KRAJ NAGAĐANJIMA

PUTIN PRIZNAO 'Da, Rusija pomaže Asadu, a možda ćemo i vojno intervenirati u Siriji. O svemu razgovaram i s Obamom'

 AFP

Rusija provodi ozbiljan trening i pruža logističku potporu sirijskoj vojsci, kazao je Vladimir Putin, potvrđujući prvi put u javnosti informaciju o ruskoj umiješanosti u rat u Siriji.

Ruski predsjednik kazao je i kako su rasprave o direktnoj vojnoj intervenciji u Siriji zasad preuranjene, no nije isključio tu mogućnost u budućnosti.

- Siriji već uvelike pomažemo opremanjem i treniranjem njihovih vojnika našim oružjem - kazao je Putin tijekom ekonomskog foruma u Vladivostoku, prenosi RIA Novosti.

- Htjeli bismo stvoriti neku vrstu međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma i ekstremizma. Trenutno su u tijeku konzultacije s našim američkim partnerima. Osobno sam razgovarao s Obamom o tome - kazao je Putin.

Rusija je već nekoliko puta dosad uložila veto na Vijeću sigurnosti UN-a kako bi iskazala potporu Bašaru al Asadu tijekom četiri i pol godine dugog rata koji je odnio najmanje 250.000 života.

Prošlog tjedna sirijska državna televizija objavila je fotografije koja pokazuju rusko oklopno vozilo u borbi, a na snimci su se navodno čuli vojnici kako se dovikuju na ruskom.

Izraelski Yedioth Ahronoth citirao je prošlog tjedna zapadne diplomatske izvore koji su kazali kako će Rusija uskoro poslati u Siriju tisuće vojnika koji bi se iz tamošnje baze u Tartusu borile protiv Islamske države.

- Ovakve stvari se obično drže u tajnosti, no definitivno postoji savjetodavna misija koja uključuje tehničare i inžinjere koji održavaju vojnu opremu, kao i vojnici koji ih štite - kazao je Pavel Felgenhaeur, nezavisni vojni komentator koji napominje kako je sasvim razumljivo da se članovi savjetodavne misije ponekad nađu usred borbe, pa čak pretrpe i gubitke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:59