KREMLJ SE ŠTITI SVIM SREDSTVIMA

PUTINOV REŽIM SMISLIO NOVI NAČIN PRITISKA NA PROSVJEDNIKE PROTIV VLASTI: 'Ovo je nedopustivo, pa ucjenjuju ih - djecom!'

 
 Evgenia Novozhenina / REUTERS

Putinov režim pribjegava sve žešćim načinima pritiska na one koji izražavaju protest protiv njegove vlasti - lišavanjem roditeljskih prava i oduzimanjem djece! Kremlj se štiti svim sredstvima.

Cijelo ljeto u Moskvi traju povremeni prosvjedi za “slobodne izbore” (8. rujna održavaju izbori za gradsku skupštinu) jer je Izborno povjerenstvo skinulo s izbora, pod izlikom tehničkih nedostataka, nekoliko liberalnih i demokratskih kandidata.

Policija je vrlo brutalno razbijala te prosvjede (na jednima su priveli doslovce polovinu prosvjednika), za koje, istina, gradske vlasti ni jednom nisu dale odobrenje, a mnogobrojni prosvjednici i lideri demokratske oporbe osuđivani su na višednevne zatvorske kazne.

No, sada su se vlasti domislile da onima koji su na mirnim prosvjedima bili s malodobnom djecom, a procijenjeno je od strane policije i socijalne službe da su ih koristili odnosno zlorabili kao “štit”, ili su im služili, kako tvrde, za ometanje policije u “postupanju prema agresivnim prosvjednicima”.

Stoga se sada preispituje njihova “roditeljska podobnost” te se pokreće postupak za oduzimanjem djece, a još k tomu roditelji mogu biti osuđeni na zatvorsku kaznu od šest mjeseci do dvije godine zatvora.

Olgi i Dmitriju Prozakovu žele oduzeti njihovog jednogodišnjeg sina, kojeg su, kako stoji u optužnici, predali “nepoznatom čovjeku” te time ugrozili dijete, a taj čovjek Sergej Fomin bio je prokazan kao lider “nasilnih prosvjeda”.

Kasnije se pokazalo da je taj čovjek njihov rođak.

Podignuta je optužnica i protiv Jelene i Petra Homski, koji su snimljeni s djecom “policijskom kamerom”, a u režimskim medijima je Petar proglašen “ tjelohraniteljem Navaljnog” (oporbenog lidera) koji se skriva iza svog djeteta.

Ruski dječji pravobranitelj Jevgenij Bunimovič kaže kako je “nedopustivo da se roditelje ucjenjuju djecom” te da se radi o “klasičnoj političkoj ucjeni”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:12