EPIDEMIJA

RAPIDNO RASTE BROJ MRTVIH OD KORONAVIRUSA Zabilježen je i prvi smrtni slučaj izvan Kine, preminuo je čovjek na Filipinima

 
 AFP

Broj smrtnih slučajeva od epidemije koronavirusa u Kini je do kraja subote porastao za 45, na 304, a svi su zabilježeni u kineskoj provinciji Hubei, koja je epicentar epidemije, izvijestila je u subotu kineska državna televizija.

U cijeloj Kini u subotu je potvrđeno 2.590 novih slučajeva oboljenja, čime je ukupan broj zaraženih skočio na 14.380, objavila je nacionalna televizija pozivajući se na podatke Kineske nacionalne zdravstvene komisije.

Samo u provinciji Hubei zabilježen je 1.921 novi slučaj zaraze koronavirusom, čime broj oboljelih u toj pokrajini premašuje devet tisuća.

U Wuhanu, glavnom gradu pokrajine, u kojem se virus u prosincu prošle godine i pojavio, 1. veljače zabilježena su 894 nova slučaja zaraze, kao i 32 nova smrtna slučaja, a broj preminulih u tom gradu porastao je na ukupno 224.

U obližnjem Huanggangu broj oboljelih je s 1. veljačom skočio za 276, a došlo je i do jednog smrtnog ishoda.

Cijela pokrajina Hubei postala je ogromna karantena, prometnice su zatvorene, a praznici povodom Kineske nove godine produljeni su do 13. veljače, piše Reuters.

Prvi smrtni slučaj od koronavirusa izvan Kine zabilježen na Filipinima

Prvi smrtni slučaj od epidemije koronavirusa izvan Kine zabilježen je u Filipinima, gdje je preminuo 44-godišnjak iz kineskog grada Wuhana, u kojem se upravo virus u prosincu prošle godine i pojavio.

Filipinske vlasti priopćile su da je muškarac umro u subotu nakon razvoja teške upale pluća, a riječ je o prvom smrtnom ishodu od koronavirusa zabilježenom u više od 130 slučajeva oboljenja u oko 20 zemalja svijeta, osim Kine.

Uključujući i ovaj smrtni ishod, u Filipinima su detektirana ukupno dva slučaja zaraze koronavirusom. O prvim slučajevima oboljenja u petak su izvijestile i Velika Britanija, Rusija, Švedska i Španjolska, dok je u SAD-u u subotu registirano osmo oboljenje, a također je riječ o osobi koja je nedavno boravila u pokrajini Hubei.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je zbog koronavirusa proglasila globalno izvanredno stanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:44