RAT U UKRAJINI

Vapaji iz Mariupolja, Zelenski kritizira NATO: Putinu ste dali dozvolu za nastavak granatiranja

Najvažnije događaje tijekom rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Prizori uništenja u Mariupolju, Harkivu i Žitomiru

 Afp

Ključni događaji dana

- Gradonačelnik Mariupolja zatražio je vojnu pomoć rekavši da ruske snage žele izbrisati Mariupolj i njegovo stanovništvo s lica zemlje

- Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je odluku NATO-a da isključi mogućnost uspostave zone zabrane letova iznad zemlje, rekavši da su time Rusiji dale 'zeleno svjetlo' da nastavi s bombardiranjima

- Nakon zabrane Facebooka, Rusija je ograničila pristup Twitteru

- Ukrajina želi da na pregovorima o završetku rata s Rusijom bude i međunarodni posrednik

- Blokiran je rad Facebooka u Rusiji, objavila je agencija RIA Novosti

- Ukrajina je odbacila tvrdnje iz Rusije da je predsjednik Volodimir Zelenski pobjegao iz zemlje, tajnik kijevske Državne službe za sigurnost informacija rekao je da je ta tvrdnja laž

- Najmanje tri ruska zapovjednika ubijena su nakon što su se približili linijama bojišnice, izvijestili su zapadni dužnosnici

- Ruske snage istjerane su iz ukrajinskog grada Mikolajeva nakon što su ga napale u petak, priopćile su regionalne vlasti i dužnosnik ukrajinske vlade

- BBC privremeno obustavlja rad svih svojih novinara i osoblja u Rusiji nakon što su ruske vlasti donijele zakon prema kojem je širenje "lažnih" informacija kazneno djelo

- Ukrajinski grad Mariupolj ostao je bez vode, grijanja ili električne energije te mu ponestaje hrane, izjavio je gradonačelnik Vadim Bojčenko

- Treća runda pregovora između Rusije i Ukrajine održat će se nadolazećeg vikenda

- Oglasio se Vladimir Putin, ruskim susjedima je poručio da "Moskva nema zle namjere"

- U nuklearnoj elektrani Zaporižje došlo je do požara nakon ruskog granatiranja, vatra je nakon prestanka borbi ugašena, a razine radijacije nisu povećane

- Ruske trupe su nakon granatiranja preuzele kontrolu nad elektranom, kažu Ukrajinci

- Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napad na Zaporižje nazvao je "nuklearnim terorizmom"

image

Infografika stanja na ratištu prema informacijama pristiglima danas do 16 sati

Tomislav Botić, Boris Igrec


Najvažnije događaje iz Ukrajine i reakcije iz svijeta pratili smo iz minute u minutu tijekom cijelog dana

NOVO 0:46 Francuski divovi luksuznih proizvoda LVMH, Kering, Hermès i Chanel objavili su petak da "privremeno" zatvaraju svoje prodavaonice u Rusiji, nakon invazije te zemlje na Ukrajinu.

"S obzirom na okolnosti, LVMH sa žaljenjem objavljuje privremeno zatvaranje svojih prodavaonica u Rusiji od 6. ožujka", rekao je glasnogovornik LVMH-a.

Ta kuća visoke mode objavila je da će donirati pet milijuna eura Međunarodnom Crvenom križu i "nastaviti isplaćivati plaće svojim zaposlenicima u Rusiji", koji je oko 3500. LVMH u Rusiji ima 124 butika.

Slična priopćenja objavili su Chanel, koji u Rusiji ima 17 prodavaonica i 371 zaposlenika, te Hermes i Kering čija je nazočnost u Rusiji nešto manja.

Ove francuske kompanije time su se pridružile nizu brendova koji zadnjih dana napuštaju Rusiju zbog napada na Ukrajinu i uvedenih joj međunarodnih sankcija.


23:45 CNN će prestati emitirati u Rusiji, prenosi The Guardian. Glasnogovornik ovog informativnog kanala rekao je da će prestati s emitiranjem "dok nastavljaju s procjenom situacije i naše iduće korake", izvijestila je agencija Reuters, kako javlja britanski list.

U međuvremenu je i Bloomberg News prioćio da će privremeno obustaviti rad svojih novinara u Rusiji kao odgovor na novi zakon koji je donio Putin, a za koji se ocjenjuje da "kriminalizira neovisno izvještavanje u zemlji".


23:37 Reporteri Sky Newsa našli su se pod paljbom u ponedjeljak vraćajući se u Kijev sa novinarskog zadatka. Zastrašujuća snimka otkriva kako su novinari britanske televizije bili u automobilu kada su se začuli pucnjevi.

- U tom trenutku to nismo znali, ali kasnije su nam Ukrajinci rekli da su nas napali ruski saboteri. Bili su profesionalci, pogađali su automobil, nisu promašivali, rekao je reporter Stuart Ramsay koji je u napadu i ranjen.

Ekipa Sky Newsa u međuvremenu se vratila u Veliku Britaniju.


23:32 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je odluku NATO-a da isključi mogućnost uspostave zone zabrane letova iznad zemlje. "NATO je namjerno odlučio ne pokrivati nebo nad Ukrajinom", rekao je Zelenski pak u obraćanju na Facebooku kasno u petak, kako prenosi CNN.

"Vjerujemo da su zemlje NATO-a stvorile narativ da bi zatvaranje neba nad Ukrajinom izazvalo izravnu agresiju Rusije protiv NATO-a. To je samohipnotiziranje onih koji su slabi, nesigurni iznutra, unatoč činjenici da posjeduju oružje višestruko jače od onoga koje imamo mi", rekao je.

Kazao je kako su zapadni čelnici znali su da će se ruska agresija na zemlju vjerojatno pojačati te ih optužio da su Vladimiru Putinu dali dozvolu za nastavak bombardiranja gradova. "Iako znaju da su novi napadi i žrtve neizbježni, NATO je namjerno odlučio ne zatvoriti nebo nad Ukrajinom", rekao je u video obraćanju iz svog ureda u Kijevu, kako prenosi BBC.

"Danas je vodstvo saveza dalo zeleno svjetlo za daljnje bombardiranje ukrajinskih gradova i sela, odbijajući uspostaviti zonu zabrane letova", rekao je.

Zapadni čelnici odbacili su uvođenje zone zabranjenog letenja otkako je počela ruska invazija, tvrdeći da bi to zahtijevalo da NATO-ove zralne snage pucaju na ruske lovce, što bi potencijalno moglo izazvati širi sukob.


23:22 Svjetska banka izvijestila je kako se ovog mjeseca priprema isplatiti 700 milijuna dolara za Ukrajinu. U petak je njezin predsjednik David Malpass razgovarao telefonom s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Upravni odbor banke sada razmatra prijedlog zajma od 500 milijuna dolara pod nazivom Financiranje oporavka ekonomske krize u Ukrajini.

Zajam je "povećan jamstvima bilateralnih partnera, uključujući Nizozemsku i Švedsku", istaknula je banka. Malpass je također rekao Zelenskom da banka radi na "pružanju dodatnih 200 milijuna dolara potpore za brzu isplatu do kraja ožujka" te da je uspostavila "povjerenički fond s više donatora (MDTF) kako bi se olakšalo usmjeravanje bespovratnih sredstava od donatora u Ukrajinu".


23:21 Ministri vanjskih poslova zemalja članica G7 u petak su kazali kako su „izrazito zabrinuti“ zbog „konstantnih ruskih napada“ na ukrajinske civile i dodali da će oni koji čine ratne zločine za njih odgovarati.

„Podsjećamo da su neselektivni napadi po međunarodnom humanitarnom pravu zabranjeni. Držat ćemo odgovornim sve koji počine ratne zločine, jedan od kojih je i neselektivno korištenje oružja protiv civila.

Ministri vanjskih poslova Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, UK-a i SAD-a pozvali su Rusiju da zaustavi napade u „blizini ukrajinskih nuklearnih elektrana“.


23:19 Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je službeno potpisao zakon kojime se širenje "lažnih" informacija o ruskim oružanim snagama može kazniti s do15 godina zatvora, prenosi novinska agencija TASS.

Nacrt zakona predložio je ranije danas gornji dom ruskoga parlamenta. Putin je također uveo zakon prema kojemu bi oni koji su pozivali na sankcije protiv Rusije morali kazneno odgovarati, prenosi TASS.


23:18 Predsjednik SAD-a Joe Biden u petak je kazao da je spreman Finskoj pružiti pomoć u obrani. Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je zabrinutost drugih europskih zemlja i povećala izglede da Finska, susjedna država Rusije, sklopi bliski savez s NATO-om. Biden se u petak sastao sa svojim finskim kolegom Saulijem Niinistrom. Finska već surađuje s NATO-om, iako nije njegov član, a otkad je ruski predsjednik Vladimir Putin započeo invaziju na Ukrajinu potpora za punopravno članstvo u zemlji je sve veća.


23:07 Talijanska policija zaplijenila je jahtu u vlasništvu Alekseja Mordašova, nekada najbogatijeg čovjeka u Rusiji, prije nego što ga je Europska unija stavila na 'crnu listu', rekao je agenciji Reuters izvor upoznat sa situacijom, prenosi The Guardian. Jahta od 65 metara, nazvana "Lady M", zaplijenjena je u sjevernoj talijanskoj luci Imperia, rekao je izvor.

Druga jahta u vlasništvu milijardera Genadija Timčenka, koji također ima bliske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, blokirana je u Imperiji i uskoro će biti zaplijenjena, dodao je izvor.


22:54 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski javio se na Twitteru te zatražio od zapadnih zemalja da uspostave zonu zabrane letova nad njegovom zemljom, navevši da je Ukrajina na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a pozvala upravo na to. "Nuklearni terorizam zahtijeva odlučnu akciju kao odgovor. Na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a pozvali smo na zatvaranje neba nad Ukrajinom i pokretanje operacije za održavanje mira i sigurnosti. Cilj je spasiti opasne objekte. Svijet ne smije gledati, nego pomagati!", napisao je Zelenski.

Ranije je američki državni tajnik Antony Blinken rekao da bi uspostava zone zabrane letova u Ukrajini od Sjedinjenih Država i njihovih NATO saveznika mogla dovesti do "totalnog rata u Europi". Rekao je da će Washington nastaviti raditi sa svojim saveznicima kako bi Ukrajincima osigurao sredstva za obranu od ruske agresije.

"Jedini način da se provede nešto poput zone zabrane letenja je slanje NATO zrakoplova u ukrajinski zračni prostor i rušenje ruskih zrakoplova, a to bi moglo dovesti do totalnog rata u Europi. Predsjednik (Joe) Biden je bio jasan da nećemo ulaziti u rat s Rusijom", rekao je Blinken tijekom konferencije za novinare u petak u Bruxellesu, gdje se sastao s europskim saveznicima.

Također je u razgovoru za BBC rekao kako je uvjeren da Ukrajina može dobiti rat s Rusijom.


22:43 Reporter Jutarnjeg lista Filip Pavić javio se iz ukrajinskog grada Lavova. Reporter je video snimkom zabilježio atmosferu u tome gradu i izvijestio o tisućama izbjeglica koje svaki dan pristižu u njega iz ratom pogođenih područja Ukrajine, čega je Lavov za sada pošteđen.

Izbjeglice uglavnom dolaze iz Kijeva i Harkiva. Izvještaj iz Lavova pogledajte u videosnimkama.


22:17 Rusija ne surađuje na predloženim humanitarnim koridorima u Hersonu, rekli su ukrajinski dužnosnici, prenosi Guardian američki Washington Post.

Lokalni dužnosnici u južnom ukrajinskom gradu Hersonu kažu da Rusija ne ispunjava svoju stranu dogovora o predloženim "humanitarnim koridorima", iako se zalihe hrane i drugih potrepština počinju smanjivati u toj regiji.

Čelnici Ukrajine i Rusije objavili su u četvrtak da su pristali na privremene prekide vatre kako bi podržali "humanitarne koridore" za evakuaciju civila i isporuku hrane i lijekova. No lokalni ukrajinski dužnosnici u regiji Herson kažu da ruska vojska ne surađuje s njima i umjesto toga forsira plan jednostrane distribucije vlastite pomoći.


22:12 Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u petak kako je "izuzetno zabrinut" zbog "rizika za nuklearnu sigurnost i provedbu međunarodnih zaštitnih mjera koje proizlaze iz ruske invazije na Ukrajinu", stoji u priopćenju koje je poslala Elizejska palača. Macron je dodao da je Francuska, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, pozvala na hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o tom pitanju, prenosi CNN.

"Predsjednik Republike oštro osuđuje svaki napad na integritet ukrajinskih civilnih nuklearnih resursa koji su izazvale ruske snage tijekom vojne agresije na Ukrajinu. Imperativ je jamčiti njihovu sigurnost", navodi u priopćenju.

Francuski predsjednik pozvao je Rusiju da "odmah prekine svoje nezakonite i opasne vojne akcije kako bi ukrajinskim vlastima omogućila punu kontrolu nad svim nuklearnim objektima unutar međunarodno priznatih granica Ukrajine".

"Rusija također mora dopustiti slobodan, redovit i nesmetan pristup osoblju tim objektima, kako bi osigurala njihov kontinuirani siguran rad u njima", dodaje se u priopćenju.


22:02 Neki stanovnici Mariupolja pobjegli su u centar grada kako bi izbjegli najjače granatiranje u periferiji, rekao je 30-godišnji poduzetnik Ivan Jermolajev koji se skriva u malom podrumu svoje kuće dok je pored lokalnog bunara čekao u redu za vodu. "Građani se s djecom skrivaju u centru grada i slušaju kako se rat približava", rekao je Reutersu u online poruci. "Svi smo nesigurni, u strahu, plačemo i paničarimo".

U ukrajinskom gradu Mariupolju nema vode, struje i grijanja, a ponestaje i hrane, kazao je ranije u petak gradonačelnik Mariupolja, a snage koje se bore protiv Rusa kažu da im trebaju pojačanja kako ne bi izgubili ovaj strateški važan lučki grad.

Gradonačelnik Vadim Bojčenko zatražio je vojnu pomoć i stvaranje humanitarnog koridora kako bi se evakuiralo 400.000 stanovnika koje već pet dana bombardiraju ruske snage. "Jednostavno rečeno, uništavaju nas", izjavio je u televizijskom apelu i opisao bombardiranje stambenih područja i bolnica. "Žele izbrisati Mariupolj i njegovo stanovništvo s lica zemlje", rekao je u video vezom punom smetnji.

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom" kojoj nije svrha zauzeti teritorij, već uništiti vojne kapacitete i uhvatiti one koje smatra opasnim nacionalistima. Ukrajinske snage za sada uspijevaju obraniti Mariupolj od ruskih napada, ali potrebna im je značajna pomoć, rekao je zamjenik zapovjednika vojne jedinice Azov koja je dio ukrajinske Nacionalne garde.

"Ovo grad je zadnja prepreka stvaranju kopnenog koridora od Rusije do Krima", napisao je u objavi na službenoj Telegram stranici Azova pod svojim pseudonimom Kalyna. "Mariupolj ne možemo izgubiti".

Rusija i Ukrajina složile su se u četvrtak kako je potrebno stvoriti humanitarne koridore kako bi se civilima pomoglo da izbjegnu napade, što je bio značajan napredak za pregovore. Ipak, do danas se malo napravilo kako bi se dogovori ostvarili.


21:56 Poljska je uhitila španjolskog novinara pod sumnjom da je ruski špijun koji je planirao "otići u Ukrajinu kako bi nastavio svoju aktivnost", objavila je u petak Agencija za unutarnju sigurnost (ABW). Osumnjičeni, identificiran kao "agent ruske vojne obavještajne agencije (GRU)", trenutačno je pritvoren u Przemyslu, blizu granice Poljske s Ukrajinom u nedjelju navečer, navodi ABW u priopćenju, prenosi The Guardian.

U bilješci koju je objavila policija navodi se da je ruskog porijekla. ABW navodi da je ta osoba izvodila operacije u korist Rusije i putovala Europom i drugdje predstavljajući se kao novinar.

Njegov odvjetnik Gonzalo Boye rekao je za Reuters da još nije uspio kontaktirati svog klijenta. Ranije je na Twitteru objavio da je njegov klijent optužen za špijunažu te da se nalazi u zatvoru u Rzeszowu.

Španjolsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su ih poljske vlasti obavijestile o optužbama, ali nisu mogli pružiti nikakve detalje. Rečeno je da će ponuditi konzularnu pomoć. "Prije nego je pritvoren planirao je otići u Ukrajinu kako bi nastavio svoje aktivnosti", priopćilo je španjolsko ministarstvo vanjskih poslova.


21:37 Financijske sankcije ne mogu preko noći zaustaviti rat, one mogu oslabiti rusko gospodarstvo, a u međuvremenu ne postoji plan B prema kojem bi tražili od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da napusti Kijev, rekao je u petak visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

“Mi sigurno nećemo tražiti da se Zelenskij preda, da napusti Kijev, da se ne bori”, rekao je Borrell odgovorajući na pitanje novinara postoji li plan B u slučaju da sankcije ne daju brze rezultate, da ruski predsjednik Vladimir Putin nastavi rat, i da li bi taj plan podrazumijevao neke pregovore ili zahtjev predsjedniku Zelenskom da napusti Kijev ne u smislu da se preda nego da omogući pregovore.

Borrell je rekao da treba vremena da sankcije počnu davati rezultate. “Mi možemo puno i činimo sve što možemo, ali ako netko očekuje da sankcije mogu brzo zaustaviti rat onda ne zna što govori”, rekao je Borrell.


21:36 Facebook je reagirao na rusku zabranu njihovih usluga rekavši da će ruski potez da blokira mrežu društvenih medija odsjeći milijune ljudi od pouzdanih informacija i foruma za dijeljenje svojih stavova, prenosi BBC.

Rusija je ranije izvijestila da je blokirala Facebook zbog "diskriminacije" ruskih državnih medija. Mnogi servisi koje podržava Kremlj suočili su se s ograničenjima na raznim internetskim platformama zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

"Uskoro će se milijuni običnih Rusa naći odsječeni od pouzdanih informacija... i ušutkani", rekao je Nick Clegg, potpredsjednik za globalne poslove Facebookove matične tvrtke Meta. "Nastavit ćemo činiti sve što možemo da obnovimo naše usluge kako bi ostale dostupne ljudima da se mogu sigurno izraziti i organizirati za akciju".

Ruske vlasti pojačavaju pritisak na nezavisne medije. Facebook se ranije također suočio s kritikama zbog dopuštanja širenja dezinformacija na svojoj platformi, ali je priopćio da poduzima korake da nadzire takve objave.


20:58 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se danas putem Zooma nekoliko europskih gradova, pozvavši ih na solidarnost. Tijekom poruke uživo pozvao je Europu da stane uz Ukrajinu i zastao u jednom trenutku na zbog minute šutnje u znak počasti onima koji su poginuli u ovom ratu. "Ovu prvu minutu želio bih posvetiti trenutku šutnje onima koji su pali su u borbi za svoju zemlju, našim vojnicima, onima koji služe... onima koji rade kao piloti, onima koji čine herojska djela na različitim područjima štiteći svoju zemlju i za to su dali svoje živote", rekao je Zelenski, kako prenosi CNN.

"Čuvajmo spomen na vojnike. Počivali u miru", rekao je u obraćanju gradovima, među kojima su bili Bratislava, Frankfurt, Prag, Lion, Tbilisi, Beč i Vilnius. Zelenski je također podijelio neka razmišljanja o snagama koje se nalaze u cijeloj Europi, kao i o "običnim ljudima" u Ukrajini. "Želio bih poželjeti sve najbolje građanima Europe... Ovako se naši vojnici, naši heroji... pozdravljaju ovih dana. To su ljudi koji štite svoje domove, oni štite našu Ukrajinu, štite našu Europu, štite vašu Europu i izražavaju poštovanje jedni drugima, žele jedni drugima dobro zdravlje", rekao je ukrajinski predsjednik.

"Ali odnedavno vojnički pozdrav, vojni pozdrav, nešto je što obični ljudi počinju koristiti u svom svakodnevnom jeziku kada se pozdravljaju jer štitimo našu zemlju od ruske invazije, od ruskog napada. Mi štitimo naše domove i našu zemlju punopravno i van (ruskog) rata i ruske agresije", rekao je Zelenski. "Danas naši vojnici, neki naši vojnici, služe našoj zemlji u vojsci, drugi služe kao liječnici sa skalpelom u rukama operirajući. (Drugi) rade na tome da zaštite djecu i svoje obitelji. I to je naš srce, to je srce Ukrajine, zajedno protiv zla".

Zelenski je iskoristio posljednji dio svog obraćanja kako bi razgovarao s ljudima diljem cijelog europskog kontinenta, obećavajući pobjedu Ukrajine i demokracije.

"Želio bih se posvetiti vama, ljudima Europe. Želio bih vas pozvati da ne šutite. Volio bih da izađete na ulice i podržite Ukrajinu, podržite naše napore i podržite našu borbu jer ako Ukrajina ne opstane, Europa neće opstati. Ako mi padnemo, pasti ćete i vi pa molim vas ne šutite, ne zatvarajte oči na ovo", rekao je Zelenski.

"Izađite i podržite Ukrajinu najviše što možete... I ako pobijedimo, a siguran sam da ćemo pobijediti, ovo će biti pobjeda za cijeli demokratski svijet. Ovo će biti pobjeda naše slobode. Ovo će biti pobjeda svjetla nad tamom, slobode nad ropstvom. I ako pobijedimo, procnjetat ćemo poput Europe, a Europa će cvjetati više nego ikada nakon ove veličanstvene pobjede. Slava Ukrajini".

“Svi ste vi danas Ukrajinci”, zaključio je, prenosi BBC. Zelenski je na kraju podigao šaku u zrak u znak pozdrava.


20:52 Ruski komunikacijski regulator objavio je u petak da je blokirao Facebook u odgovoru na "ograničenje pristupa" ruskim medijima na toj platformi. Također, ograničen je i pristup Twitteru.

Regulator Roskomnadzor priopćio je da je Facebook od listopada 2020. u 26 navrata diskriminirao ruske medije te ograničavao pristup RT-u i novinskoj agenciji RIA-i, proruskim medijima. Facebook se nije još oglasio.

Agencija TASS je u petak objavila da je Roskomnadzor ograničio pristup Twitteru.

Platforma Meta je početkom tjedna objavila da će ograničiti pristup ruskim državnim medijima RT-u i Sputnjiku na svojim platformama diljem Europske unije.

Meta globalno reducira sadržaj Facebook stranica i Instagram računa koji su pod kontrolom ruskih državnih medija, kao i postove koji sadrže poveznice prema tim medijima na Facebooku, rekao je u utorak Nick Clegg, tvrtkin čelnik globalnog poslovanja.

Twitter, Google, YouTube i TikTok također su objavili da će blokirati pristup RT-u i Sputnjiku na svojim platformama unutar EU-a.


20:41 Ukrajina želi da na pregovorima o završetku rata s Rusijom bude i međunarodni posrednik. „Uopće ne vjerujemo Ruskoj Federaciji, želimo prisustvo ozbiljnog međunarodnog posrednika“, rekao je savjetnik predsjednika Mihajlo Podoljak, kako prenosi novinska agencija UNIAN.

Ukrajinska strana držat će se svih pravnih formalnosti i bilježiti sva ruska kršenja istih, kazao je i potvrdio da je idućeg vikenda planirana treća runda pregovora s Rusijom, opet u Bjelorusiji jer Rusija odbija to obaviti drugdje. U budućnosti ovakvi pregovori mogli bi se održati i u Mađarskoj, Poljskoj i Turskoj, dodao je.

Ponovno je kritizirao ulogu Minska u ratu i dodao da je Bjelorusija bila odskočna daska za napade na ukrajinske gradove.

Podoljak tvrdi da, unatoč neočekivano konstruktivnim pregovorima, Ukrajina neće ispuniti ruske zahtjeve. Kaže kako predsjednik nikada ne bi „učinio ništa što na jedan ili drugi način degradira patnju s kojom se Ukrajina nosi zbog očuvanja svog teritorijalnog integriteta i slobode“.


20:20 Deveti dan rata u Ukrajini može se opisati u nekoliko kratkih crta - statično na sjeverozapadu i zapadu oko Kijeva, umjereno aktivno na sjeveroistoku i istoku, te izuzetno dinamično na jugoistoku, jugu i jugozapadu. Pri tome, kako se jučer čulo iz ukrajinskih, ali i međunarodnih izvora, od prije nekoliko tjedana oko ukrajinske granice okupljenih barem 117 ruskih borbenih skupina razine bojne, sada je njih preko 110 već angažirano u Ukrajini. Američki izvori to opisuju kao angažiranje oko 90 posto unaprijed pripremljenih ruskih snaga koje se zadnjih mjeseci pratilo pred ukrajinskim granicama, navodi analitičar portala Obris Igor Tabak.

Ekskluzivnu vojnu analizu Igora Tabaka za Jutarnji list o situaciji u Ukrajini pročitajte OVDJE.


20:19 Moskva je u petak od stranih tvrtki i investitora zatražila da žurno odluče hoće li otići ili ostati u Rusiji, te im ponudila da predaju sredstva lokalnim upraviteljima do povratka

Prvi zamjenik premijera Andrej Belorusov ovaj je izbor ponudio tjedan dana nakon ruske invazije u Ukrajinu, te dan nakon što je francuska banka Societe Generale upozorila da bi njeno poslovanje u Rusiji moglo biti obustavljeno, što je ugrozilo tvrtke koje žele ostati u zemlji. Belorusov je stranim tvrtkama dao kratak opis triju opcija.

"Tvrtka u potpunosti nastavlja poslovati u Rusiji; strani dioničari predaju svoj dio ruskim partnerima te se kasnije mogu vratiti na tržište; ili tvrtka trajno prekida poslovanje u Rusiji, zatvara proizvodnju i otpušta radnike".

Svaka od ponuđenih opcija nosi određen rizik. Oni koji ostanu mogli bi se suočiti s posljedicama na zapadnom tržištu, budući da je tamošnja javnost priklonjena Ukrajini. Za one koji prenose dionice nema garancije o povratu, a oni koji ugase poslovanje u Rusiji u najboljem slučaju pretrpjet će goleme gubitke, ili će morati prodati tvrtku za nominalan iznos.

SAD i Europa su zbog napada na Ukrajinu Rusiji nametnule goleme sankcije koje utječu na sve, od globalnih sustava plaćanja, do niza proizvoda visoke tehnologije, zbog čega je poslovanje unutar Rusije uvelike otežano i nesigurno.


20:12 Kremlj tvrdi da se za Ukrajinu dolazi boriti sve više plaćenika iz trećih zemalja, posebice iz Hrvatske, Albanije i s Kosova, prenijela je u petak ruska novinska agencija TASS.

Više o tvrdnjama Rusije o stranim borcima u Ukrajini pročitajte OVDJE.


20:08 Sankcije protiv Rusije nemaju za cilj promjenu režima, nego je cilj oslabiti rusko gospodarstvo i ruski ratni stroj, izjavio je u petak visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell. “Sankcije ne ciljaju na promjenu režima, one su potaknute ratom, koji je Rusija pokrenula. Njihov cilj je oslabiti rusko gospodarstvo, ruski ratni stroj”, izjavio je Borrell nakon završetka izvanrednog sastanka ministara vanjskih poslova država članica.

Na sastanku su kao gosti sudjelovali američki državni tajnik, ministri vanjskih poslova Velike Britanije i Kanade, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, a video vezom se uključio i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. Borrell je rekao da na sastanku nisu dogovorene nikakve nove sankcije, ali da je sada važnija provedba već usvojenih sankcija. “Mi možemo ići sa oštrijim sankcijama, a sada je važnija provedba već dogovorenih”, kaže Borrell, dodajući da sankcije već daju rezultate navodeći kao primjer da Rusija danas nije mogla platiti neke dospjele dugove.

Borrell je rekao da je ovo Putinov rat, a ne rat ruskog naroda. “Ovaj rat nije sukob Istoka protiv Zapada, nije ponavljanje hladnog rata, nije sukob dviju hemisfera. Ovdje je riječ o suverenosti i cjelovitosti država. Mi nismo neprijatelji ruskog naroda, ovo je Putinov rat i samo ga Putin može okončati”, rekao je Borrell.


20:03 Ruski list Novaja Gazeta, čiji je urednik Dmitrij Muratov jedan od dobitnika prošlogodišnje Nobelove nagrade za mir, u petak je objavio da zbog cenzure s web stranice uklanja sav sadržaj o ruskim vojnim operacijama u Ukrajini.

List je najavio da će nastaviti izvještavati o posljedicama s kojima se Rusija suočava, među kojima su ekonomska kriza i progon disidenata. „Vojna cenzura u Rusiji je brzo prešla u novu fazu: od prijetnji da će se blokirati i zatvoriti publikacije (skoro u potpunosti provedeno) do prijetnji o kaznenom progonu novinara i građana koji će širiti vojne informacije koje nisu u skladu s onim što kaže Ministarstvo obrane“, poručili su iz novina u poruci za čitatelje. „Nema sumnje da će se ove prijetnje ostvariti.“

Iz novina kažu kako ne mogu riskirati slobodu svojih zaposlenika, ali ne žele ignorirati ni želje čitatelja koji žele da nastave s radom unatoč cenzuri. List zbog toga sadržaj „o ovoj temi“ uklanja sa svoje web stranice i društvenih mreža. „Nastavit ćemo izvještavati o posljedicama s kojima se Rusija suočava; sve većoj ekonomskoj krizi, brzom padu životnog standarda, nedostupnosti stranih lijekova i tehnologija i progonu disidenata, koje se progoni i zbog proturatnih izjava.“, najavljeno je iz lista.

Urednik Muratov svoju je prošlogodišnju Nobelovu nagradu posvetio šestorici novinara koji su ubijeni zbog svog posla.

Prošli tjedan, prvog dana ruske invazije na Ukrajinu, za BBC je izjavio: „Naš miroljubivi ruski narod osjetit će mržnju cijelog svijeta jer počinjemo treći svjetski rat u središtu Europe. Objava Novaje Gazete uslijedila je nakon ovotjednog zatvaranja radio postaje Eho Moskva koja je bila jedan od rijetkih liberalnih glasova u ruskim medijima.

Odbijajući odustati od uredničke neovisnosti, upravni odbor Eho Moskva izglasao je zatvaranje postaje nakon što su iz ureda glavnog tužitelja zatražili ograničen pristup zbog, kako kažu, lažnog izvještavanja o ruskoj „specijalnoj vojnoj operaciji“ u Ukrajini.


19:59 Oko 100 ljudi još uvijek bi moglo biti zarobljeno pod ruševinama nakon što je u raketnom napadu pogođen veliki stambeni blok u Borodjanki, malom gradu 60 kilometara sjeverozapadno od Kijeva, objavila je ukrajinska državna služba za hitne slučajeve. Glasnogovornik službe rekao je za CNN da bi "oko 100 ljudi moglo biti zarobljeno ispod ruševina" u Borodjanki, ali "trenutačno je nemoguće dati precizniju brojku", prenosi The Guardian. "Spasioci zbog neprestanog granatiranja nemaju pristup tim ljudima. Spremni smo evakuirati ljude čim se postigne dogovor o 'zelenom koridoru'".


19:55 Ministri vanjskih poslova G7 izdali su zajedničku izjavu u kojoj navode da će se Rusija suočiti s daljnjim "oštrim sankcijama" zbog svoje invazije na Ukrajinu, prenosi Guardian. "Nastavit ćemo uvoditi daljnje stroge sankcije kao odgovor na rusku agresiju, koju je omogućio (Aleksandar) Lukašenkov režim u Bjelorusiji. Pozivamo Rusiju da zaustavi svoje napade, posebno u neposrednoj blizini ukrajinskih nuklearnih elektrana", navodi se.


19:36 Ruski izaslanik pri Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzja izjavio je da ukrajinsku nuklearnu elektranu i okolni teritorij "čuvaju" ruski vojnici. Tvrdi da postrojenje radi normalno te da su razine radioaktivnog zračenja normalne.

Tisuće ljudi koji žive na području u blizini nuklearne elektrane Zaporižje ne mogu se evakuirati zbog kontinuiranog granatiranja od strane ruskih snaga, rekao je ukrajinski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima. Govoreći na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, veleposlanik Sergij Kislicja optužio je Rusiju da laže o svom preuzimanju najveće nuklearne elektrane u zemlji, prenosi Guardian.

image

Napad na nuklearnu elektranu Zaporižje

AFP/AFP/Profimedia

Rusko ministarstvo obrane okrivilo je, kako je rečeno, ukrajinske sabotere za noćni napad na tvornicu u Zaporižju, nazvavši ga "monstruoznom provokacijom". Izvještaj izravno proturječi ukrajinskoj verziji događaja. Ukrajina je priopćila da su ruske snage napale tvornicu u ranim jutarnjim satima u petak, zapalivši susjedni pogon za obuku.


19:32 Ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima navodno je pozdravio prijedloge da ruski i ukrajinski ministri idući tjedan održe razgovore u Turskoj. Genadij Gatilov rekao je kako je ideja Turske da se ministri vanjskih poslova Ukrajine i Rusije sastanu tijekom diplomatskog foruma u Antaliji dobra, objavila je ruska državna novinska agencija RIA, kako prenosi BBC. Treći krug pregovora između Ukrajine i Rusije, kako je ranije objavljeno, zakazan je za ovaj vikend. Do sada nije bilo velikog pomaka u pregovorima.


19:18 Nakon što su se dan ranije dogovorili o stvaranju sigurnog prolaza za bijeg civila, Kijev i Moskva međusobno su se optužili za opstrukciju humanitarnih koridora.

Po nekim tvrdnjama, zamjenik ukrajinskoga premijera u petak je kazao da je Ukrajina poslala "sve potrebne zahtjeve potrebne za stvaranje posebnih koridora međunarodnim organizacijama, no, nažalost, nije postignut dogovor s Rusijom."

No Ministarstvo vanjskih poslova Rusije tvrdi da je kontaktiralo s Ujedinjenim narodima, a zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Veršinin napao je Kijev za, kako navodi, "destruktivnu narav djelovanja ukrajinske vlasti".

Prema tvrdnjama iz Moskve, Veršinin je kazao kako je zbog toga civilima onemogućen "slobodan izlaz u sigurna područja putem humanitarnih koridora koje je uspostavila Rusija".


19:12 Blokiran je rad Facebooka u Rusiji, objavio je Guardian pozivajući se na izvješća iz te zemlje. U izvješću agencije RIA Novosti navodi se da je državni nadzornik medija Roskomnadzor odlučio blokirati pristup platformi društvenih medija, dodajući da je od listopada 2020. godine bilo 26 slučajeva diskriminacije ruskih medija od strane Facebooka, a pristup je bio ograničen na kanale koje podržava država kao što su RT i novinska agencija RIA, prenio je BBC.

Ranije su vlasti u Moskvi odbile zahtjeve za prosvjedima kako protivnicima ruske invazije Ukrajine, tako i pristašama ruskih vojnih snaga, a odbijanje su opravdale pandemijom koronavirusa, navode u priopćenju. Vlasti nisu otkrile tko je registrirao prosvjede i kojom prilikom.

Opozicijska stranka Yabloko je, međutim, oštro kritizirala invaziju Ukrajine predsjednika Vladimira Putina i najavila da će organizirati prosvjed u Moskvi. Prema izvješću nezavisne novinske stranice Meduza, također postoje zahtjevi pristaša ruske invazije koju Kremlj naziva "posebnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Prosvjedi su zabranjeni u Moskvi već duže vrijeme zbog pandemije. Međutim, ljudi su nedavno izišli na ulice u desecima ruskih gradova kako bi prosvjedovali protiv rata u Ukrajini, unatoč tome što su se suočili s uhićenjima, visokim kaznama i policijskom nasilju.

Dosad su zatvorene tisuće ljudi. U Moskvi, gradska administracija primila je nekoliko zahtjeva za prosvjedima na kojima bi sudjelovalo od 25.000 do 100.000 sudionika. Stranka Yabloko pozvala je protivnike rata u Ukrajini da objave svoje protivljenje na društvenim medijima i da organiziraju peticije.


19:11 Američki državni tajnik Antony Blinken u petak je rekao da ako kršenje načela međunarodnog prava, uspostavljena nakon drugog svjetskog rata, a što sada radi Rusija, prođu nekažnjeno, otvorit će se Pandorina kutija i to će se ponavljati u svim dijelovima svijeta.

“Ruski napad na Ukrajinu jest napad na načela koja smo uspostavili nakon Drugog svjetskog rata. Ako dopustimo da se to krši bez kazne onda otvaramo Pandorinu kutiju da se to stalno ponavlja u svim dijelovima svijeta”, rekao je Blinken nakon razgovora s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Više pročitajte OVDJE.


19:03 Ukrajina je odbacila nove tvrdnje Rusije da je predsjednik Volodimir Zelenski pobjegao iz zemlje. "To je laž! Predsjednik je u Kijevu sa svojim narodom!", kazao je u petak tajnik kijevske Državne službe za sigurnost informacija, te optužio Moskvu za ratovanje informacijama i širenje lažnih vijesti na područjima Ukrajine koje je dosad zauzela.

Ta je tvrdnja odgovor na izjavu predsjednika ruskog parlamenta Vjačeslava Volodina, koji je putem aplikacije Telegram naveo da je Zelenskij napustio zemlju citirajući ukrajinske zastupnike. "Nalazi se u Poljskoj", kazao je Volodin.

Ovaj se razgovor dogodio dan nakon što su ukrajinske obavještajne službe upozorile da bi Rusija mogla širiti lažne vijesti o odlasku Zelenskog.


18:46 Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se u New Yorku nakon što su Velika Britanija i drugi pozvali na hitan sastanak zbog ruskog granatiranja nuklearne elektrane u Ukrajini koja je sada pod njezinom kontrolom. Zgrade u nuklearnoj elektrani Zaporižje oštećene su, a Ukrajina kaže da je bilo mrtvih i ozlijeđenih. Predstavnica SAD-a Linda Thomas-Greenfield na sastanku je govorila da su ruske akcije bile "nepromišljene" i "opasne".

"Božjom milošću, svijet je sinoć za dlaku izbjegao nuklearnu katastrofu. Svi smo čekali da odahnemo dok smo gledali kako se užasna situacija odvija u stvarnom vremenu", rekla je. Kazala je da su ruske snage 32 kilometra udaljene od drugog nuklearnog objekta i da se "neposredna opasnost" nastavlja.


18:42 Guverner Ukrajinske središnje banke Kirilo Ševčenko pozvao je Sjedinjene Države i Europsku uniju u petak da zamrznu imovinu svih ruskih banaka u njihovoj nadležnosti i spriječe im pristup svim zapadnim tržištima i bankama. "Pozivamo vas da donesete odluku koja će pomoći međunarodnoj borbi protiv terorističkog financiranja", rekao je Ševčenko u priopćenju.

U zasebnom pismu objavljenom na Facebooku, ukrajinski ministar financija Sergij Marčenko pozvao je zapadne banke i druge institucije, među njima Morgan Stanley, BlackRock, HSBC, Deutsche Bank, JP Morgan da prekinu veze s Rusijom i Bjelorusijom.

"Borba za demokraciju i slobodu odvija se sada. To su iste one vrijednosti koje se podudaraju s vašim obvezama da održite standarde dobrog ekološkog, socijalnog i korporativnog upravljanja", napisao je Marčenko. "Time vas pozivam u ime svakog Ukrajinca, molim vas da izolirate Rusku Federaciju i Republiku Bjelorusiju iz vaših operacija i da napustite ta tržišta", navodi ministar financija.


18:39 Visoki dužnosnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) rekao je kako "nikakvi sigurnosni sustavi nisu ugroženi u blizini samih reaktora" u nuklearnoj elektrani Zaporižje, najvećoj u Europi, koju su okupirale ruske snage.

"S tehničkog stajališta, smatramo da se operacija nastavlja normalno, iako kao što sam naglasio upravnom odboru IAEA-e, nema, naravno, normalnosti u ovoj situaciji kada su vojne snage zadužene za to mjesto", rekao je glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Kaže kako je i dalje u kontaktu s ukrajinskim dužnosnicima, uključujući tvrtku koja upravlja objektima i operaterima u elektrani.


18:33 Sedam osoba je ubijeno, uključujući dvoje djece, nakon što je u ruskom zračnom napadu pogođeno ruralno stambeno područje u regiji Kijeva u petak, priopćila je ukrajinska policija, kako prenosi Guardian. Policija je priopćila da je u napadu pogođeno selo Marhalivka, oko 15 kilometara od jugozapadnog predgrađa ukrajinskog glavnog grada. Ukrajinski zastupnik Rustem Umerov podijelio je fotografiju Marhalivke, na kojoj tvrdi da je troje djece poginulo u ruskom napadu.


18:28 Američki State Department poslao je hitnu poruku svim američkim veleposlanstvima u Europi da ne dijele tweet američkog veleposlanstva u Kijevu u kojem se jutrošnji napad ruskih snaga na nuklearnu elektranu Zaporižje naziva ratnim zločinom, navodi se u poruci koju je je imala prilike vidjeti novinarska ekipa CNN-a. Poruka je, kako navodi CNN, pokazatelj da američka vlada možda ne podržava optužbe za ratne zločine koje je iznijelo veleposlanstvo.

"Svima - nemojte/ne retvitajte tweet veleposlanstva u Kijevu o granatiranju objekta kao mogućem ratnom zločinu", stoji u poruci. "Ako ste ga retvitali - poništite ga što prije".


18:22 Na granični prijelaz Finske s Rusijom u Vaalimai, 193 kilometra istočno od Helsinkija, u iako ne velikom, ali stalnom protoku, dolaze autobusi i automobili s Rusima koji odlaze na Zapad. Ljudi su nestrpljivi da izađu iz Rusije jer se šire glasine da bi vlada Vladimira Putina uskoro mogla uvesti izvanredno stanje kako bi se izborila s prosvjedima protiv invazije na Ukrajinu, prenosi BBC.

Novinarska ekipa razgovaraka je s jednom mladom Ruskinjom koja je također krenula na Zapad. Kaže da je očajna zbog onoga što se dogodilo. "Ljudi u Ukrajini su naši ljudi - naša obitelj", kaže ona. "Ne bismo ih trebali ubijati". Na povratak u Rusiju, kaže, zasad ne pomišnja. "Ne dok je naša zastrašujuća vlada tamo. Tako je tužno".

U Finskoj postoji golema simpatija za ljude poput ove mlade Ruskinje, baš kao i za Ukrajinu i njezine stanovnike. Ta simpatija i strah da bi se Rusija mogla obrušiti na druge susjede poput same Finske, mijenjaju stavove prema tradicionalnoj neutralnosti Finske. Prema posljednjim istraživanjima javnog mnijenja, raste većina Finaca koji vjeruju kako je vrijeme da se njihova zemlja pridruži NATO-u i dobije zaštitu koju bi članstvo u savezu donijelo.


18:04 Ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom zanijekao je da Rusija bombardira ukrajinske gradove te je odbacio takve informacije kao 'grube propagandne laži', prenosi AFP novi detalj današnjeg telefonskog razgovora dvojice čelnika.

Scholz je pozvao Putina da odmah zaustavi sve vojne akcije, rekao je glasnogovornik njemačke vlade, te da dopusti pristup humanitarnoj pomoći u područjima u kojima se vode borbe. Tijekom jednosatnog razgovora, čelnici su se dogovorili da će uskoro održati daljnje razgovore, dodao je glasnogovornik.

Ruski predsjednik rekao je Scholzu da je spreman razgovarati o načinima okončanja ruske invazije na Ukrajinu, ali samo ako se ispune uvjeti koje je postavio na početku sukoba.

Putin je Scholzu u telefonskom razgovoru rekao da je voljan razgovarati sa svima koji žele slobodu u Ukrajini. "No pod uvjetom da se ispune svi ruski zahtjevi", rekao je.

Ruski predsjednik je ponovio te zahtjeve, a oni uključuju "demilitarizaciju" Ukrajine, "denacifikaciju" Ukrajine, neutralan i nenuklearni status Ukrajine, međunarodno priznanje ruske aneksije poluotoka Krima 2014. godine i suverenitet odcijepljenim regijama Lugansku i Donjecku.

Kako je izvijestio CNN, ruski predsjednik je rekao njemačkom kancelaru da je treći krug pregovora između Rusije i Ukrajine zakazan za ovaj vikend, priopćio je ured njemačkog kancelara nakon telefonskog razgovora dvojice šefova država.


17:48 Najmanje tri ruska zapovjednika ubijena su nakon što su se približili linijama bojišnice, izvijestili su zapadni dužnosnici. Kažu da je zamjenik zapovjednika 41. kombinirane kopnene vojske poginuo od snajperske vatre, a poginuli su i zapovjednik divizije i zapovjednik pukovnije.

Ruski zapovjednici približili su se bojišnici kako bi uspostavili veću kontrolu i poticaj operacijama koje su u nekim slučajevima značajno zastale, prenosi BBC.


17:46 Izravni napadi na golemi ruski konvoj izvan Kijeva, zajedno s uništenim mostom na njegovom putu, zaustavili su te ruske snage oko 25 kilometara sjeverno od grada, rekao je u petak visoki američki obrambeni dužnosnik, izvijestio je CNN. U međuvremenu, Ukrajina je očuvala "značajnu većinu" svoje zračne borbene moći jer Rusija i dalje nije u stanju uspostaviti zračnu prevlast.

Konvoj, koji se proteže na više od 60 kilometara, nije značajno napredovao od vikenda, rekao je dužnosnik. "Vjerujemo da su Ukrajinci digli taj most u zrak i apsolutno djelotvorno zaustavili i ograničili kretanje tog konvoja", rekao je dužnosnik. "Također vjerujemo da su oni gađali konvoj i na drugim mjestima u izravnim napadima", dodao je.


17:43 SAD "nema razloga sumnjati" u ruske tvrdnje da oni kontroliraju nuklearnu elektranu u Zaporižju koju su napali preko noći, tvrdi visoki obrambeni dužnosnik, prenosi CNN. Dužnosnik je rekao kako SAD vjeruje da nema istjecanja radioaktivnih tvari i da su požari u obližnjim zgradama ugašeni.

Sjedinjene Države su, kazao je, "duboko" zabrinute zbog namjera Rusije u pogledu njihove kontrole nad nuklearnom elektranom Zaporižja u Ukrajini. Dužnosnik je istaknuo da SAD ne zna koliko Rusi imaju svojih ljudi u elektrani i kako izgleda njihova kontrola "u smislu nastavka operacija".


17:41 Ruske snage istjerane su iz ukrajinskog grada Mikolajeva nakon što su ga napale u petak, priopćile su regionalne vlasti. Borbe su se nastavile u predgrađu crnomorskog lučkog grada, izjavio je regionalni guverner Vitalij Kim. Ova informacija dolazi nakon što je guverner rekao da su ruske trupe jutros prvi put ušle u Mikolajev, prenosi The Guardian.

Informaciju je potvrdio i dužnosnik ukrajinske vlade Andrij Jakobčuk. "No, borbe se nastavljaju u predgrađima", dodao je, kako prenosi BBC. U međuvremenu, ukrajinske kopnene snage objavile su snimke koje navodno prikazuju ponovno zauzimanje gradske zračne luke i podignutu ukrajinsku zastavu. Te tvrdnje nisu neovisno provjerene. U izvješćima ranije u petak navodi se da su ruski vojnici ušli u strateški lociran grad s oko 500.000 stanovnika.


17:35 BBC je objavio da privremeno obustavlja rad svih svojih novinara i osoblja u Rusiji nakon što su ruske vlasti donijele novi zakon prema kojem je širenje "lažnih" informacija kazneno djelo, kažnjivo novčano ili zatvorskim kaznama.

"Čini nam se da ovaj zakon kriminalizira proces neovisnog novinarstva", rekao glavni direktor BBC-a Tim Davie. "To nam ne ostavlja drugu opciju osim da privremeno obustavimo rad svih novinara BBC Newsa i njihovog pomoćnog osoblja u Ruskoj Federaciji dok procjenjujemo potpune implikacije ovog neželjenog razvoja događaja".

BBC News servis na ruskom jeziku nastavit će raditi izvan Rusije, rekao je Davie. "Sigurnost našeg osoblja je najvažnija i nismo ih spremni izložiti riziku kaznenog progona samo zato što rade svoj posao. Želio bih odati priznanje svima njima, na njihovoj hrabrosti, odlučnosti i profesionalnosti.

"Ostajemo predani tome da točne, neovisne informacije učinimo dostupnima publici diljem svijeta, uključujući milijune Rusa koji koriste naše usluge vijesti. Naši novinari u Ukrajini i diljem svijeta nastavit će izvještavati o invaziji na Ukrajinu", poručio je.


17:15 Sumnja se da je komad projektila pao na drugu rezidenciju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Kijevu, rekao je njegov glasnogovornik, kako prenosi BBC. Sergij Nikiforov objavio je dvije fotografije na kojima se navodno vidi komad projektila u dvorištu vile u južnom Kijevu. Glasnogovornik je rekao da je Zelenski reagirao rekavši: "Promašili".


17:08 Ukrajinski grad Mariupolj ostao je bez vode, grijanja ili električne energije te mu ponestaje hrane nakon što se našao na udaru ruskih snaga u posljednjih pet dana, izjavio je gradonačelnik Vadim Bojčenko u televizijskom apelu. Bojčenko kaže da je pozvao na formiranje humanitarnog koridora za evakuaciju civila iz tog lučkog grada na jugoistoku zemlje, prenosi The Guardian.

"Jednostavno nas uništavaju", rekao je.

Ranije poslijepodne visoki američki dužnosnik rekao je novinarima da je Mariupolj i dalje pod ukrajinskom kontrolom, iako ruske trupe nastavljaju napredovati i bombardirati grad, uzrokujući time nestanak komunalnih usluga.


NOVO 17:01 Ruske snage još uvijek se nalaze oko 25 kilometara od središta Kijeva te 10 kilometara od središta Černihiva i Harkova, rekao je viši američki obrambeni dužnosnik, kako prenosi CNN. U Harkovu i Černihivu, biti 10 kilometara udaljen od središta grada "znači stvarno biti na periferiji grada", zbog načina na koji je grad konfiguriran, rekao je dužnosnik.

SAD je zabilježio više uspjeha za ruske snage na jugu. Washington ne osporava izvješća da su Herson zauzele ruske snage, ali nema načina da neovisno provjeri te tvrdnje, rekao je dužnosnik. SAD također bilježe borbe između Ukrajinaca i Rusa u blizini grada Mikolaiva na jugu, rekao je dužnosnik. Nikolajev je sjeverozapadno od Hersona.

Prema američkim zapažanjima, Rusi još nisu zauzeli južni grad Mariupol, ali se tamo nastavljaju borbe, rekao je dužnosnik.


16:55 Stotine ljudi, mnogi s nacionalnim zastavama Ukrajine i plavo-žutim vrpcama, okupili su se u južnom gradu Melitopolju, koji su zauzele ruske trupe tijekom prvih nekoliko dana invazije Moskve, rekao je lokalni aktivist, kako prenosi BBC.

Olha Hajsimova objavila je ranije u petak snimku prosvjeda na gradskom Trgu pobjede. Rekla je da je oko 2000 ljudi skandiralo "Slava Ukrajini!" i "Smrt neprijateljima!" te su pjevali ukrajinsku himnu. Ipak, snimka nije neovisno potvrđena kao autentična. Na prijavljenom prosvjedu nije viđen nijedan ruski vojnik.


NOVO 16:48 Bivši austrijski kancelar Wolfgang Schuessel dao je u petak ostavku na mjesto člana upravnog odbora ruske naftne kompanije Lukoil. "Ja sam se uvijek zalagao za konstruktivne odnose između Europske unije i Rusije i stoga za mene napad na Ukrajinu, brutalne vojne akcije i bombardiranje civila predstavlja prelazak preko crvene linije", priopćio je bivši kancelar i političar austrijskih narodnjaka (ÖVP).

On je objasnio kako je posljednjih dana intenzivno kao član upravnog odbora radio na priopćenju Lukoila u kojem se osuđuje rat u Ukrajini. "Izdavanjem ovog priopćenja okončava se moj dvogodišnji angažman pri Lukoilu", priopćio je Schuessel.

Oporbena Socijaldemokratska stranka Austrije (SPÖ) kritizirala je odugovlačenje bivšeg austrijskog kancelara da napusti posao u ruskom naftnom koncernu.


16:45 Vijeće sigurnosti UN-a održat će u petak hitan sastanak nakon ruskog napada na ukrajinsku nuklearku Zaporižje, a što je američko veleposlanstvo u Ukrajini nazvalo "ratnim zločinom". Ruske snage zauzele su u petak tu najveću nuklearku u Europi izazvavši strah u cijelom svijetu. U napadu je izbio velik požar na zgradi za osposobljavanje koji je u međuvremenu ugašen i dužnosnici ističu da je nuklearka sigurna.

Rusko ministarstvo obrane okrivilo je za požar "monstruozni napad" ukrajinskih sabotera i poručilo da ruske snage imaju kontrolu. "SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Irska, Norveška i Albanija zatražile su hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a u 11.30 sati po mjesnom vremenu (17.30 po srednjoeuropskom) nakon ruskog napada na nuklearku Zaporižje u Ukrajini", objavila je Olivia Dalton, glasnogovornica američke misije pri UN-u, na Twitteru.

Američko veleposlanstvo u Ukrajini ocijenilo je u petak da je napad na nuklearku Zaporižje "ratni zločin". "Ratni je zločin napasti nuklearnu elektranu. Putinovo granatiranje najveće nuklearne elektrane u Europi odvelo je njegovu vladavinu terora korak dalje", objavilo je veleposlanstvo na Twitteru.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu nije želio proglasiti rusko djelovanje u Ukrajini ratnim zločinima kazavši da je za to još prerano. Glasnogovornik Pentagona John Kirby u petak nije želio odgovoriti na pitanje s tim u vezi, rekavši da će to prepustiti Međunarodnom kaznenom sudu. "To samo naglašava koliko je ruska invazija nesmotrena i kako izgleda da neselektivno pucaju. To samo podiže razinu potencijalne katastrofe do razine koju nitko ne želi", rekao je Kirby u intervjuu za CNN.

"To sigurno nije ponašanje odgovorne nuklearne sile".


16:42 Ruska nota upućena hrvatskom vojnom atašeu Rusiji zbog navodnih 200 hrvatskih plaćenika koji ratuju u Ukrajini "apsolutno je neprihvatljiva" i ondje je samo nekoliko hrvatskih dobrovoljaca, kazao je državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Frano Matošić.

"Naravno da naš vojni ataše nije prihvatio notu", kazao je novinarima Matošić nakon radnog ručka premijera Andreja Plenkovića s veleposlanicima država EU-a u zagrebačkom Westinu. "Apsolutno neprihvatljiva nota", dodao je.

Hrvatski vojni ataše u Rusiji brigadir Željko Akrap odbio je u četvrtak primiti rusku prosvjednu notu zbog, kako tvrdi Moskva, prisustva većeg broja hrvatskih "plaćenika" u Ukrajini.

Opširnije pročitajte OVDJE.


16:36 Od početka ruske invazije na Ukrajinu, iz zemlje je pobjeglo 1,25 milijuna ljudi, pokazuju podaci Međunarodne organizacije za migracije (IOM), a službeni Kijev zatražio je pomoć Međunarodnog odbora Crvenog križa u uspostavi humanitarnih koridora.

U Poljsku je pobjeglo 672.000 ljudi, u Moldaviju 194.000, a otprilike 133.000 u Mađarsku, rekao je glasnogovornik IOM-a. Među izbjeglicama je 78.800 ljudi koji nemaju ukrajinsko državljanstvo i dolaze iz 138 zemalja, dodao je. IOM istražuje napise da je strancima odbijeno pružanje medicinske pomoći. Takvo ponašanje je potpuno neprihvatljivo, izjavio je glasnogovornik.

Hrvatska je dosad primila 1217 izbjeglica, rekao je premijer Andrej Plenković u petak.


16:24 Ukrajinci u Odesi, turističkom i strateški izuzetno važnom gradu na Crnom moru u južnoj Ukrajini, formirali su ljudski lanac kako bi punili vreće s pijeskom u pripremama za mogući ruski napad. Kako izvještava CNN, lanac se uglavnom sastoji od mladića. Stanovnici su zabrinuti zbog prijetnje ruskog amfibijskog iskrcavanja na obalu.

Više o tome kako se Odesa priprema za napad i kakva je situacija u tome gradu pročitajte OVDJE.


16:11 Treća runda pregovora između Rusije i Ukrajine održat će se nadolazećeg vikenda, najavio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak.

Kako izvještava CNN, ruski predsjednik Vladimir Putin i osobno je rekao njemačkom kancelaru Olafu Scholzu da je treći krug pregovora između Rusije i Ukrajine zakazan za ovaj vikend, priopćio je ured njemačkog kancelara nakon telefonskog razgovora dvojice šefova država u petak.

Scholz je pozvao Putina da odmah zaustavi sve vojne akcije, rekao je glasnogovornik njemačke vlade, te da dopusti pristup humanitarnoj pomoći u područjima u kojima se vode borbe. Tijekom jednosatnog razgovora, čelnici su se dogovorili da će uskoro održati daljnje razgovore, dodao je glasnogovornik.

Drugi krug pregovora održan u četvrtak nije dao nikakve rezultate koji su Ukrajini bili potrebni, rekao je ukrajinski pregovarač nakon završetka pregovora. No, tijekom tog kruga pregovora dogovoreni su humanitarni koridori za civile.

"Nažalost, rezultati koji su potrebni Ukrajini još nisu postignuti. Rješenje postoji samo za organizaciju humanitarnih koridora", rekao je visoki ukrajinski dužnosnik Mihailo Podoljak u na Twitteru.


16:03 Veliki broj ruskih velemajstora, među kojima i trenutačno najbolji šahist Jan Nepomniači, uputilo je otvoreni apel ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u kojem su ga pozvali na prekid vatre i mir u Ukrajini.

Hrabri apel pojavio se na ruskoj sportskoj stranici "Championat", a treba naglasiti kako je to prvi organizirani, javni poziv poznatih sportaša u svijetu, te ruskih uglednika koji su otvoreno prozvali Putina da zaustavi agresiju na Ukrajinu. Rusija je šahovska velesila i veliki igrači šaha oduvijek tamo imaju utjecajan status i popularnost.

Snažni apel ruskih šahista zapravo je i otvorena pobuna protiv moćnog Ruskog šahovskog saveza u čijem Upravnom odboru su redom vodeći ljudi Putinova režima i njegovi najbliži suradnici: Dmitrij Peskov (glasnogovornik Kremlja), Arkadij Dvorković (predsjednik Svjetske šahovske federacije), Sergej Šojgu (ruski ministar obrane), Andrej Akimov (predsjednik Uprave Gazsproma), Aleksej Kudrin (ministar financija), Sergej Sobianin (gradonačelnik Moskve), Aleksandr Hloponin (bivši zamjenik premijera ruske vlade), te ostali ruski oligarsi kao što je Genadij Nikolaević (po Forbesu 78. najbogatiji miljarder na svijetu).

Apel ruskih šahista posebno je važan u okolnostima jer svi oni i njihove obitelji uglavnom žive u Rusiji koja je uvela krajnju represiju za sve koji se usprotive i dignu glas protiv Putina i ruske agresije.

"Protivimo se vojnoj akciji na teritoriju Ukrajine i pozivamo na hitni prekid vatre i mirno rješavanje sukoba kroz dijalog i diplomatske pregovore. Nepodnošljivo nas boli gledati katastrofu koja se ovih dana događa našim narodima.

Uvijek smo se zalagali za Rusiju u pojedinačnim i, s posebnim ponosom, ekipnim natjecanjima. Sigurni smo da šah, kao i sport općenito, treba ujediniti ljude. Najteži i najprestižniji međunarodni turniri u našoj zemlji održavali su se na najvišoj razini i na vrhuncu pandemije.

Šah uči odgovornosti za svoje postupke; svaki korak je bitan, a pogreška može dovesti do fatalne točke bez povratka. I ako se uvijek radilo o sportu, sada su u pitanju životi ljudi, temeljna prava i slobode, ljudsko dostojanstvo, sadašnjost i budućnost naših zemalja.

U ovim tragičnim danima, naše misli su sa svim ljudima koji su uhvaćeni usred ovog strašnog sukoba. Dijelimo bol s našim ukrajinskim kolegama i pozivamo na mir.

Ukrajinska šahovska reprezentacija aktualni je europski prvak i jedna od najboljih momčadi na svijetu uz našu. Odigrali smo desetke i stotine međusobnih mečeva. Uvijek smo sport stavljali iznad politike, a Ukrajinci su nam uzvraćali istom mjerom i s poštovanjem.

Molimo vas da timovima, igračima i običnim ljudima iz obje zemlje date priliku za međusobno poštovanje.

Mi smo za mir. Zaustavite rat!"

Apel su potpisali: Jan Nepomniači, Aleksandra Kostenjuk, Danil Dubov, Pjotr Svidler, Andrej Jesipenko, Maksim Matlakov, Kiril Aleksenko, Aleksander Motljejev, Mihail Kobalia, Jevgenij Najer, Pavel Tregubov, Aleksander Halifman, Polina Šuvalova, Igor Lisji, Dmitrij Barski, Mark Kriakvin, Maksim Notkin, Maksim Čigajev, Anastazija Čigajeva, Olga Badelko, Pavel Ponkratov, Aleksander Šimanov, Danil Jufa, Konstantin Mesropov, Svetlana Jeršova, Jevgenij Jegorov, Ana Volkova, Eteri Kublašvili, Jana Sidorčuk, Ana Burtasova, Denis Grigorijev, Ilja Gorodetski, Oleg Pervakov.


15:59 Ruska zajednica u Istri sutra će se okupiti na pulskom Forumu s porukom da zahtijevaju prekid rata u Ukrajini. "Mi, ruski narod koji živi u Hrvatskoj, ne možemo ostati ravnodušni, zato u subotu, 5. ožujka, u 13 sati idemo na Forum u Puli jasno poručiti da smo protiv besmislenog, destruktivnog rata, protiv smrti s obje strane, protiv agresije Putina i njegovih pristaša na Ukrajinu, na njene mirne građane", poručili su iz ruske zajednice u Istri, kako prenosi istra24.

"Ovaj rat je katastrofa ne samo za Ukrajinu, već i za Rusiju. To bi mogla biti katastrofa za cijeli svijet, za cijelo čovječanstvo. Izlazimo podržati civile Ukrajine, izjasniti se o njihovom položaju, osuditi ilegalni napad Rusije na teritorij suverene države. Izlazimo za našu zajedničku budućnost, budućnost naše djece koja će za koju godinu pitati: Što ste učinili da zaustavite bratoubilački rat? I imat ćemo odgovor - iskren i jasan. Bili smo protiv toga. Otvoreno smo to izjavili", dodali su.


15:57 Pentagon je 1. ožujka uspostavio vruću liniju s ruskim ministarstvom obrane kako bi se spriječile "loše procjene, vojni incidenti i eskalacija sukoba" u regiji, izjavio je za Reuters jedan američki dužnosnik, prenosi The Guardian.


15:55 Marija Baronova, glavna urednica ruske televizije Russia Today (RT), bliske Kremlju, dala je otkaz u znak prosvjeda zbog invazije Vladimira Putina na Ukrajinu, prenose ruski mediji.


15:28 Potpredsjednik Europske komisije za međuinstitucijske odnose i predviđanja Maros Sefcovic rekao je novinarima da Europska unija želi da Ukrajina postane članica europske obitelji "što je prije moguće".

Istaknuo je da se Unija sada mora fokusirati na krakoročne mjere povezane s ratom.

- Mislim da je sada najvažnije vidjeti kako možemo pomoći Ukrajini u ratu, rekao je.


15:20 Predsjedavajući ruskog parlamenta Dume Vjačeslav Volodin poručio je putem platforme Telegram da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napustio Ukrajinu i da se nalazi u Poljskoj. Ovo nije prvi put da stižu izvješća da je Zelenski napustio glavni grad Kijev. Ukrajinski predsjednik već nekoliko puta ih je morao demantirati i dokazivati videozapisima da nije napustio svoje sugrađane.


15:15 Microsoft je objavio da prestaje poslovati u Rusiji. U priopćenju su naveli da zaustavljaju mnoge aspekte poslovanja u Rusiji u skladu s vladinom odlukom o sankcijama. Kao jedan od razloga za takvu odluku naveli su ruske destruktivne mjere protiv više od 20 vladinih, informatičkih i organizacija u financijskom sektoru u Ukrajini.


15:01 UNHCR je izvijestio da je od početka invazije na Ukrajinu dosad poginuo 331 civil, te da je je ozlijeđeno njih 675.


14:50 Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitnu sjednicu u 17.30 sati po srednjoeuropskom vremenu zbog napada ruskih snaga na nuklearnu elektranu Zaporižje, izvijestili su diplomati UN-a.

Prema podacima UN-a, više od 1,2 milijuna ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u susjedne zemlje otkako je Rusija pokrenula invaziju na tu zemlju.


14:44 Nekoliko eksplozija odjeknulo je glavnim gradom Kijevom u vrlo kratkom roku. Odmah su se oglasile sirene za zračnu uzbunu, prenosi Sky News.


14:32 Dmitro Kuleba, šef ukrajinske diplomacije, optužio je ruske vojnike, koji sudjeluju u invaziji, da siluju Ukrajinke, prenosi Sky News.

- Kad bombe padaju na naš grad, kada vojnici siluju naše žene u okupiranim gradovima - nažalost, imali smo puno takvih slučajeva - teško je govoriti o učinkovitosti međunarodnog prava, rekao je u govoru na online događanju pri londonskom Chatnam Houseu.

Kuleba pritom nije pružio dokaze za najnovije tvrdnje, ali je istodobno jedan ukrajinski informativni portal izvijestio o 11 slučajeva silovanja u Hersonu, prvom i jedinom većem ukrajinskom gradu koji su okupirale ruske snage.


14:02 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da će idući dani vjerojatno biti teži nego do sada jer se očekuje da će ruske snage upotrijebiti još razornije oružje i nastaviti s napadima diljem Ukrajine.

Govoreći na izvanrednom sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a opisao je rusku inaziju na Ukrajinu kao najgoru vojnu agresiju u Europi unazad nekoliko desetljeća.

- Gradovi su pod opsadom, škole, bolnice, stambene zgrade... Bezobzirna akcija na nuklearku i veliki broj ubijenih ili ranjenih civila. Nadolazeći dani vjerojatno će biti još gori, donijet će još više žrtava, više patnje, više razaranja, rekao je.

Istaknuo je da NATO ne traži rat s Rusijom.

- Mi nismo dio ovog sukoba i imamo odgovornost osigurati da ne dođe do eskalacije rata izvan granica Ukrajine. To bi bilo još pogubnije i opasnije, rekao je.

Također je poručio da će NATO pružiti podršku Bosni i Hercegovini te Gruziji.

- Nismo donijeli nikakvu konačnu odlukeu, ali postoji kosenzus da moramo napraviti više za ove zemlje kako bismo osnažili njihove institucije za obranu i proveli reforme, rekao je.

Ministri vanjskih poslova NATO-a razgovarali su o 'zoni zabranjenog letenja', ali su se složili da NATO-ovi zrakoplovi ne bi trebali letjeti iznad zračnog prostora Ukrajine, rekao je šef NATO-a.

- Bezobzirne akcije u blizini nuklearke samo naglašavaju opasnosti ovog rata, poručio je.

Optužio je Rusiju da koristi kazetne bombe u Ukrajini.

- Vidjeli smo upotrebu klaster bombi i vidjeli smo izvješća o korištenju drugih vrsta oružja koje nisu u suglasju s međunarodnim pravom, rekao je. Opširnije pročitajte OVDJE.


13:34 Napad na nuklearnu elektranu je ratni zločin. Raketiranjem najveće nuklearke u Europi Putin je vladavinu terora gurnuo još jedan korak dalje, komentar je američkog veleposlanstva u Kijevu na događanja oko NE Zaporižje.


13:15 Službena Moskva je ustvrdila da očekuje odgovor Ukrajine nakon jučerašnjeg drugog kruga mirovnih pregovora.

U priopćenju su naveli da su ruski izaslanici predstavili svoje viđenje okončanja sukoba krajinskim predstavnicima te da o Ukrajini ovisi što će se dalje događati.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da s Kijevom nisu dogovoreni nikakvi dokumenti.

Nakon drugog kruga pregovora obavljeno je da je Rusija pristala na uspostavu humanitarnog koridora u Ukrajini radi evakuacije civila.


13:06 Vijeće UN-a za ljudska prava ogromnom je većinom usvojilo rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i osniva povjerenstvo za istragu o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti.

Rusija je ostala potpuno izolirana, samo jedna članica glasovala je protiv rezolucije - Eritreja. BBC piše kako je rezultat bio porazan za Rusiju - 32 glasa za, jedan protiv i 12 članica suzdržano. Rusija se obično može osloniti na podršku Kine, Kube ili Venezuele, no oni su ovaj put bili suzdržani.

- Ovo je jasna poruka Putinu: cijeli svijet je protiv tebe, rekla je Jevgenija Filipenko, ukrajinska veleposlanica pri UN-u.


12:32 Ruski čelnik Vladimir Putin, koji je 24. veljače naredio vojnu invaziju na Ukrajinu, pozvao je normalizaciju odnosa s Rusijom u obraćanju na sjednici vlade koju je prenosio javni informativni kanal Rossiya 24.

Istaknuo je da će Rusija ispuniti svoje gospodarske obveze prema drugim državama. Podsjetimo, Zapad je uveo najoštrije sankcije u povijesti protiv Rusije, kojima pokušavaju nanijeti štetu Putinovu režimu zbog invazije.

- Nemamo zle namjere protiv naših susjeda. Nema potrebe da poduzimaju dodatne mjere koje bi pogoršale naše odnose. Mislim da svi moraju razmišljati kako da normaliziramo odnose, kako da normalno surađujemo i razvijamo odnose, objasnio je.

Oni koji odbiju surađivati naštetit će sebi, kao i Rusiji.

Unatoč šteti koju trpi njegova zemlja zbog sankcija Putin tvrdi da Rusija razvija "nove kompetencije" i projekte kako bi riješila izazove s kojima se suočava.

- Imat ćemo koristi od sankcija, rekao je na sjednici vlade.


12:20 Sky News prenosi snimku, koja je objavljena na društvenim mrežama, teškog bombardiranja grada Žitomira na zapadu Ukrajine. Snimka prikazuje katastrofu koju je za sobom ostavio zračni napad na školu.


12:04 Napredovanje ruskih vojnih snaga u južnom ukrajinskom gradu Mikolajevu zasad je zaustavljeno, izjavio je savjetnik predsjednika Zelenskog. Podsjetimo, nedavno je gradonačelnik grada da ruske snage ulaze u grad.

Oleksij Arestovich, savjetnik Zelenskog, rekao je da vlada oprezni optimizam kada se govori o razvoju situaciju u Ukrajini.

Poručio je da je odbijen napad ruskih snaga u Mikolajevu te da je situacija u Mariupolju pod kontrolom.

- Osjeća se oprezni optimizam. Mislim da ćemo nalete neprijateljske ofenzive moći zaustaviti i u drugim područjima, rekao je.

Mikolajev je uz grad Odesu jedno od ključnih ukrajinskih pomorskih središta.


11:55 Britanski ministar obrane Ben Wallace u petak je kazao da se ruski predsjednik Vladimir Putin napadom na nuklearnu elektranu na jugoistoku Ukrajine igra s vatrom te ga je pozvao da prestane napadati takve ciljeve.

"Najsnažnije pozivamo ruskog predsjednika da u potpunosti prestane napadati takva mjesta. To je nevjerojatno opasno", kazao je Wallace na novinskoj konferenciji tijekom posjeta Kopenhagenu.


11:41 Tri ukrajinska vojnika poginula su, a dva su ranjena u napadu na nuklearnu elektranu Zaporižje, tvrdi ukrajinska kompanija koja upravlja nuklearkom, a prenosi Sky News.

Ranije je šef IAEA-e Rafael Mariano Grossi potvrdio da nije bilo povećane razine radijacije nakon zračnog napada.


11:18 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je ruski napad na nuklearno postrojenje Zaporižje mogao uzrokovati uništenje koje se može usporediti sa šest Černobila.

- Narode Ukrajine, preživjeli smo noć koja je mogla zaustaviti tijek povijesti - povijest Ukrajine, povijest Europe, poručio je u televizijskom obraćanju.

Rekao je da je Rusija znala što radi kada je usmjerila granate ravno prema postrojenju. Napad na nuklearku nazvao je "činom terora na nečuvenoj razini".

- Kako je to uopće moguće? Nismo li se 1986. godine zajedno borili protiv černobilske katastrofe?, rekao je obraćajući se ruskom narodu.

Pozvao ih je da izađu na ulice i kažu svojoj vladi da žele živjeti.

Zelenski je poručio da je u kontaktu sa svjetskim čelnicima koji su mu, kako je rekao, poručili da su šokirani najnovijim događanjima u blizini nuklearke.

- Opet je pozvao na zatvaranje zračnog prostora iznad Ukrajine i sankcije protiv "nuklearne terorističke države".

- Radijacija ne zna gdje je Rusija. Radijacija ne poznaje granice vaše zemlje, istaknuo je.


11:05 Ruska Duma usvojila je izmjene zakona kojima se ograničava sloboda izvještavanja oko rata u Ukrajini, a napomenute je kako kazna u konačnici može sezati i do 15 godina zatvora. Izmjenama Zakona o kaznenom postupku se službeno kažnjava širenje "lažnih informacija koji diskreditiraju rusku vojsku ili podržavaju sankcije Rusiji", prenosi Ruska informativna agencija RIA.

Jedan od posljednjih ruskih nezavisnih kanala TV Kiša (Dozhd) prestao je emitirati na neodređeno vrijeme. Zadnje emitiranje su završili snimkom osoblja koje napušta studio. Opširnije pročitajte OVDJE.


11:00 Rusko nadzorno tijelo za komunikacije ograničilo je pristup internetskim stranicama ruskog servisa BBC-a i Radio Libertyja zbog širenja, kako su rekli, lažnih informacija o sukobu u Ukrajini. Opširnije pročitajte OVDJE.


10:43 Glavni direktor Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grossi rekao je na pressici nakon napada na nuklearku Zaporižje da nije došlo do povećane razine radijacije te da reaktori i sigurnosni sustavi postrojenja rade uobičajenim tempom.

Apelirao je na prekid vatre u blizini nuklearke. Poručio je da planira otputovati u Černobil čim mu to bude omogućeno.

Grosi je rekao da je u kontaktu s objema sukobljenim stranama.

- Želim naglasiti da u ovom trenutku da ukrajinsko osoblje vodi brigu o radu postrojenja. Situacija je iznimno napeta, rekao je.

Poručio je da je situacija na terenu jako osjetljiva i nestabilna i da je jako zabrinut. Opširnije pročitajte OVDJE.


10:40 Rusko ministarstvo obrane pokušalo je za napad na nuklearnu elektranu Zaporižje okriviti tzv. ukrajinske sabotere.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane rekao je da nuklearna elektrana radi normalno i da je područje pod kontrolom ruskih snaga od 28. veljače, javio je Reuters.

- Međutim, sinoć je na teritoriju u blizini postrojenja kijevski nacionalistički režim pokušao izvršiti monstruoznu provokaciju, rekao je glasnogovornik Igor Konašenkov.


10:31 BBC javlja da su američki državni tajnik Antony Blinken i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg uoči početka konferencije ministara vanjskih poslova u Bruxellesu osudili ruske poteze u Ukrajini, uključujući granatiranje nuklearne eletrane Zaporižje.

- Osuđujemo napade na civile, a preko noći smo vidjeli izvještaje o napadu na nuklearnu elektranu. To samo pokazuje koliko je ovaj rat bezobziran i koliko je važno da Rusija povuče svoje snage te da se u dobroj vjeri uključi u diplomatske napore, rekao je Stoltenberg.


10:05 Zamjenik gradonačelnika Mariupolja Sergej Orlov pozvao je NATO snage da pomognu Ukrajini.

- Nema načina da spriječimo Putina da poubija naše civile iz zraka sve dok se NATO ne probudi i shvati da ovo nije regionalni sukob. Ovo je rat protiv demokracije, protiv slobode, protiv jedne od najvećih europskih nacija, rekao je.

- Čini se da čelnici NATO-a ne razumiju da Putin neće stati, oni su uplašeni i to je šteta. Očekujemo da će jednog dana čelnici NATO-a shvatiti da je potrebno pružiti izravnu vojnu podršku Ukrajini da zaustavi Putina ili barem zatvori naš zračni prostor i zaštiti nas od prijetnji s neba, rekao je.

image

Iskrcavanje francuskih vojnika u zračnu luku u Rumunjskoj

Daniel Mihailescu/AFP

9:55 Najmanje 47 osoba je poginulo u zračnim napadima na stambenu četvrt u Černihivu, izvijestile su regionalne vlasti, prenosi Reuters. Zbog teškog granatiranja spasilački napori morali su biti zaustavljeni.


9:49 Nuklearni sutručnjaci komentirali su najnovija događanja u nuklearki Zaporižje i tvrde kako ovo nije još jedan Černobil, ali da se radi o vrlo osjetljivoj situaciji, prenosi BCC.

- Prvi put sam doista uplašena, rekla je stručnjakinja za nuklearne materijale sa Sveučilišta Sheffield Claire Corkhill.

Čini se da je u pogonu samo jedan od šest reaktora u Zaporižju.

Corkhill kaže da se reaktori isključuju što znači da se prebacuju u sigurno i stabilno stanje. Smatra kako je to možda bila namjera Rusije.

- Ako želite onemogućiti opskrbu postrojenja električnom energijom, onda napadate zgradu blizu elektrane i prisiljavate operatere da ju ugase, rekla je.

Dodala je da bi najgori scenarij bio da se ošteti opskrba električnom energijom elektrane te da bismo tada mogli vidjeti sličan scenarij kao u Fukušimi 2011. godine. Tada je gubitak struje doveo do prestanka rada rashladnog sustava, što je uzrokovala topljenje jezgre njihova tri reaktora.


9:45 Latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkēvičs rekao je za BBC da bi NATO trebao razmotriti sve opcije kada su ga pitali o izravnom sukobu s Rusijom.

- Vlade ne bi smjele isključivati bilo kakvu alternativu da zaustave invaziju, poručio je.


8:53 - Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u petak je zatražilo od svih strana da zajamče sigurnost nuklearnih postrojenja u Ukrajini, nakon što je požar buknuo u kompleksu nuklearne elektrane Zaporižje nakon napada ruskih snaga.

- Pratit ćemo stanje i pozivamo sve strane da pokažu suzdržanost, izbjegnu eskalaciju i zajamče sigurnost relevantnih nuklearnih postrojenja, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova na dnevnom brifingu.

----------------------------------------

8:49 - BBC je razgovarao s instruktorom plesa koji živi u Zaporižju, a koji im je prenio da su Rusi cijelu noć granatirali tamošnju nuklearnu elektranu.

- Znam da su zapalili jednu od zgrada, ali srećom nije se radilo o jednom od reaktora već o objektu za ljude koji žive u kompleksu elektrane. I dalje su vijesti loše, ali barem nisu ugroženi reaktori, rekao je pa dodao:

- Ovo nije zabrinjavajuće samo za našu regiju, već za cijelu Ukrajinu i cijeli svijet zapravo, budući da se radi o jednoj od najvećih nuklearnih elektrana. Ovo je naprosto suludo, ovo je terorizam. Nema riječi kojima bi ovo mogao opisati, svijet nešto mora poduzeti.

----------------------------------------

8:41 - Ukrajinska vojska tvrdi da je Rusija "iscrpila" većinu svojih operativnih rezervi u pokušaju da zauzme Kijev te sada dobivaju pojačanja iz drugih divizija, prenosi BBC.

----------------------------------------

8:32 - Ruske vojne snage zauzele su nuklearnu elektranu u Zaporižju na jugoistoku Ukrajine, objavile su lokalne vlasti u petak.

- Operativno osoblje prati stanje energetskih jedinica, navodi se na društvenim mrežama.

Ukrajina je priopćila da su ruske snage izvršile napad u ranim jutarnjim satima u petak, zapalivši obližnju peterokatnicu koja služi za obuku a koja je ugašena u petak ujutro.

Nije bilo mrtvih ni ozlijeđenih, objavilo je ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova na Twitteru, napominjući da je zgrada koja je gorjela kompleks za obuku.

Požar je izbio nakon što su ruske snage napale kompleks elektrane Zaporižje - najveće nuklearne elektrane u Europi. Ukrajinska agencija za civilnu zaštitu priopćila je da 44 ljudi sudjelovalo u gašenju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su ruski tenkovi ciljano granatirali blokove reaktora.

Američka ministrica energetike Jennifer Granholm rekla je da su reaktori u Zaporižju "zaštićeni čvrstom zaštitnom strukturom".

Granholm je na Twitteru rekla da je razgovarala s ukrajinskim ministrom energetike o stanju u nuklearnoj elektrani. Naglasila je da uz blizini postrojenja nije zabilježena pojačana radijacija.

Ukrajinske vlasti su priopćile da je nuklearna sigurnost elektrane nakon požara sada zajamčena.

- Direktor elektrane je rekao da je nuklearna sigurnost sada zajamčena. Uprava navodi da je požar buknuo u zgradi za stručno osposobljavanje i u laboratoriju, objavio je na Facebooku Oleksandr Staruh, načelnik vojne uprave Zaporiške oblasti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je u petak Moskvu da provodi "nuklearni teror" i da želi "ponoviti" katastrofu u Černobilu.

- Upozorit ćemo svijet da nijedna zemlja osim Rusije nije nikada pucala po nuklearnim elektranama. Ovo je prvi put u našoj povijesti, prvi put u povijesti čovječanstva. Ta teroristička država sada provodi nuklearni teror, poručio je u video snimci koju je objavio ured ukrajinskog predsjednika.

Ukrajinski nuklearni regulator nije otkrio "nikakvu promjenu" u razini radioaktivnosti u elektrani Zaporižja, priopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim o nuklearci Zaporižja, rekao je visoki američki dužnosnik.

Biden se pridružio Zelenskom u zahtjevu da Rusija odmah prekine svoje vojne aktivnosti na tom području.

----------------------------------------

8:29 - Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je novo izvješće o ratu u Ukrajini u kojem su poručili sljedeće:

- Mariupolj, grad od 430.000 ljudi na jugu zemlje, i dalje je pod kontrolom ukrajinskih snaga, ali su ga ruske snage opkolile te je grad izložen žestokom granatiranju

- Razine radijacije u nuklearnoj elektrani Zaporižje, koju su ruske snage noćas granatirale te u njoj izazvale požar, na normalnoj je razini.

----------------------------------------

8:03 - Ruske trupe preuzele su kontrolu nad nuklearnom elektranom Zaporižje, koju su ranije satima granatirali, poručile su ukrajinske vlasti, a prenosi BBC.

- Osoblje u elektrani pozorno prati stanje reaktora, rečeno je.

----------------------------------------

7:52 - Šest lavova i šest tigrova evakuiranih iz okolice Kijeva stiglo je u četvrtak u zoološki vrt u Poljskoj nakon dvodnevne odiseje u kojoj je kamion zaobilazio prve crte bojišnice i sreo ruske tenkove, rekao je glasnogovornik zoološkog vrta.

Ukrajinski kamion vozio je životinje, zajedno s dvije divlje mačke i divljim psom, gotovo 1000 kilometara do poljske granice izbjegavajući regiju Žitomir, koju su ruske snage bombardirale, rekla je glasnogovornica Malgorzata Chodyla za AFP.

----------------------------------------

7:40 - Infrastruktura koja je esencijalna za normalno funkcioniranje nuklearne elektrane Zaporižje nije oštećena u ranijem požaru, a razine radijacije nisu se promijenile (tj., ostale su normalnim okvirima), poručila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), pozivajući se na nadležne vlasti u Ukrajini.

----------------------------------------

7:20 - Na azijskim su burzama cijene dionica u petak pale, kao i tečaj eura, jer ulagače zabrinjavaju vijesti o požaru u nuklearnoj elektrani u Ukrajini i daljnjim napadima ruske vojske na ukrajinske gradove.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 1,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo više od 2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,8 i 2,6 posto.

Burze su se našle pod snažnim pritiskom nakon vijesti da je u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja, najvećoj u Europi, izbio požar nakon ruskog granatiranja i da je izmjerena povišena razina radioaktivnosti.

Tržišta su se kasnije ponešto smirila jer su ukrajinske vlasti priopćile da su poslale vatrogasce u elektranu i da je njezina sigurnost sada zajamčena.

No, ulagači su i dalje vrlo nesigurni, pa se povlače iz rizičnijih investicija i traže sigurnija utočišta za kapital.

----------------------------------------

6:40 - Požar u nuklearnoj elektrani Zaporižje gorio je "najmanje četiri sata" kažu ukrajinski službenici koji su potvrdili da u požaru nije bilo žrtava.

Prvotno se zbog borbi oko elektrane vatrogasci uopće nisu mogli probiti do zgrade u kojoj je buknuo požar, što se promijenilo oko 4:20 kada su konačno mogli početi gasiti vatru.

----------------------------------------

6:00 - Britanski premijer Boris Johnson osudio je u petak u priopćenju "neodgovorno postupanje" ruskog predsjednika Vladimira Putina koje može "izravno ugroziti sigurnost čitave Europe", pošto su ruske snage granatirale nuklearnu elektranu u Ukrajini.

Nakon telefonskog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Johnson je zatražio sazivanje hitne sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti "u narednim satima".

----------------------------------------

5:45 - Gradonačelnik Energodara, grada koji se nalazi u blizini nuklearne elektrane Zaporižjem poručio je da je napad na nuklearnu elektranu prestao, piše BBC.

Elektrana je bila granatirana nekoliko sati, prema ukrajinskim izvorima, nakon čega je izbio požar na trećem, četvrtom i petom katu jedne od zgrada u kompleksu elektrane.

image

Napad na nuklearnu elektranu Zaporižje

Laurent Fievet/AFP

Ukrajinske hitne službe poručile su da je požar u zgradi u međuvremenu konačno ugašen, a čini se da žrtava, prema zasad poznatim informacijama, nije bilo.

Prema sadašnjim informacijama, razine radijacije nisu povećane.

image

Napad na nuklearnu elektranu Zaporižje

-AFP

----------------------------------------

04:57 - Ukrajinske sigurnosne službe objavile su da su vatrogasci u 4.20 konačno došli na poprište incidenta u Zaporižju.

Agencija je dodala da je požar izbio u kompleksu za vježbu, te da vatra guta zgradu koja ima pet katova.

- Prema našim informacijama, gori treći, četvrti i peti kat.

----------------------------------------

04:45 - Tony Irwin, stručnjak za nuklearnu energiju i profesor s Australskog nacionalnog sveučilišta, za Guardian je rekao da su izgledi da dođe do eksplozije u NE Zaporižju iznimno male. Prema njegovim riječima, nuklearna elektrana sadrži šest PWR reaktora instalirane snage 950 MW.

- PWR reaktori su puno sigurniji od onih u Černobilu, a kako se sada čini, još uvijek nisu ni oštećeni. Također, imaju i ugrađene sustave zaštite od požara - rekao je Irwin koji je punih 30 godina vodio nuklearne elektrane u Velikoj Britaniji.

- Naravno, nije najbolja ideja raketirati najveću nuklearku u Europi. Ali ponavljam, jako su mali izgledi da dođe do eksplozije i ispuštanja radioaktivnih čestica. Međutim, ako dođe do gašenja elektrane u Zaporižju, Ukrajina će se suočiti s brojim nestancima struje.

----------------------------------------

04:35 - Američka ministrica za energiju, Jennifer Granholm, rekla je da je razgovarala s kolegom iz Ukrajine i odlučila aktivirati specijalan američki tim zadužen za nuklearne incidente.

- Ruske vojne operacije u blizini nuklearne elektrane su bezobzirne i hitno moraju prestati. Reaktori u Zaporižju su zaštićeni snažnim strukturama i oprezno su ugašeni - napisala je na Twitteru Granholm.

----------------------------------------

04:30 - Andrij Tuz, glasnogovornik elektrane, preko Telegrama je objavio da vatra i dalje gori.

- Požar u najvećoj nuklearnoj elektrani Europe i dalje gori. Ovo je stvarna prijetnja, zahtijevamo da paljba pod hitno prestane!

----------------------------------------

03:50 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij nazvao je američkog predsjednika Joea Bidena zbog napada na nuklearnu elektranu. Oba predsjednika su se složila da Rusi smjesta moraju prekinuti granatiranje u pustiti vatrogasce da dođu na mjesto požara.

----------------------------------------

03:45 - Iz same nuklearne elektrane kažu da je postrojenje dobro osigurano, te da je nuklearna sigurnost zagarantirana, prenosi AFP. S druge strane, Graham Allison, stručnjak za nuklearnu energiju s Harvarda, za BBC je rekao da postoji opasnost da se jedan od reaktora otopi ako vatra nastavi gorjeti, ali je dodao da je prerano za bilo kakve procjene dok se ne utvrdi što se stvarno dogodilo.

- Vjerujem da Ukrajinci, pa čak i Rusi, rade zajedno na tome da spriječe da se dogodi nešto katastrofalno - rekao je Allison dodajući da je reaktor u kojem se dogodio požar u procesu obnove i sadrži manje nuklearnog goriva.

A zašto su Rusi uopće tako snažno nasrnuli na nuklearku?

- Vjerojatno da isključe struju na tom području - rekao je Allison.

----------------------------------------

03:30 - Ukrajinske vlasti objavile su da je u jednom u šest reaktora u nuklearki u Zaporižju izbio požar. Vatrogasci ne mogu doći na mjesto događaja budući da Rusi ne prestaju granatirati područje.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potvrdio je incident i poslao poruku. Više pročitajte OVDJE.

- Europo, probudi se!

----------------------------------------

Događaje tijekom jučerašnjeg, osmog dana ruske invazije na Ukrajinu, možete pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:46