PLINSKA KRIZA

PUTIN EUROPI PRIJETI CIJENAMA PLINA Bruxelles traži rješenje koje će ignorirati Rusiju

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.04.2014. u 17:00

AFP

Europa iskorištava Ukrajinu, obećava joj pomoć ali je ne pruža, a Rusija kreditira posrnulo ukrajinsko gospodarstvo i zato su potrebne hitne konzultacije Rusije i europskih partnera kako bi se osigurala neometana opskrba ruskim plinom, stoji u pismu što ga je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao europskim državama ovisnima o ruskom plinu i koje je u petak objavio Glas Rusije.

"Naši europski partneri, umjesto da joj ponude stvarnu pomoć, razgovaju o namjerama. Samo obećanja bez konkretnih akcija. EU se koristi ukrajinskim gospodarstvom kao izvorom sirove hrane, metala i minerala i istodobno tržištem za plasiranje svojih visoko-tehnoloških proizvoda i time stvara deficit na ukrajinskoj strani trgovinske razmjene u iznosu od 10 milijarda dolara. To su gotovo dvije trećine ukupnog ukrajinskog deficita u 2013.", kaže se u Putinovu pismu od četvrtak.

Putin kaže kako se Europa jednostrano povukla iz rješavanja ukrajinske krize i konzultacija s Moskvom, što "Rusiji ne ostavlja drugu mogućnost".

"Može biti samo jedan izlaz iz ove situacije. Smatramo da je nužno odmah održati kontultacije na razini ministara gospodarstva, financija i energije kako bi se razradile konkretne akcije na stabilizaciji ukrajinskoga gospodarstva i kako bi se zajamčila opskrba i tranzit ruskog prirodnog plina u skladu s kupoprodajnim ugovorom sklopljenim s Ukrajinom. Ne smijemo gubiti vrijeme i zato na ovaj način apeliramo na naše europske partnere", napisao je.

Rusija je spremna sudjelovati u oporavku ukrajinskog gospodarstva, ali ne jednostrano, upozorio je Putin. Po njegovim riječima, ukrajinsko gospodarstvo u krizi je i zbog trgovinske neravnoteže s EU-om. "U velikoj mjeri kriza ukrajinskog gospodarstva izazvana je neuravnoteženom trgovinom sa zemljama EU-a, a to zauzvrat ima vrlo negativan utjecaj na ukrajinske mogućnosti plaćanja ruskog plina. Rusija ne može i ne bi smjela jednostrano nositi teret podupiranja ukrajinske ekonomije osiguravajući joj popuste i opraštati joj dugove", kaže Putin u pismu, kojim Europi najavljuje da će ruski Gazprom odsad isporučivati samo onoliko plina koliko bude unaprijed plaćeo.

Ukrajinska ekonomija posljednjih mjeseci u velikom je padu. Industrijski i građevinski sektor rapidno se urušavaju, napisao je. "Proračunski deficit raste. Stanje monetarnog sustava je žalosno. Negativna trgovinska bilanca praćena je odljevom kapitala iz zemlje. Ukrajinska ekonomija brzo juri prema ponoru, zaustavljanju proizvodnje i golemoj nezaposlenosti".

Rusija se s EU-om dogovorila da će se redovito konzultirati o stanju u ukrajinskome gospodarstvu, kaže Putin, koji krivca za izostanak rezultata vidi u EU-u. "Rusija i i zemlje EU-a veliki su trgovinski partneri. Na rusko-eruopskom summitu krajem siječnja dogovoreno je da će Rusija i europski partneri održati konzultacije o razvoju ukrajinske ekonomije, uzimajući u obzir interese i Ukrajine i naših zemalja. Međutim, svi ruski pokušaji da se te konzultacije stvarno pokrenu nisu donijeli nikakva rezultata".

Naprotiv, kaže Putin, "umjesto konzultacija, čujemo pozive da snizimo ugovorne cijene ruskog prirodnog plina, cijene koje su navodno političke prirode".

Po njegovim riječima, čini se da Europa krivnju svaljuje na Rusiju. "Netko bi mogao steći dojam da europski partneri žele jednostrano okriviti Rusiju za posljedice ukrajinske krize".

"Od prvog dana ukrajinske neovisnosti Rusija podupire stabilnost ukrajinskog gospodarstva opskrbljujući ga prirodnim plinom po sniženim cijenama. U siječnju 2009. s tadašnjom premijerkom potpisan je kupoprodajni ugovor o opskrbi prirodnim plinom za razdoblje od 2009. do 2019. Ugovor regulira pitanja opskrbe i plaćanja proizvoda i osigurava jamstva za neometani tranzit preko ukrajinskog teritorija. Rusija je taj ugovor ispoštovala do zadnjeg slova", kaže ruski predsjednik i objašnjava kako je Ukrajina do kolovoza 2013. plin redovito plaćala.

"Ukupna količina prirodnog plina isporučena Ukrajni po tom ugovoru od 2009. do prvog kvartala 2014. iznosi 147,2 milijarde kubičnih metara. A Ukrajina je sve do kolovoza 2013. redovno plaćala isporuke u skladu s ugovorom".

Rusija je Ukrajini davala i dodatne privilegije i popust u cijeni, u vrijednosti od oko 35 milijarda dolara, kao i zajam od tri milijarde koji je odobrila u prosincu 2013. "To su vrlo veliki iznosi usmjereni na stabilnost i kredibilnost ukrajinske ekonomije i zaštitu radnih mjesta. Nijedna druga zemlja Ukrajini nije pružila toliku pomoć", kaže Putin u objašnjenju najnovije odluke o traženju plaćanja plina unaprijed.

Budući da je za to vrijeme dug ukrajinskog Naftogaza rastao, a Ukrajina u ožujku, "kad se još primjenjivala cijena s popustom, nije platila ni dolara", napisao je Putin, "Gazprom je prisiljen prebaciti se na plaćanje isporuka plina unaprijed i u slučaju daljnjeg kršenja uvjeta plaćanja, potpuno će ili djelomično obustaviti isporuku plina. Drugim riječima, Ukrajina će dobiti onoliko plina koliko plati mjesec dana unaprijed".

I sam Putin priznaje kako je riječ o "ekstremnoj mjeri". "Nesumnjivo, ovo je ekstremna mjera. Potpuno smo svjesni da to povećava rizik 'potkradanja' prirodnog plina koji preko ukrajinskog teritorija ide do europskih potrošača. Svjesni smo također da bi to moglo rezultirati poteškoćama kad Ukrajina bude akumulirala rezerve plina za upotrebu u jesenskom i zimskom razdoblju. Kako bi se zajamčio neprekinut protok plina, nužno je u ukrajinska spremišta upumpati 11,5 milijarda kubičnih metara plina, što stoji pet milijarda dolara", rekao je Putin u pozivu europskim partnerima.

EU i Kijev pripremaju strategiju za plinsku krizu s Moskvom

Kijev bi mogao kupovati plin iz Europe u strahu da će mu Rusija obustaviti isporuke zbog neplaćenih računa koje naziva neekonomskim i političkim, a koje bi mogao podmiriti uz pomoć Europske unije, rekli su u petak dužnosnici.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je europske čelnike u četvrtak da bi isporuke plina Europi mogao prekinuti ako Ukrajina ne plati svoja dugovanja, a Washington je na to kazao kako je nedopustivo "koristiti se energijom kao sredstvom pritiska".

Ako Rusija smanji isporuke plina, EU će se solidarizirati s Ukrajinom i onemogućiti Moskvi da poveća isporuke kroz alternativne plinovode koji bi zaobišli Ukrajinu, rekao je ukrajinski ministar energetike Juri Prodan.

"Ukrajina ne može platiti političku, neekonomsku cijenu plina i zato razgovaramo s Europskom unijom" o tome kako dobaviti plin Ukrajini, rekao je Prodan, a prenio Reuters.

Bruxelles bi mogao pomoći Ukrajini da otplati dug za isporučeni ruski plin, rekao je pak povjerenik Europske komisije za energetiku Guenther Oettinger u petak za austrijski radio ORF.

"Blisko surađujemo s Ukrajinom i njezinom naftnom tvrtkom kako bismo osigurali da ona plati dug i da dugovi njezine naftne tvrtke prema ruskoj tvrtki Gazpromu ne rastu dalje", rekao je Oetttinger.

"Pripremamo rješenje u sklopu paketa pomoći što ga Ukrajini daje Međunarodni monetarni fond, Europska unija i Svjetska banka", objasnio je Oettinger.

Rusija je udvostručenjem cijene plina kaznila Ukrajinu za svrgavanje proruskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Ukrajina bi mogla manje količine plina dobivati iz Poljske i Mađarske, a znatno veće iz Slovačke. O tome u četvrtak u Ženevi trebaju razgovarati Rusija, Ukrajina, Europska unija i Sjedinjene Države.

Izdvajamo