MANJA POTPORA

PUTIN OVAKO NIZAK REJTING NIJE IMAO 13 GODINA Povjerenje Rusa u predsjednika u drastičnom padu, pokazuju to i rezultati državne ankete

 Profimedia

Povjerenje javnosti u ruskog predsjednika Vladimira Putina palo je na najnižu razinu u 13 godina, pokazala je anketa ruske državne agencije.

Anketa koju je proveo ruski Centar za istraživanje javnog mnijenja pokazala je da je povjerenje u Putina palo na 33,4 posto, najmanje od 2006.

Taj rezultat ne predstavlja veliki problem za ruskog čelnika koji je u ožujku prošle godine uvjerljivo pobijedio na izborima i osvojio novi šestogodišnji mandat, no mogao bi ohrabriti njegove moguće nasljednike.

Putina i dalje odobrava velik dio ljudi, njih oko 60 posto. Taj je postotak pao s vrhunca od gotovo 90 posto zbog pogoršanja ruskog standarda i nepopularnih mjera vlade o podizanju dobi za umirovljenje i poreza na dodanu vrijednost.

Povjerenje prema Putinu bilo je najviše u srpnju 2015., oko 71 posto, nakon što je Rusija godinu ranije anektirala ukrajinski poluotok Krim.

Uoči prošlogodišnjih predsjedničkih izbora bilo je na 55,3 posto, a od tada oštro pada.

Putin je ipak i dalje političar koji uživa daleko najviše povjerenja u Rusiji. Na drugom mjestu su ministar obrane Sergej Šojgu s 13,7 i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov s 9,3 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:17