LET MH17

PUTIN ODLUČAN 'Nema nikakvih dokaza o umiješanosti Rusije u pad malezijskog zrakoplova'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.06.2019. u 17:13

FILE PHOTO: An armed pro-Russian separatist stands on part of the wreckage of the Malaysia Airlines Boeing 777 plane after it crashed near the settlement of Grabovo in the Donetsk region, July 17, 2014. The Malaysian airliner flight MH17 was brought down over eastern Ukraine on Thursday, killing all 295 people aboard and sharply raising stakes in a conflict between Kiev and pro-Moscow rebels in which Russia and the West back opposing sides. REUTERS/Maxim Zmeyev/File Photo
REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da ne postoji "nikakav dokaz" o umiješanosti Rusije u pad zrakoplova na letu MH17 na pobunjenom istoku Ukrajine 2014., pošto su u međunarodnoj istrazi prikupljeni dokazi o odgovornosti trojice ruskih državljana.

- Ono što je prikazano kao dokaz o odgovornosti Rusije nipošto nas ne uvjerava. Mislimo da ne postoji nikakav dokaz - rekao je Putin novinarima nakon godišnjeg televizijskog nastupa u kojemu je odgovarao na pitanja sugrađana.

Međunarodni istražitelji u srijedu su objavili da će Rusi Sergej Dubinski, Igor Guirkin i Oleg Pulatov te Ukrajinac Leonid Karčenko, visoko pozicionirani proruski separatisti na istoku Ukrajine, biti prvi koji će biti privedeni pred lice pravde u tom slučaju.

Nizozemski tužitelj Fred Westerbeke rekao je kako su optuženi da su na istok Ukrajine dopremili protuzračni sustav BUK, kojim je po istražiteljima ispaljen projektil koji je 17. srpnja 2014. srušio malezijski Boeing 777 koji je letio na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur.

Suđenje bi trebalo početi 9. ožujka 2020. na sudu u Schipolu u predgrađu Amsterdama.

Moguće je da će se optuženicima suditi u odsutnosti jer Rusija i Ukrajina ne izručuju svoj državljane inozemstvu.

Za optuženicima su izdani međunarodni uhidbeni nalozi.

Putnički zrakoplov Malaysije Airlinesa na letu MH17 iz Amsterdama u Kuala Lumpur srušen je nad sukobom pogođenim istokom Ukrajine, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Malezijski premijer ocijenio je u četvrtak "smiješnom" odluku da se trojici Rusa i jednom Ukrajincu sudi za nesreću zrakoplova.

- Jako smo nezadovoljni jer to je od početka pretvoreno u vrlo ispolitiziranu aferu kako bi se optužilo Rusiju - rekao je malezijski premijer Mahathir Mohamad novinarima dan nakon objave odluke.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo