VELIKA PROMJENA

RADIKALNI ZAOKRET LIDERA LABURISTA OKO BREXITA Corbyn podlegao pritiscima, spreman je podržati drugi referendum o izlasku Britanije iz EU

Jeremy Corbyn
 Profimedia, Press Association

Britanska Laburistička stranka u ponedjeljak je objavila da su spremni podržati drugi referendum o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. Riječ je o potezu koji bi mogao znatno utjecati na razvoj situacije oko Brexita te imati dalekosežne posljedice na budućnost države, piše New York Times.

Čini se da je ovu odluku pospješio prošlotjedni odlazak devet parlamentarnih zastupnika iz stranke, što je napokon nagnalo lidera laburista Jeremyja Corbyna da odustane od svojeg otpora prema održavanju drugog referenduma. Inače, kao jedan od razloga za napuštanje stranke ovih je devet zastupnika navelo Corbynovo nedovoljno jasno protivljenje Brexitu.

Ovim potezom Corbyn je svakako oduševio proeuropski orijentirane članove laburista, ali i dio šire javnosti koja se zalaže za ostanak u EU, budući da s podrškom glavne oporbene stranke drugi referendum ipak zvuči kao realnija opcija nego li je bio ranije.

No, ovaj potez nosi i svojevrsni rizik za izrazito lijevo orijentiranog Corbyna, ali i cijelu stranku. Naime, nemali broj britanskih izbornih jedinica koje godinama glasaju za Laburiste na referendumu prije tri godine glasalo je za Brexit.

Velika Britanija bi iz Europske unije trebala izaći 29. ožujka, ali zasad parlament još uvijek nije prihvatio sporazum po kojem bi se razvod od Bruxellesa odvio. Ako sporazuma ne bude, zemlji prijeti potencijalno kaotični i bolni izlazak iz Unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:04