SVE NESTABILNIJE

RAKETA KAĆUŠA POGODILA SREDIŠTE STRANIH NAFTNIH TVRTKI U BASRI Dvoje ozlijeđenih, osoblje se ponovo evakuira

 REUTERS

Raketa je pala u srijedu rano ujutro na stambeni dio i operativna sjedišta nekoliko svjetskih naftnih kompanija, uključujući div ExxonMobil, pored iračkoga grada Basre na jugu zemlje pri čemu su ranjena dva iračka radnika, rekla je policija.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost. Incident se dogodio nakon dva odvojena napada na stambene jedinice američkog vojnog osoblja u Iraku, dok se povećavaju napetosti između SAD-a i Irana.

Raketa je pogodila mjesto Burjesiu, zapadno od grada, rekla je policija.

SAD je prošli mjesec evakuirao stotine diplomatskog osoblja iz bagdadskog veleposlanstva navodeći kao razlog prijetnje iz Irana protiv američkih interesa u susjednom Iraku, gdje Teheran podupire neke šijitske milicije.

Incident u srijedu dogodio se upravo u trenutku kad se osoblje Exxona, koje je također bilo evakuirano nakon odlaska diplomata, počelo vraćati u Basru.

Sigurnosni izvori rekli su da se Exxon ponovno priprema evakuirati oko 20 stranih djelatnika.

Na tom mjestu djeluju druge kompanije, uključujući Royal Dutch Shell PLC i talijanski Eni SpA.

Policija je precizirala da je ispaljena raketa kratkog dometa 'kaćuša' i to 100 metara od stambenog dijela i od Exxonovih operativnih centara.

Washington je pojačao sankcije protiv Irana proteklih mjeseci i kaže da je poslao dodatne snage u regiju zbog napetosti s Islamskom republikom.

Okrivljuje Teheran za napade na tankere u Omanskom zaljevu prošli tjedan. Teheran opovrgava da je bio upleten.

Obje strane tvrde da ne žele rat, no analitičari upozoravaju da bi zbog takvih incidenata moglo izbiti nasilje u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:28