BIJES U KREMLJU

PUTIN ZAGRMIO NAKON ZAPADNE VOJNE INTERVENCIJE U SIRIJI 'Ovo je agresija. Povijest će presuditi u ovom slučaju, baš kao i u bivšoj Jugoslaviji'

 
 REUTERS, Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin u svom prvom obraćanju javnosti nakon što su zapadne sile pokrenule vojnu intervenciju u Siriji, njegovoj saveznici, rekao je da su Amerikanci i njihovi saveznici pogodili i civilne i vojne ciljeve te da su prekršili UN-ovu povelju i međunarodno pravo, s obzirom da napade nije odborilo Vijeće sigurnosti UN-a.

- Ovo je bio čin agresije na jednu suverenu državu koja je suočena s terorizmom, rekao je Putin i dodao da štoviše, ova najnovija eskalacija krize u Siriji ima poguban utjecaj na cjelokupan sustav međunarodnih odnosa.

- Povijest će u ovom slučaju presuditi baš kao što je to već i učinila u slučaju Jugoslavije, u kojoj je Washington bio odgovoran za masakre, ustvrdio je Putin ne pojašnjavajući na što konkretno time misli.

Rekao je i kako se napadima dodatno pogoršava humanitarna kriza koja vlada u Siriji.

- Ovakvim potezima Washington samo izaziva novi val sirijskih azilanata koji će se razasuti po cijeloj regiji, rekao je.

Najavio je da će Rusija sazvati hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

- Ruski vojni stručnjaci koji su došli na lice mjesta tog imaginarnog incidenta nisu pronašli nikakav trag korištenja klora ili druge toksične supstance. Nijedan lokalni stanovnik nije potvrdio kemijski napad, dodao je Putin u izjavi.

Po njemu, Zapad je 'pokazao ciničan prijezir' spram Organizacije za zabranu kemijskog oružja koja u subotu treba početi s istragom u Dumi, pokrećući 'vojnu akciju ne čekajući zaključke istrage'.

- Svojim djelovanjem, SAD pogoršava humanitarnu katastrofu u Siriji, nanosi patnju civilnom stanovništvu, favorizira teroriste koji već sedam godina muče sirijski narod i izaziva novi val izbjeglica, kazao je Kremlj.

FOTOGALERIJA: Zapadna vojna intervencija u Siriji

Na vojnu intervenciju u Siriji žestokim se riječima osvrnuo i iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, koji je također saveznik Asadova režima.

- Ovo je zločin koji se neće isplatiti, rekao je u izjavi koju je citirala iranska televizija.

- Američki saveznici neće postići ništa čineći zločine u Siriji. Napad na Siriju je zločin, a američki predsjednik, britanska premijerka i predsjednik Francuske su kriminalci, zaključio je.

Kao što smo izvijestili, zapadne sile predvođene SAD-om intervenierale su u noći s petka na subotu u Siriji kao znak odmazde za kemijski napad na pobunjeničko uporište Dumu, za koji Zapad optužuje režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, što on i njegovi saveznici opovrgavaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:58