EKSTREMADURA

RAJSKI OTOK POSVAĐAO ŠPANJOLSKU Ekolozi tvrde da turističke objekte treba rušiti radi zaštite prirode: 'Kakva divljina, pa tu je prije bio deponij!'

 q / Alamy / Alamy / Profimedia

Pronašli ste Raj.

Tako glasi jedan od natpisa dobrodošlice na jednoj od najekskluzivnijih plaža u Španjolskoj, umjetnoj tvorevini na prekrasnom otoku Valdecañas u španjolskoj regiji Ekstremaduri.

Mjesto je to krcato barovima, luksuznim turističkim sadržajima i prirodnom ljepotom, no sada je otok gotovo posve pust. Barovi su zatvoreni, nema gostiju, sve je daleko od rajskog.

Sudska bitka

Pitanje je hoće li otok ikada ponovno doživjeti uspješnu turističku sezonu, što zagovaraju vlasnici kuća i djelatnici resorta, ili će turistička ponuda na njemu biti sravnjena sa zemljom.

Naime, dvanaest godina nakon što je počeo rad na izgradnji goleme umjetne plaže i turističkog kompleksa koji se prostire na više od 130 hektara zemljišta, sve su glasniji oni koji smatraju da otok, udaljen svega dva sata vožnje od Madrida, treba vratiti prirodi.

Kako izvještava britanski Guardian, lokalne vlasti i stanovnici otoka, kao i bogati vlasnici kuća za odmor, protive se ideji rušenja kompleksa u sklopu kojeg se nalaze hotel, raskošne vile te golf igralište. No, ekolozi od 2007. sudskim putem pokušavaju zaustaviti nastavak projekta tvrdeći da je otok stanište zaštićenih ptičjih vrsta te bi trebao biti stavljen pod zaštitu, a ne izložen galopirajućem turizmu.

Još 2011. lokalni visoki sud donio je odluku o povratu otoka u izvorno stanje, no tu je presudu poništio Vrhovni sud prošlog mjeseca. Pravna bitka je sve to vrijeme nastavljena, a turizam je nastavio cvasti još osam sezona. Sada je predmet opet pred regionalnim sudskim vlastima koje bi ponovno mogle donijeti odluku u korist ptičjeg fonda.

Predstavnici zaštitara okoliša, Organizacija za obranu prirode i resursa Ekstremadure (Adenex) tvrde kako sud mora poštivati zakone i očuvati bioraznolikost na otoku.

- Španjolska je još uvijek demokracija i posao je društvenih te ekoloških pokreta biti transparentan i dosljedan u zaštiti europskih prava zaštićenih prirodnih prostranstava - navode oni.

Neizvjesnost opstanka

S druge strane, vlasti tvrde kako bi rušenje turističkih sadržaja bilo veoma skupo i besmisleno. Tvrde kako su procijenjeni troškovi rušenja i odštete vlasnicima zemljišta oko 130 milijuna eura, dodajući kako je to ranije bio prazan prostor s nekoliko stabala eukaliptusa koji nije imao nikakav prirodni značaj. Vlasti se pozivaju i na problem depopulacije Ekstremadure, zapuštene regije, tvrdeći kako im je dužnost osigurati radna mjesta i slobodan prostor za razvijanje poduzetništva.

Načelnica otočkog mjesta El Gordo, Silvia Sarro, kaže kako je lokalno stanovništvo zasićeno 12-godišnjom pravnom bitkom koja donosi i neizvjesnost opstanka na otoku.

- Ljudi pričaju o ovom otoku kao da je nekad bio divljina, ali to nije točno, bila je to zapuštena rupa. Sve se više govori o "praznoj Španjolskoj", a mi smo ovdje učinili nešto što je obiteljima omogućilo da ostanu, dok su neke i doselile - kaže ona za Guardian.

Drugi sugovornik, Juan Carlos Dominquez, koji u kompleksu radi više od deset godina, kaže kako su se na plaži gdje se danas nalazi turistički raj ranije odlagale pokvarene perilice rublja i drugi otpad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:46