih u pritvoru otkako su 21. veljače izvele svoj performans.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:39