I DALJE UZ NJEGA

PUTIN ĆE PRUŽITI AZIL SVOJEM SAVEZNIKU ASADU? 'Zaštitili smo i Edwarda Snowdena, a to je bilo mnogo teže...'

 Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije isključio mogućnost davanja azila sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, piše BBC .

Iako je ruski predsjednik rekao da je još prerano diskutirati o tome, podsjetio je da je njegova zemlja azil pružila poznatom američkom zviždaču Edwardu Snowdenu:

- To je bilo mnogo teže nego što bi bilo pružanje azila al-Asadu - istaknuo je Putin.

No, ruski se predsjednik trenutno bavi drugim temama vezanim uz Siriju.

- Siriji treba novi ustav. Nakon toga bi se trebali održati predsjednički i parlamentarni izbori, bazirani na novom ustavu. Građani Sirije moraju odlučiti tko će i kako upravljati njihovom državom. To je jedini način da se postignu stabilnost i sigurnost te stvore uvjeti za ekonomski rast i prosperitet. Ako se to ostvari, ljudi bi napokon mogli živjeti u svojim domovima i svojoj domovini, umjesto da bježe u Europu - idealistički je opisao budućnost Sirije Putin, naizgled ignorirajući surovu sirijsku stvarnost.

Putin je svojem savezniku priskočio u pomoć prošle godine kada je poslao ruske vojne snage da se bore protiv Asadovih protivnika u Siriji, što se uglavnom odnosilo na opozicijske borce, a manjim dijelom na džihadiste Islamske države.

Ruski predsjednik priznao je da je Asad počinio mnogo pogrešaka nakon početka sukoba u 2011. godini, ali i dodao da borbe "nikada ne bi toliko eskalirale da nisu bile poduprte novcem, oružjem i borcima iz inozemstva".

- Tragično je da su civili najveće žrtve tih sukoba - rekao je Putin i napomenuo da Asadova namjera nije uništiti populaciju vlastite države.

- On se naprosto bori protiv onih koji su gu napali smrtonosnom snagom.

Ruski je predsjednik također napomenuo da ne želi u Siriji vidjeti ponavljanje scenarija iz Libije, koja je nakon pada Gadafija potonula u kaos.

- Kako ja vidim stvari, svakako bi trebalo osnažiti legitimne vlade u državama regije, što se odnosi i na Siriju.

Podsjetimo, koordinator sirijske oporbe Riad Hijab nedavno je rekao u Parizu da je SAD omekšao svoj stav prema Asadu kako bi odobrovoljili Putina. Dodao je i kako bi to predstavljalo veliki problem za opoziciju uoči predstojećih mirovnih pregovora u Ženevi. Okvir pregovora zacrtan je u Revoluciji UN-a iz prosinca prošle godine, ali u njoj nema ni slova o Asadovoj sudbini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:08