UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Ruski ambasador užasnuo UN, eksplozije kod Odese, Ukrajinci: ‘To mi obaramo projektile‘

Ključne događaje dana tijekom rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzija; ruska fregata 'Ladny', inače dio Crnomorske flote, ispaljuje projektil (arhivska fotografija); djevojka sa željezničkog kolodvora u Kijevu; uništeni auti u Kijevu; izbjeglice iz Irpina

 Afp/Profimedia

Ključni događaji dana

- 12. je dan ruske invazije na Ukrajinu

- Pokraj strateški važne luke Odesa na Crnom moru odjeknulo je nekoliko eksplozija, Ukrajina tvrdi da to njihova protuzračna obrana obara projektile lansirane s ruskih ratnih brodova

- Ukrajinci tvrde da su kod Harkiva ubili ruskog generala Vitalija Gerasimova, Rusi za sada šute

- Završila je treća runda pregovora ukrajinske i ruske strane, Ukrajinci tvrde da je postignut blagi napredak u pogledu humanitarnih koridora, Rusi poručuju da će se razgovori nastaviti, "iako dosad nisu opravdali očekivanja"

- Kremlj je opet iznio svoje uvjete za prestanak invazije - žele da Ukrajina odustane od perspektive pridruživanja NATO paktu, da prizna neovisnost takozvane Luganske Narodne Republike i Donjecke Narodne republike (zapravo odmetnutih ukrajinskih regija), da prizna Krim i da prestane s vojnim djelovanjima. Ako se ti uvjeti ispune, "napadi će prestati istog trena", tvrdi glasnogovornik Kremlja

- UN tvrdi da je od početka invazije poginulo 406 civila u Ukrajini - stvarna brojka vjerojatno je veća. Iz zemlje je pak izbjeglo više od 1,7 milijuna ljudi

- Šefica EK Ursula von der Leyen najavila je nove sankcije EU protiv Rusije

- Ruski predsjednik Vladimir Putin dobio je popis država koje su uvele 'neprijateljske sankcije', među njima i Hrvatska

- Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno je od zapadnih sila zatražio borbene avione za ukrajinske pilote. Njegov prijedlog podržao je i utjecajni američki senator Bob Mendez

- Najavljeni prekid vatre zbog uspostavljanja humanitarnih koridora uglavnom se ne poštuje


NOVO 1:28 - Ukrajinske obavještajne službe tvrde da je u borbama pokraj Harkiva ubijen ruski general Vitalij Gerasimov, prenose BBC i Guardian. Ukrajinci tvrde da je Gerasimov veteran iz Drugog čečenskog rata te Rata u Siriji.

Rusi nisu komentirali te navode, a BBC kaže da ih zasad nije moguće neovisno potvrditi.


1:20 - Iz Rusije se povlače još dvije američke tvrtke - IBM i Proctor&Gamble - iz obje tvrtke poručili su da suspendiraju svoje poslovanje u Rusiji, piše BBC.


1:00 - Ukrajinska vojska tvrdi kako je 'ozbiljno oštetila' jedan od dva ruska ratna broda koji su napali famozni 'Zmijski otok', javlja ukrajinski vojni portal mil.in.ua. Više pročitajte OVDJE.


0:30 - Rusija je u Ukrajinu poslala gotovo sve trupe okupljene posljednjih mjeseci na granici između dviju zemalja, procijenio je u ponedjeljak Pentagon, koji je sa svoje strane poslao 500 dodatnih vojnika u Europu radi jačanja sigurnosti NATO-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin dosad je rasporedio u Ukrajini gotovo cjelokupan kontingent od više od 150.000 vojnika,rekao je u ponedjeljak visoki američki obrambeni dužnosnik.

Intenziviranjem ruskih operacija civili su sve više pogođeni, a Moskva sada nastoji "regrutirati" strane borce, uključujući Sirijce, priopćilo je američko Ministarstvo obrane.


0:25 - Intenziviranjem ruskih operacija civili su sve više pogođeni, a Moskva sada nastoji "regrutirati" strane borce, uključujući Sirijce, priopćilo je američko Ministarstvo obrane. Više pročitajte OVDJE.


0:00 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oglasio se preko aplikacije Telegram i poručio da su Rusi podcijenili odlučnost ukrajinskog naroda. Zelenski je rekao i da Ukrajina neće odustati od pregovora.

- Ostajem u Kijevu, ne skrivam se. I ne bojim se nikoga. Ostajem koliko god dugo treba do dobijemo rat! Danas smo imali treću rudnu pregovora - rado bih rekao i zadnju, ali trebamo biti realni. Nastavit ćemo razgovarati i inzistirati na pregovorima dok god našem narodu ne možemo poručiti: ovako ćemo postići mir, rekao je Zelenski, a prenosi Sky News.

- Ukrajinci se ne povlače, mi se ne povlačimo... Na jugu zemlje razvio se snažan nacionalni pokret kakav nikad prije nismo vidjeli... I to je za njih noćna mora, Zaboravili su da se ne bojim policijskih marica, tenkova, strojnica i da je na našoj strani najvažnija stvar - istina, poručio je, između ostalog, Zelenski.

Inače, Guardian ističe da je ovo prvi put od početka invazije da se Zelenski obratio iz svog ureda.


23:45 - Stručnjaci za obranu tvrde da bi svaka pomisao na vojni poraz Rusije ili zastoj borbe - što bi se smatralo taktičkom pobjedom Ukrajine - mogla značiti pojačano nasilje u nadolazećim danima, posebice protiv civila. U međuvremenu, Putin ostvaruje važan cilj. Više pročitajte OVDJE.


23:25 - Civilima u područjima sukoba u Ukrajini trebalo bi omogućiti siguran prolaz u kojem god smjeru odluče krenuti, rekao je šef odjel humanitarne pomoći UN-a Martin Griffiths u ponedjeljak na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda


23:19 - BBC javlja da su se u Odesi upravo čule tri ili četiri glasne eksplozije iz pravca zapada. Reporterima BBC-a rečeno je da ukrajinska protuzračna obrana "skida" ruske projektile koji su ispaljeni s jednog od ruskih ratnih brodova koji se nalaze na tom dijelu obale Crnog mora.

Odesa je grad s više od milijun stanovnika, strateški ključna luka čijim bi zauzimanjem Rusi praktički oduzeli Ukrajini izlaz na more. Ranije tijekom dana procurila je snimka navodnog pogotka projektila u jedan od ruskih patrolnih brodova, što su Ukrajinci burno proslavili.


23:02 - Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzija zgrozio je diplomate u Vijeću sigurnosti u New Yorku svojom tvrdnjom da "Ukrajinci sami granatiraju svoje gradove i mjesta".

Dopisnik Guardiana Julian Borger u svojem je tweetu rekao da ga to podsjeća na poruke bosanskih Srba tijekom opsade Sarajeva.

- Ono što će vas najviše pogoditi su laži, laži koje tvrde da ste vi nekako krivi za ovo što vam se događa, laži koji tvrde da vi sami sebi činite ono što vam drugi rade. Te laži će izbušiti nebrojene rupe u vašim srcima, citira Borger pismo Ukrajincima Aide Čerkez, novinarke iz Sarajeva.


22:49 - Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je svoju čestitku povodom Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, a u kojoj se ponajviše dotaknuo svoje "specijalne vojne operacije", kako on naziva invaziju na Ukrajinu, a koja je i u Rusiji, unatoč silovitim naporima njegova režima da zatomi svaki glas kritike, u dijelu društva postala u najmanju ruku kontroverzna, o čemu svjedoče i snimke gnjevnih majki vojnika poslanih na bojište. Što je Putin poručio ruskim ženama i kako ih je pokušao umiriti, pročitajte OVDJE.


22:24 - "Blitzkrieg nije uspio. Sada je jednostavno nemoguće izvršiti zadatak." "Ne postoji opcija za moguću pobjedu, a sve ostalo je poraz."

I to piše u dopisu, zapravo dojavi, za koju ruski nevladin portal gulagu.net tvrdi da mu je poslao jedan od analitičara ruskih specijalnih obavještajnih službi. Naravno, ne možemo znati koliko je dopis autentičan. A ne možemo čekati da prođe rat pa da to utvrdimo. Treba ga, dakle, čitati s nužnom rezervom, upozorava Inoslav Bešker na početku dužeg teksta u kojem se prenosi navodni dopis ruskog obavještajca iz kojeg proizlazi da je invazija na Ukrajinu Moskvu gurnula u neviđene probleme. Više pročitajte OVDJE.


22:15 - U ruskom napadu zapaljena su spremišta nafte u Černihivu i Žitomiru. Požar je u međuvremenu ugašen, a žrtava nema, javlja Kyiv Independent.


22:04 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je zatražio podršku američkih Židova, usporedivši ruski napad na njegovu domovinu s nacizmom. Više pročitajte OVDJE.


22:03 - Velika Britanija u ponedjeljak je objavila da je u Calaisu, na sjeveru Francuske, otvorila ured za izdavanje viza ukrajinskim izbjeglicama, a premijer Boris Johnson je rekao da će njegova zemlja biti "velikodušna koliko god to bude moguće". Više pročitajte OVDJE.


21:33 - Rusija je objavila da u utorak, 8. ožujka, od 9 sati ujutro po ukrajinskom vremenu (8 po hrvatskom), proglašava primirje, odnosno kako to tamošnje ministarstvo obrane naziva "režim tišine" radi izlaska civila iz Kijeva, Harkova, Černjihiva, Sumija i Mariupolja.


21:18 - U posljednja dva tjedna 'Z' je od vojne oznake postao glavni simbol javne potpore ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Pod slovom 'Z' ruski su tenkovi prije nekoliko dana ušli na teritorij Ukrajine, brojni ruski političari i aktivisti nose odjeću i bedževe sa slovom 'Z' kako bi iskazali protivljenje sve žešćim sankcijama, a čak su ga i Srbi koristili na proruskim demonstracijama u Beogradu. Više pročitajte OVDJE.


21:12 - SAD još nije donio odluku o tome hoće li zabraniti uvoz ruske nafte, poručila je danas glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

- Još uvijek se raspravlja o pitanju uvoza ruske nafte, rekla je Psaki.


21:06 - Ako Zapad odluči bojkotirati rusku naftu, cijena barela mogla bi porasti i na 300 dolara po barelu, tvrdi zamjenik ruskog premijera Aleksander Novak.

- Europi bi trebalo više od godinu dana da nadomjesti rusku naftu. Potpuno je jasno da bi odbijanje ruske nafte izazvalo katastrofalne posljedice na tržištu, rekao je Novak na državnoj televiziji. Više pročitajte OVDJE.


20:52 - Savezni je kancelar Olaf Scholz 27. veljače u Njemačkom saveznom parlamentu najavio prekretnicu u njemačkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici. Okidač za to bio je napadački rat ruskog predsjednika Putina protiv Ukrajine kojim se krši međunarodno pravo, narušava teritorijalni integritet te zemlje i naknadno nečovječno bombardiraju gradovi i ljudi koji ne žele ništa drugo nego živjeti u miru i slobodi, piše za Jutarnji dr. Robert Klinke, njemački veleposlanik u Hrvatskoj. Više pročitajte OVDJE.


20:45 - Stotine milijuna eura neiskorištenih regionalnih sredstava EU-a trebalo bi hitno usmjeriti u pomoć ukrajinskim izbjeglicama, od kojih su većina žene i djeca, predložio je glasnogovornik grupe EPP-a za regionalni razvoj Andrej Novakov, europarlamentarac EPP-ove Grupe za praćenje kohezije. Više pročitajte OVDJE.


20:39 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dosad je imao prisan odnos s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, istovremeno njegujući veze sa Zapadom i Europskom unijom kojoj se njegova zemlja želi pridružiti, no ovog puta teško mu je sjediti na dvije stolice. Više pročitajte OVDJE.


20:23 - Bivši ruski ministar vanjskih poslova Andrej Kozirev koji je služio pod predsjednikom Borisom Jeljcinom od 1990. - 1996. godine u analizi koju je objavio na svojem profilu na Twitteru napisao je da ne vjeruje da bi Rusija upotrijebila nuklearno oružje i kako vjeruje da je Vladimir Putin - racionalan akter, tj. da nije poludio.

Kozirev, koji sada živi u Miamiju, a tijekom godina se prometnuo u velikog Putinova kritičara te se snažno protivi invaziji na Ukrajinu, kroz desetak je tvitova pokušao objasniti da je 'Putinova invazija na Ukrajinu nemoralna, ali iz Putinova gledišta ne i iracionalna'. Više pročitajte OVDJE.


20:21 - Treći krug rusko-ukrajinskih pregovora završen je u ponedjeljak navečer u Bjelorusiji ocjenom Ukrajinaca da su postignuti "pozitivni rezultati" o humanitarnim koridorima, a Rusi drže da se "moglo učiniti više".

- Postigli smo neke pozitivne rezultate u logistici za humanitarne koridore, objavio je na Twitteru Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika i član pregovaračkog izaslanstva.

- Dogovorene su izmjene i pružit će se učinkovitija pomoć ljudima izloženima agresiji Ruske Federacije, dodao je.

O ključnom pitanju kao što je postizanje prekida vatre "intenzivni dijalog će se nastaviti", rekao je. Do danas "nema rezultata koji bi poboljšali stanje" u pogledu prekida vatre, objavio je Podoljak.

Ruski pregovarač Vladimir Medinski ocijenio je da treći krug nije bio "na visini očekivanja". - Nadamo se idućeg puta da ćemo postići veći napredak, rekao je za televiziju Rosija 24.

Rusija očekuje da će se novi krug pregovora s Ukrajinom održati vrlo brzo, prenosi agencija Reuters. - Sljedeći, četvrti krug, održat će se u Bjelorusiji u vrlo bliskoj budućnosti. Neću još objaviti točan datum - Odredit će se, vjerojatno sutra, rekao je ruski pregovarač Leonid Slucki za rusku državnu televiziju.

Treći krug pregovora održan je u Belovejskajoj Pušči, nacionalnom parku na granici Bjelorusije i Poljske.

Nakon drugih pregovora prošli tjedan, u četvrtak, dogovoreno je otvaranje humanitarnih koridora za civile u područjima teških borbi. Međutim, dogovor nije proveden, a Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju da druga strana onemogućava evakuaciju civila.

Ranije u ponedjeljak Moskva je poručila da će humanitarni koridori ići prema Bjelorusiji ili Rusiji, što je Ukrajina ocijenila "potpuno nemoralnim" jer bi Ukrajinci trebali moći napustiti svoje domove preko ukrajinskog teritorija.


20:18 - Bivši veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko u svojem je tekstu za Jutarnji kazao kako svijet neće pobijediti ogromno zlo koje stiže iz Moskve, ako ne shvati zašto ruski građani toleriraju masovna ubojstva Ukrajinaca i sprovode politiku Kremlja. Više pročitajte OVDJE.


20:15 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sutra će se obratiti Donjem domu britanskog parlamenta, objavio je BBC. Zelenski će govoriti na ukrajinskom, a zastupnici će ga slušati preko simultanog prijevoda.


20:12 - Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je preko video poziva s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom o ratu u Ukrajini.

Složili su se da treba još jače stisnuti Rusiju zbog invazije na Ukrajinu te su naglasili da će i dalje pružati ekonomsku, sigurnosnu i humanitarnu podršku Ukrajini, priopćila je Bijela kuća.


20:06 - Gotovo 100.000 djece u Ukrajini, od kojih su polovina djeca s invaliditetom, živi u ustanovama ili u internatima i važno je poduzeti mjere opreza prije nego ih se evakuira u druge zemlje zbog ruske agresije, izrazile su zabrinutost UN-ove agencije u ponedjeljak.

Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice (UNHCR) Filippo Grandi te izvršna direktorica UNICEF-a (UN-ov Međunarodni fond za djecu) Catherine Russell uputili su zajedničko upozorenje da bi se evakuacija bez nužnog opreza mogla loše završiti, izlažući djecu predatorima i krijumčarima.


19:50 - Nakon što su završili pregovori Ukrajinaca i Rusa u Bjelorusiji, stiže još izjava ruske strane:

- Pregovori ruske i ukrajinske strane o rješavanju situacije u Ukrajini bit će nastavljeni, iako nisu opravdali očekivanja, izjavio je šef ruske delegacije Vladimir Medinski.

- Naša očekivanja se nisu opravdala, ali se nadamo da ćemo sljedeći put moći napraviti značajnije iskorake. Pregovori će se nastaviti, rekao je i dodao da su sve dokumente koje je ruska strana donijela na pregovore s ukrajinskom delegacijom predstavnici Kijeva odnijeli "kući" na proučavanje.

- Nastavljen je razgovor o političkim i vojnim aspektima, ali ne ide lako. Još je rano govoriti o nečemu pozitivnome. Došli smo s velikim setom dokumenata, iznijeli konkretne dogovore, projekte i prijedloge. Nadali smo se da ćemo danas barem potpisati protokol u nekim točkama o kojima smo se već načelno dogovorili, ali ukrajinska strana je sve te dokumente odnijela kući na proučavanje. Nisu mogli ništa potpisati na licu mjesta, objasnio je.

Prema njegovim riječima, predstavnici Ukrajine su izjavili da će se vratiti ovom pitanju na sljedećem sastanku.


19:45 - Američki senator Bob Mendez, čelnik Odbora za vanjsku politiku američkog Senata, poslao je pismo državnom tajniku SAD-a Antonyju Blinkenu i ministru obrane Lloydu Austinu, a u kojem poziva američku administraciju da odmah dostavi Ukrajincima borbene avione iz NATO članica iz Istočne i Srednje Europe (vjerojatno se misli na ruske MiG-ove 29 koje imaju Poljska, Slovačka i Bugarska, op.a.).

Mendez je pozvao Washington da državama koje bi donirale avione istovremeno dostavi borbene avione zapadne proizvodnje po povlaštenim cijenama, piše Guardian.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski više je puta molio SAD i EU da im dostave ruske borbene avione na kojima bi ukrajinski piloti mogli letjeti bez dodatnog treninga (ili uz samo minimalnu dodatnu obuku), ali njegova želja zasad nije uslišana. Naime, zemlje koje takve avione imaju - Poljska, Slovačka i Bugarska, odreda odbijaju donirati svoje avione Ukrajini.


19:30 - Veleposlanici država članica EU-a u ponedjeljak su se jednoglasno suglasili da od Komisije zatraže mišljenje o zahtjevu za članstvo Ukrajine, Gruzije i Moldavije, objavilo je francusko predsjedništvo Vijećem EU-a. Više pročitajte OVDJE.


19:20 - Treća runda pregovora je okončana. Imamo male pozitivne pomake u pogledu poboljšanja logistike uspostavljanja humanitarnih koridora. Nastavljene su intenzivne konzultacije o glavnom političkom bloku rješavanja pitanja zajedno s prekidom vatre i sigurnosnim garancijama, rekao je Podoljak.

Ruska strana se pak nada da će humanitarni koridori sutra 'proraditi'.

- Dobili smo uvjeravanja ukrajinske strane u tom pogledu, izjavio je šef ruske delegacije Vladimir Medinski.


19:17 - Zadnjih je više dana bilo obilježeno vijestima o ruskim preslagivanjima snaga, ali i relativnom šutnjom ukrajinskih izvora o događanjima na nizu područja Ukrajine. Izgleda da ta šutnja nije bila slučajna, budući da se danas može povezati podatke o ozbiljnim ruskim napredovanjima širom borbenih odsjeka, piše u današnjoj vojnoj analizi Igor Tabak.

Kakvo je stanje na bojištu i gdje Rusi najbrže napreduju možete pročitati OVDJE.


19:15 - Associated Press donosi detalje tajne američke misije u Caracasu: Prije tri godine Maduru su spremali puč, a sad im treba njegova nafta. Više pročitajte OVDJE.


19:00 - Suprotno onome što mnogi misle, zona zabrane leta nije mjera predostrožnosti, politički ili tehnički potez, nego ozbiljna borbena operacija osmišljena da se neprijatelju oduzme moć u zraku. Riječ je o direktnom i kontinuiranom vojnom sukobu, tumače dva iskusna umirovljena američka vojna časnika. Više pročitajte OVDJE.


18:57 - Završila je treća runda pregovora ukrajinske i ruske strane u Bjelorusiji. Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak izjavio je da je postignut blagi napredak u pogledu uspostavljanja humanitarnih koridora.

Pregovori su trajali nešto manje od tri sata.


18:49 Veleposlanici država članica EU u ponedjeljak su se jednoglasno suglasili da od Komisije zatraže mišljenje o zahtjevu za članstvo Ukrajine, Gruzije i Moldavije, objavilo je francusko predsjedništvo Vijećem EU. Veleposlanici su se složili da se Komisiji pošalje pismo u kojem se od nje traži da izradi mišljenje o svakoj od triju pristiglih kandidatura.

Da bi odluka postala važeća, pokrenuta je pisana procedura kojom se od glavnih gradova država članica traži da odobre dogovor veleposlanika. Države članice trebaju odgovoriti u ponedjeljak navečer do 20.00 s time da se izostanak odgovora tumači kao pristanak. Izrada mišljenja prvi je korak na dugom putu do kandidatskog statusa.


18:32 Mađarski premijer Viktor Orban u ponedjeljak je potpisao ukaz kojim se zabranjuje isporuka bilo kakvog naoružanja Ukrajini preko teritorija njegove države.

Istovremeno, Orbanov ministar financija Mihály Varga najavio je da Mađarska neće podržati širenje sankcija protiv Rusije na energetski sektor jer bi to predstavljalo, kako je rekao, veliku prijetnju forinti i Mađarima.

- Mađarska forinta je također žrtva Bruxellesa. Sankcije su već sada ozbiljna prijetnja mađarskoj ekonomiji. Širenje sankcija na energetski sektor predstavlja veliku prijetnju forinti i mađarskom narodu. Onaj tko traži proširenje sankcija, želi da mađarski narod plati cijenu rata. Mađarska vlada neće podržati takav potez ni na jednom međunarodnom forumu, izjavio je Varga.


18:23 Ukrajina je od početka ruske invazije pretrpjela štetu na infrastrukturi koja se procjenjuje na najmanje 10 milijardi američkih dolara, rekao je ukrajinski ministar infrastrukture Oleksander Kubrakov napominjući da je riječ o procjeni zaključno s nedjeljom.

- Većina oštećenih objekata može biti obnovljena unutar godinu dana, a oni s najtežim oštećenjima za dvije godine, izjavio je.


18:16 - UNHCR je poručio da je od početka rata iz Ukrajine izbjeglo 1.735.068 civila, od kojih je više od milijun otišlo u Poljsku.

- Ped našim očima odvija se milijun ljudskih tragedija, milijun ljudi protjeranih sa svojih domova, poručio je jedan granični policajac iz Poljske. Više pročitajte OVDJE.


18:10 - Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i nevladina organizacija Human Rights Watch izvještavaju o napadnutim i uništenim bolnicama u ukrajinskim gradovima. Nema dovoljno respiratora, a i ranije je postojao problem s nedostatkom kisika za vrijeme pandemije. Više pročitajte OVDJE.


17:55 - Doista potresene fotografije dolaze iz okolice Kijeva, gdje kraj razrušenog mosta prolaze izbjeglice iz Irpina, grada koji su napali Rusi. Fotografije pogledajte ispod.

image

Izbjeglice koje bježe iz Irpina, grada sjeverozapadno od Kijeva koji su napali Rusi

Aris Messinis/AFP
image

Izbjeglice koje bježe iz Irpina, grada sjeverozapadno od Kijeva koji su napali Rusi

Aris Messinis/AFP
image

Izbjeglice koje bježe iz Irpina, grada sjeverozapadno od Kijeva koji su napali Rusi

Aris Messinis/AFP
image

Izbjeglice koje bježe iz Irpina, grada sjeverozapadno od Kijeva koji su napali Rusi

Aris Messinis/AFP
image

Izbjeglice koje bježe iz Irpina, grada sjeverozapadno od Kijeva koji su napali Rusi

Dimitar Dilkoff/AFP
image

Izbjeglice koje bježe iz Irpina, grada sjeverozapadno od Kijeva koji su napali Rusi

Dimitar Dilkoff/AFP
image

Izbjeglice koje bježe iz Irpina, grada sjeverozapadno od Kijeva koji su napali Rusi

Dimitar Dilkoff/AFP
image

Izbjeglice koje bježe iz Irpina, grada sjeverozapadno od Kijeva koji su napali Rusi

Dimitar Dilkoff/AFP
image

Izbjeglice koje bježe iz Irpina, grada sjeverozapadno od Kijeva koji su napali Rusi

Dimitar Dilkoff/AFP
image

Izbjeglice koje bježe iz Irpina, grada sjeverozapadno od Kijeva koji su napali Rusi

Dimitar Dilkoff/AFP
image

Izbjeglice koje bježe iz Irpina, grada sjeverozapadno od Kijeva koji su napali Rusi

Dimitar Dilkoff/AFP

17:48 - Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice objavio je u ponedjeljak da je potvrdio da je u Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače poginulo 406 civila, uključujući 27 djece, ali i napomenuo da je stvarni broj vjerojatno puno veći.

Novi podaci UNHCR-a, koji ima misiju nadzora u Ukrajini, pokrivaju razdoblje od 24. veljače do 6. ožujka.

Ukrajina je objavila da je u drugom po veličini gradu Harkivu poginulo 133 civila od početka ruske invazije, uključujući petero djece.

Osim toga, u borbama u gradu i njegovoj okolici poginulo je 75 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga, objavila je u ponedjeljak novinska agencija UNIAN, pozivajući se na policiju Harkivske oblasti. Ozlijeđeno je još 443 ljudi, uključujući 319 civila, dodaje se.

Neovisni podaci iz ratnog područja nisu dostupni.


17:20 - Naš reporter Filip Pavić javlja iz Lavova da je na tamošnjem kolodvoru u tijeku najveći pritisak izbjeglica od početka rata. Više pročitajte OVDJE.


17:12 - Rusija je možda dala najjasnije objašnjenje dosad o svojim ciljevima invazije na Ukrajinu. Naime, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedjeljak da će rat biti gotov 'u trenu' ako se ispune njihovi zahtjevi, a naveli su ih četiri: prekid svih ukrajinskih vojnih djelovanja, promjena ukrajinskog ustava u koji bi se uveo pojam neutralnosti, priznanje Krima kao dijela Rusije i priznanje Luganska i Donjecka kao nezavisnih republika.

Krije li ova ponuda stvarni cilj Kremlja, pročitajte OVDJE.


17:05 - Britanski premijer Boris Johnson potvrdio je da je "bojkot ruske nafte i plina" mogućnost koju Zapad i dalje razmatra, prenosi Guardian.

- Moramo razmišljati kako da prestanemo biti ovisni o ruskoj nafti i plinu. To svi rade, svi su na istom putu, rekao je Johnson pa dodao:

- U različitim zemljama postoje različite ovisnosti i moramo to imati na umu. Ne možete jednostavno prestati koristiti naftu i plin preko noći, čak ni iz Rusije, rekao je.

- U Ujedinjenom Kraljevstvu to možemo učiniti brzo, dodao je, istaknuvši da se treba "pobrinuti da svi idemo u istom smjeru".

- Učinit ćemo to zajedno - tako da svi imamo potrebne zamjene i opskrbu.


17:03 - Američki proizvođač zrakoplova Boeing objavio je u ponedjeljak da je obustavio nabavu titanija iz Rusije, poručivši da je osigurao opskrbu važnom sirovinom za proizvodnju zrakoplova, ali i brodova, automobila i strojeva.

- Naše zalihe i raznovrsni izvori nabave osiguravaju nam dovoljno (titanija) za proizvodnju zrakoplova, tvrde u Boeingu.

Europski proizvođač zrakoplova Airbus nije odmah odgovorio na upit Reutersa o nabavi titanija.

Boeing i Airbus već su obustavili isporuku dijelova i podršku ruskim avioprijevoznicima.

Airbus je istaknuo da još pokušava utvrditi bi li njegov moskovski inženjerski centar mogao nastaviti pružati usluge lokalnim klijentima.


17:00 - Vlada Republike Hrvatske je ponedjeljak prihvatila Odluku o uvođenju privremene zaštite u Hrvatskoj za raseljene osobe iz Ukrajine, a potpredsjednik Vlade Davor Božinović istaknuo je da je najvažnije kvalitetno organizirati sustav kako bi bili spremni na mogući veći priljev izbjeglica.

- Radi se o situaciji koja je bez presedana nakon Drugog svjetskog rata i zahvaljujući brzoj reakciji Europske unije i aktiviranom Mehanizmu o privremenoj zaštiti, Republika Hrvatska zbrinut će sve raseljene osobe iz Ukrajine koje budu iskazale želju da ostvare međunarodnu privremenu zaštitu na teritoriju naše države, rekao je na sjednici Vlade potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.


16:47 - Pripreme za prvu europsku zimu bez ruskog plina su u tijeku, barem na razini usklađivanja i dogovora zemalja o mogućnostima, a Europska komisija idući bi ovaj tjedan trebala izbaciti svoj prijedlog za razinu nužnog popunjavanja rezervi plina u EU u sljedećih pola godine. Više pročitajte OVDJE.


16:44 - Treći krug rusko-ukrajinskih pregovora čiji je cilj pronaći rješenje za sukob u Ukrajini počeo je u ponedjeljak u Bjelorusiji, objavile su ruske i bjeloruske novinske agencije.

- Treći krug pregovora počeo je u Belovejskajoj Pušči, nacionalnom parku na granici Bjelorusije i Poljske, napisala je agencija Belta na svojem Telegram računu. Objavila je i fotografiju dviju delegacija.

Nakon drugih pregovora u četvrtak postignut je dogovor samo o stvaranju humanitarnih koridora za civile u područjima teških borbi. Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju da druga strana onemogućava evakuaciju civila.

Ranije u ponedjeljak Moskva je poručila da će humanitarni koridori ići prema Bjelorusiji ili Rusiji, što je Ukrajina ocijenila "potpuno nemoralnim".

Podsjetimo, tijekom prošlog susreta u četvrtak, uslijed ruske ofenzive na Ukrajinu, dvije strane dogovorile su samo uspostavljanje humanitarnih koridora.

No dosad svi pokušaji koordinirane evakuacije nisu uspjeli. Moskva je u ponedjeljak predložila otvaranje šest koridora, četiri prema Bjelorusiji i Rusiji, što je Kijev odbacio jer smatra da civili trebaju sami birati u kojem će smjeru ići.

Lokalni dužnosnici kažu da se civili evakuiraju iz grada Irpina, u okolici Kijeva, i da se na njih ne puca, dan nakon što ih je u pokušaju odlaska spriječila ruska vatra.

Ruske snage okupirale su oko 30 posto Irpina, no ostatak grada i dalje je pod ukrajinskom kontrolom.


16:36 - Britanski premijer Boris Johnson poručio je da će Ujedinjeno Kraljevstvo donirati 175 milijuna funti pomoći Ukrajini, čime će ukupna britanska pomoć Kijevu narasti na gotovo 400 milijuna funti, piše BBC.


16:32 - Jedan muškarac uhićen je nakon što se s većim kamionom zaletio u vrata Veleposlanstva Ruske Federacije u Dublinu, javlja Irish Times. Do incidenta je došlo u ponedjeljak poslijepodne, a ozlijeđenih, srećom, nije bilo.

Video snimke incidenta pokazuju kako velika prikolica kamiona u rikverc ide prema vratima ambasade te ih potom razvaljuje, a sve promatra manji broj prosvjednika. Neki su vozaču čak davali i podršku, piše Irish Times, uzvikujući "bravo i "dobro učinjeno".

Nakon incidenta vozač je izašao iz kamiona te okupljenima podijelio fotografije, kako je rekao, "ruskih zločina u Ukrajini".

- Zahtijevam da ambasador i njegovi kolege napuste ovu državu, ovu slobodnu zemlju. Krajnje je vrijeme da se odupremo, rekao je muškarac koji je sebe opisao kao "radnika" iz Leitrima te doda kako vjeruje da će uskoro biti uhićen.

- Dečki, ja sam svoje učinio, došlo je vrijeme i da ostatak Irske poduzme nešto, rekao je dok su ga privodili irski policajci. Jedan od njih mu je pak poručio "nažalost, moram vas uhititi zbog opasne vožnje".


16:24 - Postupci nacionalista u Ukrajini, koji koriste civile kao živi štit, predstavljaju ratni zločin, izjavio je šef ruske delegacije na rusko-ukrajinskim pregovorima i pomoćnik predsjednika Rusije Vladimir Medinski uoči početka treće runde pregovora s Ukrajinom.

- Nacionalisti koji su zauzeli položaje u gradovima i dalje drže civile tamo, koristeći ih neizravni i izravno kao živi štit. To je, naravno, ratni zločin koji će se u skladu s tim istraživati, ustvrdio je Medinski.

On je dodao da Rusija žali što, usprkos dogovorima postignutima na posljednjoj rundi pregovora s Ukrajinom, nijedan od humanitarnih koridora za izlazak civila iz gradova u kojima se vode borbe nije u potpunosti proradio.

- Ruska je strana bila spremna otvoriti ove koridore odmah sljedećeg dana, rekao je Medinski, ističući da je u to vrijeme bio na snazi prekid vatre.

- Nažalost, gotovo nijedan od njih nije u potpunosti proradio, naveo je šef ruske delegacije ističući da je moskovska delegacija spremna za početak nove runde pregovora s predstavnicima Kijeva i da će predložiti da se još jednom razgovara o organizaciji humanitarnih koridora.

- Danas ćemo još jednom pokušati s ukrajinskom stranom razgovarati o načinu funkcioniranja humanitarnih koridora, s obzirom na to da su u svim gradovima u kojima smo obećali oni otvoreni od strane naše vojske i oružanih snaga Donbasa, a vatra je s naše strane prestala, rekao je on novinarima uoči pregovora.


16:21 - Najmanje 13 osoba poginulo je u zračnom napadu na grad Makariv u Kijevskoj oblasti, tvrde ukrajinske hitne službe, a prenosi Sky News.

Pet ljudi spašeno je iz ruševina. Oko 30 osoba bilo je na toj lokaciji, iako pekara nije bila u pogonu.

Ruski vojnici nalaze se sjeverozapadno od Kijeva te se pokušavaju probiti u glavni grad sa zapada. Unatoč dokazima koji upućuju na suprotno, Rusija i dalje tvrdi da njezina vojska ne cilja civile u Ukrajini.


16:08 - Netom prije početka treće runde pregovora između Rusije i Ukrajine, ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak pozvao je Rusiju da prestane s napadima na civile

- Za nekoliko minuta počet ćemo razgovore s predstavnicima zemlje koja ozbiljno vjeruje da je rašireno nasilje nad civilima argument na njihovoj strani. Dokažite da to nije slučaj. poručio je Podoljak.

- Nemojte obraćati pozornost na toksična prezimena kao što su Janukovič, Boyko, Murajev, i ostale gluposti koje dolaze iz Ruske Federacije, rekao je ukrajinski pregovarač referirajući se na navodne kandidate Kremlja kojima žele zamijeniti ukrajinskog predsjednika Zelenskog.


15:46 Vijeće sigurnosti UN-a održat će tijekom dana sastanak na kojemu će razmotriti humanitarnu situaciju u Ukrajini, prenosi Guardian citirajući diplomatske izvore.


15:43 - Nema sumnje da Zapad nije reagirao dovoljno rano i odlučno. Radi se o tome da predsjednik Putin nije shvatio dovoljno ozbiljno strategiju odvraćanja, rekla je britanska šefica diplomacije Liz Truss pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku.

- Moramo ojačati NATO, a posebno moramo ojačati istočni blok. Već smo rasporedili dodatne snage u Estoniji, ali moramo učiniti više. Moramo biti ozbiljni što s tiče proračuna za obranu, diljem NATO-a, rekla je Truss.


15:38 Međunarodni sud pravde (ICJ) objavio je u ponedjeljak da će "što je moguće prije" donijeti odluku o zahtjevu Ukrajine da naredi Rusiji da odmah zaustavi ofenzivu.

Najviši UN-ov sud sa sjedištem u Den Haagu zaključio je saslušanje u ponedjeljak poslijepodne, dan prije planiranog, a Rusija ga je bojkotirala.

Sud "žali što se nije pojavila Ruska Federacija", rekla je sutkinja Donoghue, koju je ruski veleposlanik u Nizozemskoj obavijestio da Rusija neće sudjelovati.

"To što su ruska mjesta prazna puno govori", rekao je član ukrajinskog izaslanstva Anton Korinevič.

"Oni nisu pred ovim sudom, oni su na bojišnici, vodeći agresivan rat protiv moje zemlje. Rusija tako rješava sporove", dodao je.

Ispred sjedišta suda okupilo se nekoliko desetaka ukrajinskih državljana izvikujući "Zaustavite Putina, zaustavite rat!" i "Zaustavite genocid!".

image

Anton Korinevič (lijevo)

Phil Nijhuis/AFP

15:20 Ukrajinske vlasti izvještavaju da Rusi i dalje granatiraju Kijev i Mariupolj, unatoč tomu što su ruske snage obećale osigurati prekid vatre radi prolaska humanitarnih koridora.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je jutros u Ukrajini otvoreno šest humanitarnih koridora kako bi se evakuirali civili iz Kijeva, Mariupolja, Harkiva i Sumija. Međutim, ti humanitarni koridori uglavnom vode prema područjima koje kontroliraju Rusi, što je Ukrajini neprihvatljivo.

U međuvremenu, gradonačelnik Irpina, koji se nalazi blizu Kijeva, tvrdi da se evakuacija civila iz opkoljenog podrućja odvija bez granatiranja.


14:44 UNHCR je izvijestio da je 406 civila, među kojima 27 djece, poginulo u Ukrajini od početka ruske invazije. Također navode da je ozlijeđen 801 civil, te napominju da je stvarna brojka vjerojatno puno veća.


14:36 Poljska neće slati vojne zrakoplove u Ukrajinu kako bi podržala obranu te zemlje u ratu protiv Rusije, izvijestila je poljska vlada.


14:28 Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na Twitteru je poručio da će čelnici EU-a idućih dana razmatrati zahtjev Ukrajine za članstvom u EU,

- Solidarnost, prijateljstvo i pomoć EU-a Ukrajini su neupitni, napisao je.


14:06 Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da se situacija u Ukrajini pogoršava svakim danom te da će Francuska nastaviti vršiti pritisak na Rusiju preko sankcija.

- Ljudi umiru, svi su već umorni... nismo uspjeli dogovoriti primirje (radi humanitarnog koridora), rekao je za televiziju LCI.

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da njegova zemlja neće ublažiti vizni režim za ukrajinske državljane koji bježe od rata.

Istaknuo je da je Britanija "jako velikodušna zemlja", ali želi i dalje provjeravati svaki ulazak u zemlju.


14:00 Pomorske snage pogodile su ruski brod 'Vasily Bykov' tijekom obrane regije Odesa, izvijestila je ukrajinska mornarica.

- Na plovilo su pucali u Crnom moru. Neprijatelj se ponovno povukao, dodaje se u priopćenju.

Prema pisanju na društvenim mrežama, na brod su pucali iz višecijevnog raketnog sustava MLRS.


13:50 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na nove sankcije protiv Rusije.

- Invazija je nastavljena, vidimo da Rusija nije odustala od planova prema Ukrajini, zato trebamo novi paket sankcija, poručio je Zelenski koji je pozvao na bojkot ruskog izvoza, osobito na bojkot nafte i naftnih proizvoda iz Rusije.


13:44 Europska unija priprema nove sankcije protiv Rusije zbog bezobzirnog ponašanja Kremlja prema građanima, među kojima su žene i djeca, poručila je šefica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Uoči sastanka s talijanskim premijerom Marijom Draghijem rekla je da će razgovarati o situaciji u Ukrajini te novom paketu sankcija.

- Već smo nametnuli Rusiji tri paketa oštrih sankcija, ali sada moramo biti sigurni da nema rupa i da se učinak mjera maksimalno poveća, rekla je.

- Sankcije koje su na snazi već nanose štetu. Dolazi do snažnih turbulencija u ruskoj ekonomiji.

Napomenula je da se EU mora riješiti ovisnosti o ruskom plinu, nafti i ugljenu te planira sutra predstaviti prijedloge o načinima na koji europski blok može diverzificirati opskrbu energijom daleko od Rusije.

image

Mario Draghi i Ursula von der Leyen

Kenzo Tribouillard/AFP

13:29 Sky News javlja kako je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov poručio da će Rusija nastaviti s 'demilitarizacijom' Ukrajine, osim ako Ukrajine ne udovolji njihovim zahtjevima.

To uključuje odustajanje Ukrajine od pridruživanja NATO savezu te priznavanje Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini kao neovisnih država.

Kremlj je poručio da će napadi "prestati istoga trenutka" ako se zahtjevi Rusije ispune. Peskov inzistira da Rusija nema dodatne teritorijalne zahtjeve prema Ukrajini. Opširnije pročitajte OVDJE.


13:11 NATO razmatra nastavak širenja svoje prisutnosti u istočnoj Europi te razmišlja o trajnim pozicijama u baltičkim zemljama, rekao je u ponedjeljak američki državni tajnik Anthony Blinken.

- Rasporedit ćemo dodatne snage, uključujući američke vojnike u Litvi, lovce F-35, razne komade važne opreme, a sve se odavde šalje i u druge baltičke države, rekao je Blinken na pressici u Vilniusu nakon susreta s litavskim šefom diplomacije Garbrieliusom Landsbergisom.

- Istovremeno, unutar NATO-a kontinuirano preispitujemo naš obrambeni stav, uključujući pitanja o širenju raspoređivanja dodatnih snaga, pri čemu razmišljamo o trajnom raspoređivanju. Sva ta pitanja se razmatraju, u sve razgovore uključeni su NATO saveznici, rekao je. Opširnije pročitajte OVDJE.

image

Antony J. Blinken i Gabrielus Landsbergis

Olivier Douliery/AFP

12:50 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov susrest će se s ministrom vanjskih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom u četvrtak u Antaliji, u Turskoj, javlja BBC.

U međuvremenu, treći krug pregovora između Rusije i Ukrajine započet će kroz nekoliko sati. Ukrajinski dužnosnici tvrde da će pregovori početi u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu.


12:40 Sjedinjene Države i druge članice NATO-a do sada su Ukrajini poslale 17.000 protutenkovskih projektila i 2.000 protuzračnih raketnih sustava Stinger, rekao je visoki američki dužnosnik za CNN.

Čak i prije početka invazije, nebom iznad Europe letjeli su vojni teretni zrakoplovi SAD-a i drugih zemalja, osobito C-17, okosnica američke flote. Letovi su služili za razmještanje vojne opreme duž istočnog krila NATO-a, ali je bilo i premještanja oružja do lokacije s koje se može isporučiti Ukrajini.

image
Lafargue Raphael/abaca/Abaca Press/Profimedia

12:34 Poljska vlada planira uspostaviti fond vrijedan 1,6 milijardi eura za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine. Više od milijun izbjeglica iz Ukrajine stiglo je u Poljsku, od ukupno 1,5 milijuna ljudi koji su pobjegli od rata u susjedne zemlje.


12:20 Vlada Ruske Federacije sastavila je na Putinov zahtjev popis inozemnih država i teritorija koji su uveli "neprijateljske sankcije" protiv Rusije, javlja ruska agencija RIA.

- Popis uključuje Australiju, Albaniju, Andoru, Ujedinjeno Kraljevstvo, države članice Europske unije, Island, Kanadu, Lihtenštajn, Savezne Države Mikronezije, Monako, Novi Zeland, Norvešku, Republiku Koreju, San Marino, Sjevernu Makedoniju, SIngapur, Sjedinjene Američke Države, Tajvan, Ukrajinu, Crnu Goru, Švicarsku i Japan, navodi se u isječku dekreta što ga je potpisao ruski premijer Mihail Mišustin.

Ruska agencija navodi da će tvrtke koje imaju devizne obveze prema stranim vjerovnicima s objavljenog popisa zemalja moći svoje dugove otplaćivati u rubljama.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin je prije dva dana zatražio od ruske vlade da mu sastavi popis zemalja koje su uvele sankcije Rusiji, njenim tvrtkama, organizacijama i pojedincima.Poručio im je da imaju dva dana za to

Među zemljama koje su uvele sankcije Rusiji je i Hrvatska.


11:43 Na društvenim mrežama dijeli se videozapis ukrajinskih izbjeglica kako bježe iz grada Irpina preko mosta, oštećenog u granatiranju.

Irpin je od Kijeva udaljen 19 kilometara i nalazi se blizu zračne luke Gostomel, poprišta najtežih borbi ruskih i ukrajinskih snaga.


11:37 Proruski separatisti pokrenuli su u nedjelju ofenzivu u lučkom gradu Mariupolju, na jugu Ukrajine, a borbe se uglavnom vode u zapadnom dijelu grada, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Ministarstvo također tvrdi da će ruske snage obustaviti vatru i otvoriti humanitarni koridor za 400.000 ljudi u opkoljenom gradu.

Prema ukrajinskim izvorima koridori iz ukrajinskih gradova, čije je otvaranje najavila prijepodne Rusija, nisu otvoreni.

Ukrajina je osudila rusku ideju da koridore otvori prema Bjelorusiji i Rusiji umjesto prema drugim područjima Ukrajine.

Glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov je optužio ukrajinske snage da su skupinu od 150 civila iskoristili kao živi štit da bi pucali po separatističkim snagama.

Rezultat toga je, navodi Konašenkov, četvero poginulih civila i petero ranjenih.

Snage samoproglašene Donjecke Narodne Republike su "oslobodile" oko 150 civila i prebacili ih na teritorij pod njihovom kontrolom, rekao je Konašenkov.


11:30 Od početka invazije Ukrajine na Rusiju 24. veljače uništeno je ili oštećeno 211 škola u Ukrajini, rekao je ukrajinski ministar kulture Serhij Škarlet.


11:22 Rusija podržava ideju šefa Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaela Grossija o trilateralnom sastanku s Ukrajinom vezano za osiguranje tamošnjih nuklearnih postrojenja tijekom ruske invazije, ali ne i Černobilu kako želi Grossi, rekao je izaslanik Rusije pri IAEA-i.

- Očekujemo da će Ukrajinci surađivati, rekao je Mihail Uljanov u ponedjeljak novinarima.

- Mislim da Černobil nije najbolje mjesto za takav sastanak. Bilo bi bolje da se pregovori održe u nekoj svjetskoj prijestolnici, rekao je. Opširnije pročitajte OVDJE.


10:55 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da otpor Ukrajine odlučuje o budućnosti Europe te je pozvao zapadne čelnike da mu daju vojne zrakoplove, prenosi Reuters. Ukrajinski čelnik također je pozvao na bojkot ruske nafte i izvoza.

- Nikada nismo htjeli ovaj rat, rat je došao k nama. Nikada nismo htjeli ubijati nikoga, ali moramo se boriti kako bi otjerali neprijatelja iz naše zemlje i naših života. Moramo tolerirati ono što nijedna europska nacija nije morala tolerirati u zadnjih 70 godina, rekao je Zelenski.

Također je rekao da je telefonski razgovarao s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, poljskim predsjednikom, šefom talijanske vlade, ali i francuskim predsjednikom.

- Na našoj zastavi nema krvi. Nikada neće biti crnih mrlja. Ukrajinska zastava je zemlja. Miroljubiva, plodna, zlatna i bez tenkova. Nebo je mirno, jasno, plavo i bez projektila. Tako je bilo, tako će i biti, poručio je.


10:50 Operativni direktor Međunarodnog crvenog križa (ICRC) Dominik Stillhart izjavio je za BBC da pregovori o humanitarnom koridoru s objema stranama traju već danima, ali da problem uvijek ostaje oko potvrde detalja sporazuma koji se tiču primirja.

Ističe kako je teško navesti dvije strane na sporazum koji je 'konkretan, djelotvoran i precizan'.

Dolazilo je do 'načelnih' dogovora, koji bi odmah propali zbog nedovoljne preciznosti, vezano za rute i tko ih može koristiti, tvrdi Stillhart.

Kao primjer je naveo kako je osoblje ICRC-a pokušalo u nedjelju izaći iz Mariupolja dogovorenom rutom, ali su ubrzo shvatili da je put zapravo miniran.

- Zato je jako važno da dvije strane postignu precizan dogovor, koji bi se mogao provesti na terenu, rekao je.


10:30 Ukrajinske vlasti javljaju da je regija Žitomir bila meta zračnih napada tijekom noći. Jedna osoba je poginula, a tri su ozlijeđene u granatiranju dvokatnice. Projektili su pogodili i jedno skladište, poslovnu zgradu i stambeni blok, javlja ministarstvo unutarnjih poslova, a prenosi Sky News.


10:20 Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova javlja da mnogi vojno sposobni Ukrajinci očajnički pokušavaju pobjeći iz zemlje u prtljažniku automobila ili u zadnji čas uskaču u vlakove. Neki se čak pretvaraju da su stranci ili pokušavaju podmititi carinike.

Na snazi je odredba po kojoj muškarci do određene dobi ne smiju napustiti zemlju te ih se snažno ih se potiče da obuku uniformu i uključe se u borbi protiv ruskih snaga. Primjerice, jedan je muškarac pronađen u prtljažniku automobila Lexus koji je vozila njegova supruga u Lužanki, na granici Mađarske i Ukrajine.


10:02 Gradonačelnik Mikolajeva Oleksandr Senkevich rekao je da je granatiranje jutro počelo oko 5 sati ujutro te da su gotovo jedina meta bile stambene zgrade u kojima su civili.

- Gotovo 40 bombi palo je jutros, riječ je o klaster bombama. Nije tu riječ o borbama s vojnim snagama nego je više riječ o civilima. Još uvijek nemam izvješće o žrtvama, rekao je.

Tvrdi da su ruske snage također granatirale zoološki vrt u Mikolajevu.


9:56 Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk izjavila je da je Kijev odbio otvoriti humanitarne koridore koje je predložila Rusija, prenosi ruska agencija Tass.

- Za ukrajinsku stranu to je neprihvatljiva opcija, rekla je potpredsjednica Vlade.


9:43 Sky News prenio je videozapis snažne detonacije koja je odjeknula nakon što je projektil pogodio stambenu zgradu u sjevernom dijelu Harkiva.


9:40 Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku, izjavio je kako se svijet mora pripremiti za priljev pet milijuna izbjeglica iz Ukrajine.

- Moramo mobilizirati sve resurse EU-a kako bi pomogli zemljama koje će primiti izbjeglice. Trebamo škole, prihvatne centre, trebamo sve, rekao je.


9:37 Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je da je prijateljstvo Pekinga i Moskve i dalje čvrsto te da ostaje otvorena ponuda Kine da bude posrednik u mirovnom procesu.

Također je poručio da će Crveni Križ Kine uputiti humanitarnu pomoć u Ukrajinu.


9:16 Ukrajina smatra da je ruski prijedlog prema kojemu humanitarni koridori s izbjeglicama vode u Bjelorusiju ili Rusiju 'u potpunosti nemoralan'.

Ukrajinski građani trebali bi moći napustiti svoje domove preko ukrajinskog teritorija, rekao je glasnogovornik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

- Potpuno nemoralno. Ljudska patnja se koristi za stvaranje željene televizijske slike. Ovo su državljani Ukrajine, moraju imati pravo na evakuaciju na teritorij Ukrajine, rekao je u pisanoj poruci koju prenosi Reuters.

image

Izbjeglice iz Ukrajine na granici s Poljskom

Daniel Leal/AFP

9:11 Prema humanitarnim rutama koje je ranije objavila ruska agencija RIA Novosti, jedini koridor iz Kijeva vodit će u Bjelorusiju, a civili koji bježe iz Harkiva moći će sigurno putovati jedinu u Rusiju.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odbacio je navode da je on tražio da koridori vode prema Rusiji, javlja francuski portal BFMTV.

- Predsjednik Republike niti je tražio niti je dobio koridor u razgovoru s Putinom. On uporno inzistira na tome da se civili puste i da se omogući dostava humanitarne pomoći. To je još jedan način da Putin progura svoju priču i kaže da su Ukrajinci agresori i da su oni ti koji nude azil svima, izvijestili su iz predsjednikova ureda.


9:05 Oko 1,067 milijuna Ukrajinaca pobjeglo je u Poljsku od početka ruske invazije, a samo u nedjelju ih je stiglo 142.300, izvijestila je poljska pogranična policija. Promet na granici sve je gušći, u ponedjeljak u 7 ujutro stiglo je već 42.000 ljudi iz Ukrajine, prenosi Reuters.


8:43 Vjerojatni ciljevi ruskih snaga su telekomunikacijska infrastruktura Ukrajine, jer žele na taj način ograničiti pristup informacijama, priopćilo je britansko ministarstvo obrane, pozivajući se na obavještajne izvore.

Rusija je vjerojatno jučer granatirala TV toranj u Harkivu, te je kao posljedica napada došlo je do prekida u emitiranju. Nekoliko dana ranije su granatirali TV toranj u Kijevu. Pristup internetu u Ukrajini je vrlo vjerojatno poremećen zbog ruskih napada na infrastrukturu. Tijekom prošloga tjedna, dolazilo je do pada interneta u Mariupolju, SUmyju, Kijevu i Harkivu.


8:20 Andrej Kozirev, bivši ruski ministar vanjskih poslova, izjavio je kako vjeruje da ruski predsjednik Vladimir Putin neće upotrijebiti nuklearno oružje.

- Gospodin Putin je racionalna osoba. Iako je njegova odluka o pokretanju invazije na Ukrajina užasna, nije iracionalna, poručio je.

- Obzirom da je on racionalna osoba čvrsto vjerujem da neće namjerno upotrijebiti nuklearno oružje protiv Zapada. Kažem namjerno, jer neselektivno granatiranje u blizini nuklearke može uzrokovati nenamjernu nuklearnu katastrofu u Ukrajini, rekao je.


8:08 Ukrajinske vlasti tvrde da su vratile kontrolu nad Čuhuivom, gradom na istoku zemlje. Glavni stožer oružanih snaga objavio je kako su ruske snage "doživjele težak poraz i gubitke u ljudstvu i u opremi".

Vijest još uvijek nije neovisno potvrđena.


7:54 Anonymousi tvrde kako su hakirali ruske TV postaje pod kontrolom države i na njima emitirali snimke ruskih napada na ukrajinske gradove.

Na Twitteru su objavili kako su hakirali kanale Russia 24, Prvi kanal i Moskva 24, ali i streaming servise Wink i Ivi.

Vijest još nije neovisno potvrđena.

Dodaju kako se radi o najvećoj operaciji koju su Anonymousi odradili.

- Možemo svijet učiniti boljim mjestom. To je oduvijek bila ideja, napisali su hakeri.


7:42 Treći krug mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije trebao bi se održati u ponedjeljak, a Rusija je uoči toga ujutro najavila prekid napada i otvaranje humanitarnih kroidora iz nekoliko ruskih gradova. Dva izaslanstva zadnji su se put sastala u regiji Brest u zapadnoj Bjelorusiji.

U drugom krugu mirovnih pregovora, Kijev i Moskva dogovorili su uspostavljanje humanitarnih koridora u Mariupolju i Volnovaki kako bi se olakšala evakuacija civila.

No pokušaj evakuacije civila iz Mariupolja propao je i u subotu i u nedjelju, prema navodima Kremlja i Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC). Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za kršenje dogovorenog prekida vatre.

Šef ukrajinskog izaslanstva, pregovarač David Arahamija odbacio je glavne zahtjeve Rusije kao "neprihvatljive" u intervjuu za Fox News.

"Ne bih rekao da brzo napredujemo jer svakodnevno imamo mnogo ubijenih ljudi, posebno civila", rekao je u nedjelju Arahamija na upit o napretku pregovora.

Arahamija je dodao da "jedini dijelovi oko kojih se gotovo nemoguće dogovoriti su Krim i takozvane republike za koje Rusija inzistira da ih priznamo kao neovisne."

"To nije prihvatljivo u ukrajinskom društvu", naveo je.

Rusija traži da se poluotok Krim, koji je anektirala 2014. godine, prizna kao ruski teritorij.

Osim toga, želi da se regije Luhansk i Doneck, pod kontrolom proruskih separatista, priznaju kao neovisne države.

Moskva također poziva na potpunu "demilitarizaciju" Ukrajine.


7:34 Guardian je objavio detalje ruskog prekida vatre i uspostavljanja humanitarnih koridora iz četiri ukrajinska grada. Prema tim posljednjim izvješćima, čini se kako će u određenim gradovima otvoriti koridore za civile samo prema ruskim gradovima.

Prema rutama koje je objavila ruska agencija RIA Novosti, jedini koridor iz Kijeva vodit će u Bjelorusiju, a civili koji bježe iz Harkiva moći će sigurno putovati jedinu u Rusiju.

Istovremeno, koridori iz Mariupolja i Sumija vodit će i prema ukrajinskim i prema ruskim gradovima.

Oni koji napuštaju Kijev moći će zrakoplovom biti prevezeni u Rusiju, poručilo je rusko ministarstvo dodajući kako će dronovima pratiti evakuaciju civila pa će "pokušaji ukrajinske strane da prevari Rusiju i cijeli civilizirani svijet...ovaj put biti beskorisni".


7:07 Razmjeri štete nakon ruskog napada na Mikoljav najvidljiviji su na ovoj snimci.


6:52 Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna skočile više od 20 posto, na najviše razine u više od 10 godina, jer bi zbog rata u Ukrajini i sankcija Zapada protiv Rusije isporuke iz Rusije mogle pasti, dok je potražnja i dalje snažna.

Cijena barela na londonskom tržištu skočila je prošloga tjedna 21 posto, na 118,11 dolara, najvišu razinu od veljače 2013. godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 26 posto, na 115,68 dolara, najvišu razinu od rujna 2008. godine.

Najveći tjedni skok cijena od polovine 2020. godine uslijedio je nakon što su SAD i saveznici uveli sankcije Rusiji koje su, iako nisu usmjerene na prodaju ruske nafte i plina, ipak stisnule njezinu industriju i prijete smanjenjem opskrbe u idućim mjesecima.

Uz to, trgovci se plaše da bi sankcije ipak mogle biti proširene na izvoz ruske nafte, pa odbijaju prodavati rusku naftu. Prisutan je i strah prijevoznika od kazni zbog eventualnog kršenja sankcija, pa odbijaju prevoziti rusku naftu.

„Očekujemo da će se ruski izvoz nafte smanjiti za milijun barela dnevno zbog neizravnog utjecaja sankcija i dobrovoljnih postupaka kompanija. Cijene nafte vjerojatno će nastaviti rasti, možda i iznad 130 dolara po barelu”, rekao je izvršni direktor kompanije Rystad Energy Jarand Rystad.


6:41 Ruska vojska navodno će prekinuti vatru i otvoriti humanitarne koridore kod nekoliko ukrajinskih gradova, objavio je Interfax.

Humanitarni koridori bit će otvoreni iz Kijeva, Mauripolja, Harkiva i Sumija nakon zahtjeva francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, stoji u izvješću iz Ministarstva obrane.

Koridori će navodno biti otvoreni od 10 sati po moskovskom vremenu, odnosno, od 8 sati po srednjoeuropskom vremenu.


6:30 Ukrajinski mediji objavili su snimke na kojima stanovnici Mikoljava pregledavaju svoje većinom razrušene domove nakon ruskog napada.


6:28 Australski premijer Scott Morrison pozvao je u ponedjeljak Kinu da se pridruži globalnim naporima za okončanje ruske invazije na Ukrajinu jer misli da nema zemlje koja će imati veći utjecaj od Kine na kraj rata na istoku Europe.

Australski premijer je u opsežnom govoru sugerirao da invazija Rusije ne ide prema planu njezina čelnika Vladimira Putina, za kojeg je rekao da je "precijenio kapacitete za procesuiranje ovog ilegalnog rata".

"Kina je dugo tvrdila da kao jedna od najvećih sila u svijetu treba doprinositi globalnom miru i stabilnosti. Nema zemlje koja će imati veći utjecaj na okončanje ovog užasnog rata u Ukrajini od Kine", rekao je Morrison u govoru u Institutu Lowy u Sydneyju.

Morrison, čija se vlada sukobila sa svojim najvećim izvoznim trgovinskim partnerom zbog niza pitanja, rekao je da je zaprepašten suzdržanošću Kine.

"Slušao sam glas kineske vlade kad je riječ o osudi ruskih djelovanja i vladala je zastrašujuća tišina", rekao je.

Kina je odbila ruski napad na Ukrajinu nazvati invazijom, dok je od zapadnih zemalja tražila da poštuju ruske "legitimne sigurnosne bojazni". Pozvala je na okončanje krize putem pregovora.

Rusija invaziju koju je započela 24. veljače naziva "posebnom vojnom operacijom", a Morrison je opisuje "grubim kršenjem međunarodnog prava" i "najnovijim primjerom autoritarnog režima koji pokušava osporiti status quo prijetnjama i nasiljem".

Svakim danom raste popis zemalja koje nameću sankcije Rusiji, ali na njemu još nema Kine. Unatoč tome, Morrison smatra da "nema sumnje da gospodin Putin ne ostvaruje ono čemu je težio".

"Mislim da je precijenio kapacitete za procesuiranje ovog ilegalnog rata. Način na koji je poslao mlade ročnike u vatru, ne vidim kako bi to moglo pozitivno odjeknuti u Rusiji."


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je u nedjelju zapadne čelnike zbog izostanka reakcije na prijetnju Moskve da će napasti ukrajinski vojno-industrijski kompleks.

"Promislite o osjećaju nekažnjivosti napadača", rekao je Zelenski u videu objavljenom putem društvene mreže Telegram.

"Nisam danas čuo reakciju niti jednog svjetskog lidera...ni riječi, kao da su zapadni lideri nestali večeras."

Moskva je u nedjelju objavila da ruske snage namjeravaju napasti ukrajinski vojno-industrijski kompleks, i to preciznim oružjem, piše dpa.

"Odvažnost agresora jasan je signal Zapadu da sankcije uvedene Rusiji nisu dovoljne", rekao je ukrajinski predsjednik.

Ukrajina i Rusija pred najvišim sudom UN-a

Ukrajina će u ponedjeljak pozvati najviši sud Ujedinjenih naroda da naloži Rusiji da zaustavi svoju invaziju, tvrdeći da Moskva opravdava napad na temelju pogrešnog tumačenja Konvencije o genocidu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je ruska "posebna vojna operacija" nužna "kako bi se zaštitili ljudi koji su bili izloženi maltretiranju i genocidu" u istočnoj Ukrajini, misleći na one kojima je prvi ili jedini jezik ruski.

Kijev će u ponedjeljak na početku suđenja pozvati suce da nalože takozvane "privremene mjere" za zaštitu Ukrajine.

Ukrajinska tužba podnesena Međunarodnom sudu pravde (ICJ) usredotočena je na tumačenje Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju genocida iz 1948., ugovora koji su potpisale obje zemlje.

Ukrajina u tužbi navodi da ruska tvrdnja o genocidu nije istinita i da Putin nema pravnog opravdanja za invaziju.

Prošli tjedan je izvršni odbor Međunarodne udruge znanstvenika koji se bave genocidom priopćio da je Putin "zlouporabio izraz genocid".

"Nema apsolutno nikakvih dokaza da se u Ukrajini događa genocid", rekla je predsjednica udruge Melanie O'Brien Reutersu.

Napad na Mikoljav

I dok se diplomatskim naporima pokušava okončati rat u Ukrajini, ruske snage su tijekom noći ponovno počele bombardirati Mikoljav, lučki grad na jugu zemlje.

Tamošnji 'News-N' objavio je kako je napad počeo oko 5 sati ujutro po lokalnom vremenu, a video eksplozija u gradu na svom je Twitteru podijelio reporter New York Timesa Michael Schwirtz.


Događaje tijekom jučerašnjeg dana možete pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:49