IZRAEL

RADOVI NA ŽELJEZNICI MOGLI BI UGROZITI KOALICIJU Ministar zaprijetio ostavkom: 'Bude li se išta popravljalo na šabat, odlazim!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 17.11.2017. u 15:30

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu makes a statement to the press about negotiations with Iran at the prime minister's office in Jerusalem, Israel, April 1, 2015. /POOLISR_161006/Credit:DEBBIE HILL-POOL/SIPA/1504021615, Image: 236062992, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press
Profimedia, TEMP Sipa Press

Izraelski ultraortodoksni ministar Yaakov Litzman zaprijetio je u petak da će podnijeti ostavku, ako vlada ne spriječi radove na održavanju željezničkih kolosijeka u subotu, na šabat, tjedni odmor Židova.

Takva ostavka mogla bi izazavati krizu koalicije premijera Benjamina Netanyahua, koja počiva djelomično na dvije ultraortodoksne stranke.

Ministar zdravstva Yaakov Litzman, jedan od glavnih šefova stranke Ujedinjeni judaizam Tore, izjavio je u priopćenju da radovi na izgradnji i održavanju željezničkih kolosijeka u subotu predstavljaju "težak udarac svetosti šabata" i protive se "statusu quo", koji se do sada poštivao na tu temu između ultraortodoksnih stranaka i vlade.

Ako se radovi budu izvodili u subotu, upozorio je kako će podnijeti ostavku u nedjelju, dan nakon šabata i dan kada se održava vijeće ministara kojim predsjedava Netanyahu.

Radovi na željezničkim kolosijecima predviđaju se oko Dimone, na jugu zemlje, izvijestili su mediji.

Židovska vjera zabranjuje raditi, voziti automobil, paliti ili gasiti struju tijekom šabata, koji se poštuje od petka do subote navečer.

Izdvajamo