FAKE NEWS DIREKTNO IZ KREMLJA

PUTINOV ROĐENDANSKI HAMBURGER KOJI NIKAD NIJE POSTOJAO Ruski mediji kažu da je njujorški restoran napravio jelo u Putinovu čast, restoran kaže da nije

 REUTERS, YOUTUBE

Popisu stvari oko kojih su se sukobljavali Rusi i Amerikanci od nedjelje možemo dodati i hranu, točnije jedan obrok koji mnogi poistovjećuju sa Sjedinjenim Američkim Državama, piše The Guardian.

Ruski državni mediji prenijeli su preko vikenda vijest da je njujorški restoran Lucy's Cantina Royale povodom 65. rođendana Vladimira Putina ruskom predsjedniku u čast napravio posebni ljuti hamburger.

Prvi je program viješću o počasnom hamburgeru želio pokazati da Putina obožavaju svi, pa i Amerikanci. "Nisu samo strani državnici ruskom predsjedniku čestitali rođendan, to su učinili i obični građani. Neki su pritom bili vrlo originalni", ustvrdio je novinar dok je čitao vijest.

Konobarica iz Lucy's Cantina Royale, meksičkog restorana blizu metro stanice Penn Station, rekla je ruskim državnim medijima da je hamburger koji je napravljen u čast Vladimiru Putinu sadržavao pet pljeskavica te da je poslužen s krumpirićima, umakom i salatom. Ta je kalorijska bomba navodno težila 1.952 grama, što je bila referenca na Putinovu godinu rođenja.

"Vjerujemo da je Vladimir Vladimirovič izvrstan političar i povijesna ličnost pa smo mu odlučili posvetiti jedan dan u godini", rekla je konobarica iza šanka, koju su različiti mediji identificirali kao Tamaru, Tatjanu ili Dariju. Video je producirao Ruptly, tvrtka u vlasništvu RT-a, televizije čiji rad podupire Kremlj.

Novinska agencija Tass prenosi da je jedan od upravitelja u Lucy's Cantina Royale imena Ted Bryant rekao da je Putin jedini svjetski lider čiji se rođendan u restoranu slavi s posebnim hamburgerom.

Postoji, međutim, jedan problem. Priča je čista laž.

Kada je Aleksej Kovalev, ruski novinar koji raskrinkava Kremljovu propagandu, nazvao Lucy's konobar mu je rekao da ta priča nema veze s istinom. Korisnik Twittera s poviješću podržavanja Kremlja nakon toga je objavio snimku telefonskog razgovora s restoranom u kojem je konobarica potvrdila da je napravljen poseban hamburger za Putina. No, kada je Kovalev nazvao restoran ista je konobarica rekla da se hamburger prodavao tijekom jutra i da je muškarac koji mu je rekao da je priča koju je objavio ruski državni medij neistinita bio 'vježbenik'. Nakon toga je poklopila slušalicu.

Međutim, ni na Instagramu ni na internetskoj stranici restorana 7. listopada nije bilo riječi o Putinovom hamburgeru. "Naš restoran nikada nije slavio rođendan Vladimira Putina, niti je nudio Putinov hamburger", rekao je Sean Ryan, glasnogovornik restorana Lucy's Cantina Royale. "Lucy's se u potpunosti odriče lažnih izjava iz videa."

Što se tiče konobarice koja se pojavila u prilogu na Prvom programu - navodno iste osobe s kojom je Kovalev razgovarao, Ryan je rekao da ona uistinu radi u restoranu te da je lažući da snima film došla u situaciju da kaže to što je rekla. Dodao je i da trenutno o cijelom incidentu razgovara s odvjetnicima restorana.

Kovalev je rekao da je ovakva praksa tipična za Kremlj. "Ova suluda priča odlično ilustrira duboku nesigurnost koju osjećaju Putin, njegovi mediji i pristaše", objasnio je. "Žude za zapadnom pozornošću do te mjere da su spremni obične ljude prikazati kao štovatelje lika i djela Vladimira Vladimiroviča. To je, zapravo, jako tužno."

Ruptly nije komentirao priču, a šefica komunikacija u RT-u Anna Belkina rekla je da nemaju razloga sumnjati u autentičnost priče s obzirom na to da su citat dobili od izvjesnog Teda Bryanta. "Nemamo i nikad nismo imali upravitelja s tim imenom", rekao je Ryan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:57