UPOZORENJE IZ KREMLJA

PUTINOV PROTUUDAR'Uvedite nove sankcije i niti jedanvaš avion neće smjeti kroz Rusiju'

'Ako zapadni prijevoznici budu prisiljeni zaobilaziti naš zračni prostor, mnogi bi mogli bankrotirati'
Russian President Vladimir Putin (L) talks with Prime Minister Dmitry Medvedev during their meeting in Putin's residence Novo-Ogarevo, outside Moscow on September 8, 2014. AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / DMITRY ASTAKHOV
 DMITRY ASTAKHOV/AFP

MOSKVA - Nakon što je Europska unija najavila mogućnost uvođenja novih sankcija Rusiji zbog njezine uloge u sukobima u Ukrajini, iz Moskve stižu naznake kakav bi odgovor Kremlj mogao dati uvede li Bruxelles strože mjere protiv ruske ekonomije.

Prema informacijama uglednog Independenta, ruski bi udar mogao biti usmjeren na zračne prijevoznike, odnosno Moskva razmatra mogućnost da u potpunosti zabrani prelete svih zapadnih avioprijevoznika kroz svoj zračni prostor. Bio bi to, kako Rusi kažu, 'asimetrični' odgovor na najavu novih europskih sankcija.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev EU sankcije, o kojima bi 28 država članica odluku trebalo donijeti za koji dan, nazvao je 'glupima', a Zapad je optužio da namjerno želi našteti ruskom gospodarstvu.

MOŽE LI MORSKI POVJETARAC ZASTRAŠITI PUTINA? Počele vojne vježbe Ukrajine i NATO-a

Kazao je da će se njegova država pokušati okrenuti vlastitoj proizvodnji, čime bi u manjoj mjeri bila ovisna o uvoznim proizvodima, a jedna od prvih mjera u tom smjeru je i spomenuta zabrana prometovanja zapadnim aviokompanijama, čime bi se veliki tržišni kolač otvorio domaćim ruskim prijevoznicima. Doduše, letovi aviona koji dolaze iz 'prijateljskih država' i dalje bi bili dopušteni.

'Ako zapadni prijevoznici budu prisiljeni zaobilaziti naš zračni prostor, to bi mnoge od njih moglo odvesti u bankrot. Mislim da to ne bi bilo dobro. Nadam se da će to i naši partneri shvatiti u nekom trenutku', rekao je Medvedev u razgovoru za ruski dnevni list Vedomosti.

'Rusija je dosad imala previše strpljenja i trebala se odlučnije suprotstaviti američkim i europskim potezima. Budu li se nove sankcije odnosile na energetski sektor i budu li uvedene dodatne restrikcije za ruski financijski sektor, morat ćemo odgovoriti asimetrično', dodao je.

Inače, države članice EU odgodile su u ponedjeljak usvajanje novog paketa sankcija jer neke članice žele raspraviti moguću suspenziju sankcija ako prekid vatre u Ukrajini potraje, kazali su diplomati.

Veleposlanici država članica razmotrit će na poslijepodnevnom sastanku treba li sankcije, načelno dogovorene u petak, prvo provesti i tada suspendirati ako primirje potraje ili ih u ovoj fazi uopće ne treba aktivirati, kazali su.

Sankcije bi trebale stupiti na snagu u utorak objavom u službenom glasilu EU, no sve države članice ne slažu se s time, rekao je diplomatski izvor.

Sankcije bi trebale ograničiti pristup tržištima kapitala za velike ruske naftne kompanije Rosnjeft i Transnjeft, kao i naftne poslove Gazproma.

Jačaju također mjere usvojene potkraj srpnja koje se odnose na prodaju opreme koja se može koristiti u civilne i vojne svrhe te osjetljivu tehnologiju u energetskom sektoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:54