ŠIRI SE

RAPIDNO RASTE BROJ ZARAŽENIH OSOBA U ŠPANJOLSKOJ, BELGIJA UVELA OPĆU KARANTENU Prag propisao obavezno nošenje maski

 
Prizori iz SAD-a, Meke, Pariza i australski premijer Scott Morrison
 AFP

Broj dosad zaraženih osoba od koronavirusa u svijetu je prešao 203.000 osoba, a više od 8000 njih preminulo je od koronavirusa. Oporavilo se oko 82.000 ljudi.

Napose je teško u Iranu i Španjolskoj - tako je u Iranu 147 osoba umrlo je u zadnja 24 sata, dok se zarazilo još 1135 osoba. Ukupan broj do sada zaraženih porastao je na 17.361, od čega se oporavilo njih 5389.

Broj zaraženih u Španjolskoj porastao je s 11.178 u utorak na 13.716 dosad zaraženih u srijedu. Ukupno je umrlo više od 600 osoba u državi.

Nastavlja se i zatvaranje zemalja diljem Europe pa je tako Belgija uvela karantenu diljem zemlje. Istovremeno, gradske vlasti u Pragu su propisale obavezno nošenje maski na ulici, u trgovinama i na radnom mjestu.

Loše vijesti pak stižu iz Afrike, gdje je u Subsaharskoj Africi zabilježena prva smrt od koronavirusa - konkretno, riječ je o Burkini Faso.

----------------------------------

Tijek događaja do 15 sati

14:59 - Poljska planira usvojiti paket mjera vrijedan 212 milijardi zlota (52 milijarde dolara) kako bi neutralizirala štetne posljedice epidemije koronavirusa u gospodarstvu, izjavio je u srijedu premijer Mateusz Morawiecki.

Paket će uključivati poticaje za plaće, jamstva za zajmove i mjere za održavanje likvidnosti kompanija. Varšava također namjerava povećati potrošnju na zdravstvenu zaštitu a priprema i veća ulaganja.

Poljska želi subvencionirati plaće zaposlenih u pogođenim kompanijama iznosom koji odgovara 40 posto prosječne plaće. Za samozaposlene uvesti će naknadu u visini od 80 posto minimalne plaće, te naknadu za roditelje koji moraju skrbiti o djeci zbog zatvorenih škola.

----------------------------------

14:57 - Zbog koronavirusa otkazan je i Eurosong - više pročitajte OVDJE.

----------------------------------

14:55 - Kosovski premijer otpustio je ministra unutarnjih poslova zbog neslaganja oko toga treba li u zemlji proglasiti izvanredno stanje kako bi spriječilo širenje koronavirusa, a taj bi potez mogao srušiti vladu manje od dva mjeseca nakon što je sastavljena.

U utorak navečer predsjednik Hashim Thaci predložio je parlamentu da proglasi izvanredno stanje.

Premijer Albin Kurti rekao je da takva drastična mjera nije potrebna. Ministar unutarnjih poslova Agim Veliu javno se usprotivio premijeru i kazao da će njegova stranka podržati prijedlog predsjednika.

"U ovim okolnostima dužan sam djelovati i odlučio sam otpustiti ministra unutarnjih poslova Veliua", rekao je Kurti u izjavi u srijedu.

Kosovo ima 19 zaraženih koronavirusom od petka, kada je prijavljen prvi slučaj. Većina slučajeva povezana je s Italijom, europskom zemljom najteže pogođenom epidemijom.

Kosovo je već zatvorilo svoje granice i obustavilo letove. Zatvorilo je sve škole, restorane i kafiće. Otvoreni su samo supermarketi i ljekarne.

----------------------------------

14:50 - Zatvara se američko-kanadska granica za sav promet osim "nužnog", objavio je Donald Trump.

Trump tvrdi i da to neće utjecati na trgovinu između dvije države, ali nije pojasnio kako.

----------------------------------

14:21 - U Pragu je od danas obavezno nositi maske - na ulici, te u dućanima i uredima, piše Guardian.

----------------------------------

14:13 - Španjolskoj slijedi gospodarski pad zbog epidemije koronavirusa no kada prođe vlada će se usredotočiti na rješavanje njezinih posljedica na gospodarstvo, rekao je u srijedu premijer Pedro Sánchez pred gotovo praznim parlamentom i za izvanredne mjere dobio potporu oporbenog PP-a.

- Moramo se svi ujediniti u ratu protiv virusa - istaknuo je Sánchez tijekom rasprave kojoj je prisustvovalo samo 28 od ukupno 350 zastupnika. U parlament je došlo tek pet ministara.

U Španjolskoj je do sada od koronavirusa umrlo više od 600 osoba, a do sada je ukupno zaraženo gotovo 14.000 osoba.

----------------------------------

14:08 - Ovogodišnje izdanje slavnog britanskog glazbenog festivala u Glastonburyju otkazano je zbog pandemije koronavirusom, objavili su u srijedu organizatori.

Ovogodišnje, ujedno i jubilarno 50. izdanje, trebalo se održati krajem lipnja.

"Nakon što je vlada savjetovala da se izbjegavaju masovna okupljanja, postalo je jasno da nemamo izbora", sa žaljenjem su priopćili organizatori Michael i Emily Eavis.

Čak i da se situacija popravi do lipnja, bilo bi nemoguće pripremiti infrastrukturu za tako velik festival, dodali su.

U Britaniji je od koronavirusa dosad umrla 71 osoba.

Na festivalu su, među ostalima, trebali nastupiti Paul McCartney, Diana Ross i Taylor Swift.

Svi koji su platili ulaznice, a takvih je 135 tisuća, moći će dobiti povrat novca ili iskoristiti za festival 2021. godine.

----------------------------------

13:58 - Ruski predsjednik Vladimir Putin pod stalnom je zaštitom od koronavirusa, objavio je u srijedu Kremlj i objasnio da se svi zaposlenici koji su uključeni u događaje na kojima Putin sudjeluje moraju testirati na koronavirus.

Rusija je zabilježila 147 slučajeva koronavirusa, a vlasti su privremeno zabranile strancima ulazak u zemlju.

"Svakodnevno se poduzima sve što je moguće da se predsjednika zaštiti od virusa i drugih bolesti", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Predsjednikov radni raspored je javan i najbolji dokaz njegovog zdravstvenog stanja."

Peskov ranije nije htio odgovoriti je li Putin testiran na koronavirus, ali je rekao da je medicinska skrb za predsjednika na iznimno visokoj razini. Putin je u srijedu otputovao na Krim, koji je Rusija pripojila 2014.

Novinari koji su putovali s Putinom morali su se testirati i dokazati da nisu širitelji koronavirusa. Kremlj je također poručio novinarima da ne dolaze ako se ne osjećaju dobro.

Peskov je rekao u srijedu da je, zajedno sa svim drugim visokim dužnosnicima, testiran na koronavirus.

----------------------------------

13:50 - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je na sastanku s ministrima, bankarima i poduzetnicima da bi ima ova situacija mogla "otvoriti velike prilike ako uspiju suzdržati virus pod kontrolom", piše Guardian.

----------------------------------

13:33 - Međunarodni monetarni fond (MMF) odbio je zahtjev Venezuele za kreditom od pet milijardi dolara kako bi se mogla nositi s epidemijom koronavirusa.

U pismu čelnici MMF-a Kristalini Georgijevoj predsjednik Nicolas Maduro napisao je da bi pet milijardi dolara kredita iz MMF-ovog Instrumenta za hitno financiranje "predstavljalo značajan doprinos jačanju naših sustava detekcije i reakcije".

MMF tim instrumentom pruža zemljama-članicama financijsku pomoć koju ne uvjetuje opsežnim programom ekonomskih reformi, tumači AFP.

Nekoliko sati nakon slanja zahtjeva iz MMF-a je stigla odbijenica.

""Nažalost, MMF nije u poziciji da razmotri zahtjev" jer "nije jasna" situacija s međunarodnim priznanjem vlade, stoji u priopćenju međunarodnog zajmodavca čije je sjedište u Washingtonu.

"Kao što smo već spomenuli, MMF-ov angažman u zemljama članicama uvjetovan je time da međunarodna zajednica službeno priznaje njihovu vladu, što se odražava u članstvu u MMF-u."

"Trenutno nije jasno je li vlada (Venezuele) priznata", stoji u MMF-ovu priopćenju.

----------------------------------

NOVO 13:30 - Pariška policija u srijedu je postrožila provjere građana tijekom opće karantene, a na istoku Francuske vojska je krenula pomagati bolnicama pod prevelikim pritiskom.

Policija u francuskoj prijestolnici objavila je kako je do srijede ujutro provedeno 10 tisuća provjera, a 518 ljudi je kažnjeno zbog nepoštivanja pravila.

U blizini Eiffelovog tornja i u gusto naseljenom 10. arondismanu u istočnom dijelu središnjeg Pariza policija je provjeravala imaju li vozači i pješaci potpisani dokument kojim se potvrđuje da su vani zbog nekog od dopuštenih razloga, poput rada ili kupovine potrepština.

Ulice južnog Pariza u srijedu su bile tihe, s rijetkim prolaznicima na ulicama. No u jednoj ulici na radničkom sjeveroistoku ulice su ostale pune, bez policije na vidiku.

Francuska bilježi daljnji rast broja infekcija - u utorak je bilo 7.730 zaraženih. Vlada je povećala kazne za kršenje pravila karantene, s 38 na 135 eura.

Francuski ministar zdravlja Olivier Veran izjavio je za televiziju LCI da se nada da će mjere dovesti do vidljivog usporavanja rasta broja zaraženih za „osam, deset ili dvanaest dana“.

Ministrica obrane Florence Parly objavila je kako je vojska evakuirala šest pacijenata s intenzivne njege iz bolnice u regiji Alsace, jedne od najpogođenijih virusom.

Vojska se priprema postaviti poljsku bolnicu u alzaškom gradu Mulhouseu, dodala je Parly na svom Twitter profilu.

----------------------------------

13:24 - I Belgija je proglasila karantenu diljem zemlje, a stanovnike se zamolio da ostanu u kućama i smanje kontak s najbližima.

----------------------------------

13:07 - Ruski mediji pokrenuli su "značajnu dezinformacijsku kampanju" usmjerenu protiv zapadnih zemalja kako bi pogoršali utjecaj koronavirusa te izazvali paniku i sumnju, navodi se u dokumentu Europske unije.

"Ruski državni mediji, izdanja koja podržavaju Kremlj, provode značajnu dezinformacijsku kampanju o koronavirusu", navodi se u dokumentu od 16. ožujka u koji je Reuters imao uvid.

"Cilj dezinformacija iz Kremlja je pogoršati zdravstvenu krizu u zapadnim zemljama unutar šire strategije slabljenja europskih društava", napisala je Europska služba za vanjske poslove (EEAS).

Ruski mediji objavljuju lažne vijesti na engleskom, španjolskom, talijanskom, njemačkom i francuskom jeziku pa je Europskoj uniji otežano informirati građane o suočavanju s pandemijom, navodi se u izvješću.

Europska baza podataka zabilježila je gotovo 80 slučajeva dezinformacija o koronavirusu od 22. siječnja.

----------------------------------

12:54 - Prva smrt od koronavirusa zabilježena je u Subsaharskoj Africi, riječ je o muškarcu iz Burkine Faso.

----------------------------------

12:50 - Osobna vozila i kamioni koji žele ući u istočne članice EU-a zapeli su u srijedu u kolonama dugim desetke kilometara i očekuju ih cjelodnevna čekanja zbog graničnih ograničenja koja su uvedena kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Europski ministri prometa trebali bi u srijedu održati video konferenciju posvećenu tom problemu.

Kamioni su na poljskom graničnom prijelazu Jedrzychowice morali čekati 30 sati, a putnička vozila 16 sati, rekla je za dpa Joanna Konieczniak iz poljske granične policije.

Poljska je u nedjelju privremeno uvela granične kontrole. Na poljsko-češkoj granici, jutros se čekalo 20 sati u gradu Cieszynu/Česky Tešinu. Kolona vozila čekala je satima i na poljskoj granici s Litvom.

Poljska je zbog toga dopustila automobilski promet na četiri pješačka granična prijelaza kako bi se smanjilo prometno zagušenje. Uz to, otvoreno je nekoliko novih prijelaza na granicama s Češkom i Litvom.

U Austriji, prometni zastoj narastao je na 30 kilometara na ključnom prijelazu prema Mađarskoj, dan nakon što je Budimpešta zatvorila granicu, objavila je austrijska policija.

Zastoj se stvorio jutros jer je mađarska vlada preko noći privremeno otvorila granicu kako bi pustila tisuće Rumunja i mnoge Bugare koji su se željeli vratiti kući iz zapadne Europe preko Mađarske.

No taj tzv. „humanitarni koridor“ vrijedio je samo za državljane tih dviju zemalja. Mađarska nije puštala druge vozače poput Ukrajinaca i Srba.

Austrijske vlasti otvorile su privremeni kamp za putnike koji ostanu blokirani na cesti. Nakon što je „humanitarni koridor“ prekinut u 5 sati ujutro, granicu su prijeći smjeli samo mađarski državljani i vozači kamiona.

----------------------------------

12:45 - Dosad neviđena karantena s kojom su se suočili Talijani prošli tjedan kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa mogla bi biti produžena ako se ne uspori pojava novih slučajeva, rekle su vlasti u srijedu.

Vlada je naredila da se zatvore restorani, kafići i većina dućana. Dodatno, naredila je zatvaranje škola i sveučilišta i rekla svima da ostanu kod kuće do 3. travnja osim ako izlazak nije nužan.

Od 12. ožujka broj novih slučajeva u Italiji udvostručio se i sada iznosi 31.506. Broj smrtnih slučajeva više se nego utrostručio i sada iznosi 2503.

"Ne znam hoće li mjere biti produžene dulje od 3. travnja. Donosit ćemo odluke na temelju brojeva i događanja. Ne mogu isključiti tu mogućnost. Vidjet ćemo u narednim danima", rekla je ministrica prometa i infrastrukture Paola De Micheli.

Čelnik ureda za socijalnu skrb u Lombardiji, epicentru zaraze, rekao je da će možda biti potrebne još snažnije mjere kako bi se zaustavio trend širenja bolesti.

"Ili će krivulja ići prema dolje do nedjelje ili ćemo vjerojatno morati početi razmatrati još strože mjere", rekao je Giulio Gallera televiziji Gold 7.

Lombardija je prethodno signalizirala da želi zatvoriti sve poslovne subjekte, uključujući i proizvodne pogone te staviti javni prijevoz u mirovanje kako bi se tako zaustavila zaraza.

----------------------------------

12:15 - Čak 147 osoba umrlo je u zadnja 24 sata u Iranu od koronavirusa, dok se zarazilo još 1135 osoba. Ukupan broj do sada zaraženih porastao je na 17.361, od čega se oporavilo njih 5389.

Broj zaraženih u Španjolskoj porastao je s 11.178 u utorak na 13.716 dosad zaraženih u srijedu. Od sinoć je preminulo još 67 osoba, a ukupno ih je dosad umrlo 558, piše Reuters.

----------------------------------

12:05 - Američki proizvođač zrakoplova Boeing zatražio je od vlade 60 milijardi dolara kreditnih jamstava i drugih oblika pomoći kako bi se mogao nositi s problemima zbog prizemljenja 737 Max-ova i pandemije COVID-19.

Ne navodeći pojedinosti mjera pomoći, predsjednik Donald Trump je izjavio: "Boeing je dobio udarce s više strana ...... pomoći ćemo Boeingu."

Kompanija je izrazila zadovoljstvo potporom predsjednika i njegova kabineta za, kako navode, 2,5 milijuna radnih mjesta i 17 tisuća dobavljača.

----------------------------------

11:30 - Francuska u srijedu, nakon Italije i Španjolske, počinje s općom karantenom na najmanje 15 dana tijekom kojih će biti dopušteno samo apsolutno neodgodivo kretanje, dok je broj zaraženih u svijetu prešao 200 tisuća.

Belgija uvodi slične mjere od srijede do 5. travnja. U Njemačkoj je stanovništvo pozvano da ostane kod kuće i odustane od godišnjih odmora.

Građanima će se u srijedu navečer putem televizije obratiti kancelarka Angela Merkel kako bi od njih zatražila da poštuju upute. Ne očekuje se da će objaviti nikakve nove mjere.

U Britaniji, rečeno je da se treba izbjegavati svaki socijalni kontakt. U Grčkoj su vlasti donijele mjere karantene za migrantske kampove.

Ministarstvo za migracije odlučilo je da su sljedećih 14 dana odgođeni posjeti pojedinaca ili organizacija, a u kampove može ući samo osoblje s dozvolom. Tražitelji azila mogu izaći samo u hitnim slučajevima.

Novopridošlima će se obavezno mjeriti temperatura, a zajednički prostori i ulazi će se dnevno čistiti i dezinficirati.

Deseci tisuća migranta žive u kampovima, često prenapučenim. Liječnici bez granica zatražili su prošli tjedan "hitnu evakuaciju kampova" s obzirom na trenutno stanje s koronavirusom. Atena je naredila samoizolaciju na razdoblje od 14 dana za sve putnike koji dolaze na grčki teritorij.

Danska ojačala mjere

Izrael zabranjuje svako kretanje osim onog nužnog. U toj zemlji potvrđeni slučajevi zaraze koronavirusom skočili su za 40 posto na 427 u posljednja 24 sata.

Ukrajina je zatvorila sva javna mjesta, a Danska ojačala mjere, zabranjujući okupljanja više od deset osoba i namećući zatvaranje dućana, osim supermarketa i ljekarni.

Malta je odlučila da će u subotu zaustaviti sve dolazne letove i dopustiti samo teretnim, humanitarnim i repatrijacijskim zrakoplovima da slete. Ta je zemlja zabilježila 38 slučajeva zaraze, od kojih su čak 32 osobe zaražene u inozemstvu.

Cipar također od subote zaustavlja na dva tjedna većinu putničkih letova iz inozemstva. Srbija, koja je proglasila izvanredno stanje, odgodila je izbore kao i Sjeverna Makedonija. Rusija je na tri tjedna zatvorila škole.

Naredbu o zatvaranju na sljedećih mjesec dana dobili su kazini u Las Vegasu. Svetište Lourdes na jugu Francuske prvi puta u povijesti zatvorilo je vrata.

Granice pod kontrolom

Zemlje članice EU-a su se složile da će na 30 dana zabraniti ulazak u EU građanima iz trećih zemalja.

Kanada je zatvorila granice strancima osim Amerikancima, a mediji su javili da će i sa SAD-om dogovoriti djelomično zatvaranje.

Dvije zemlje finaliziraju dogovor o zatvaranju granica, osim za nužna putovanja, a po njemu bi se, kako javljaju mediji, mogla nastaviti prekogranična trgovina.

Čile je zatvorio svoje kopnene, morske i zračne granice, kao i Kolumbija.

Tunis je zatvorio zračne i kopnene granice.

Brojne su zemlje proglasile izvanredno stanje, među njima zadnja u srijedu Australija, a očekuje se da će ga proglasiti i Kosovo.

Izraelski Shin Beth, služba za unutarnju sigurnost, dobio je dopuštenje skupljati podatke o građanima u borbi protiv širenja virusa.

Nove brojke

U Kini je peti dan zaredom broj 'uvezenih' slučajeva koronavirusa nadmašio broj lokalnih prijenosa, sa samo jednim novim potvrđenim slučajem lokalne zaraze u Wuhanu, gradu iz kojeg je krenula pandemija Covida-19. U kontinentalnoj Kini zabilježeno je 13 novih slučajeva.

Najpogođenije zemlje osim Kine su Italija s 2503 smrtna slučaja od 31.506 zaraženih, Iran s 988 mrtvih od 16.169 zaraženih, Španjolska s 533 na 11.826 i Francuska sa 175 na 7730.

Broj novozaraženih u Južnoj Koreji u srijedu je malo narastao u odnosu na dan prije, ali je i dalje ispod sto. Prve žrtve zabilježili su Brazil, Turska i Moldova, a prvi slučaj zaraze Kirgistan i Crna Gora.

----------------------------------

11:22 - Francuska je ograničila prodaju lijekova baziranih na paracetamolu budući da je opskrba dovedena u pitanje paničnim kupovinama građana u strahu od zaraze koronavirusom.

U slučaju zaraze koronavirusom, lijekovi bazirani na paracetamolu ublažavaju bolove i temperaturu ali građani ne bi trebali bez velike potrebe kupovati velike količine, poručila je u utorak Agencija za lijekove ANSM.

Kako bi zajamčile dostupnost, ljekarne smiju prodavati najviše jednu kutiju paracetamola (500 miligrama ili jedan gram) ljudima koji nemaju simptome zaraze koronavirusom i najviše dvije kutije onima koji imaju simptome, odlučila je agencija.

Internetska prodaja lijekova koji se baziraju na paracetamolu, ibuprofenu i aspirinu privremeno je obustavljena.

U slučaju zaraze, paracetamol je bolji lijek od protuupalnih lijekova, poput ibuprofena, koji mogu zamaskirati zarazu i potencijalno pogoršati stanje pacijenta, savjetuje agencija.

Ako se pravilno koristi, paracetamol je siguran i učinkovit lijek, zaključuju u ANSM-u, upozoravajući ipak da prekomjerna doza može izazvati ozbiljna oštećenja jetre.

Paracetamol je među najčešće korištenim analgeticima u svijetu a prodaje se pod različitim imenima brendova, podsjeća Reuters.

----------------------------------

11:15 - Broj dosad zaraženih u svijetu je prošao 200.000 osoba, a više od 8000 njih preminulo je od koronavirusa. Oporavilo se oko 82.000 ljudi.

----------------------------------

11:05 - U Srbiji je u srijedu potvrđeno još 11 slučajeva koronavirusa, najviše dosad u jednom razdoblju izvješća o testiranju, a od prvog potvrđenog pacijenta 6. ožujka ukupan broj zaraženih iznosi 83.

Ministarstvo zdravlja priopćilo je da su između 18 sati u utorak i srijede ujutro testirani uzorci 47 osoba od kojih je 11 pozitivnih i 36 negativnih na novi koronavirus.

U kućnoj izolaciji su četiri osobe s lakšom kliničkom slikom, a sedmero novozaraženih zadržano je na bolničkom liječenju, no te su osobe bez komplikacija i stabilnog općeg stanja.

U srijedu do osam sati ujutro nacionalni referentni laboratorij Instituta Torlak testirao je ukupno 421 osobu.

U Srbiji u srijedu stupaju na snagu dosad najstrože mjere suzbijanja koronavirusa, a one uključuju policijski sat - apsolutnu zabranu kretanja svim građanima između 20 i pet sati ujutro.

U srijedu u 10 sati nastupila je zabrana kretanja osobama starijim od 65 godina u gradu, odnosno od 70 godina u naseljima do 5.000 stanovnika.

Lokalne uprave obvezne su organizirati volonterske servise za dostavu namirnica građanima koji podliježu zabranama.

Vojska Srbije danas će preuzeti kontrolu nad svim graničnim prijelazima te u 17 migrantskih centara, a štitit će i bolnice kako bi se spriječilo da koronavirus incidentno uđe u zdravstveni sustav.

U Srbiji zasad nema zdravstvenih djelatnika zaraženih virusom Covid-19, iznimka su suspektni slučajevi u jednom domu zdravlja u općini Novi Beograd, ali to "nisu povezani slučajevi", potvrdio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U nizu mjera koje su uvedene ili se već primjenjuju sukladno izvanrednom stanju je, među ostalim, uvođenje moratorija na otplatu svih kredita i leasinga, te obustava svih ovrha uz odgodu plaćanja komunalnih računa u razdoblju od 90 dana, na koliko je proglašeno izvanredno stanje.

U međuvremenu su zaustavljene sve aktivnosti vezane za izbore raspisane za 26. travnja i prekinuta je kampanja te će izborni proces biti nastavljen nakon ukidanja izvanrednog stanja.

----------------------------------

11:00 - Ruski ministar obrazovanja najavio je u srijedu da će sva školska djeca ići na trotjedne praznike počevši od ponedjeljka, u pokušaju zaustavljanja koronavirusa.

Više je od 110 slučajeva zaraženih koronavirusom u Rusiji. No nije prijavljeno da je u zemlji itko umro od te bolesti.

Praznici će trajati do 12. travnja, izjavio je ministar obrazovanja Sergej Kravcov.

Neke škole ostat će otvorene za djecu čiji roditelji trebaju pomoć, rečeno je u izjavi. Također će se početi s učenjem na daljinu.

Rusija je efikasno zatvorila svoje granice strancima bez dozvole boravka koji nisu diplomati, dok mnogi gradovi zabranjuju velika javna okupljanja, kao mjere predostrožnosti protiv širenja zaraze.

----------------------------------

10:15 - Granični policajac iz Bosne i Hercegovine uhićen je jer je omogućio da u zemlju uđu tri osobe, da pritom nisu prošle nadzor uspostavljen radi sprečavanja širenja koronavirusa, potvrdilo je u srijedu Tužiteljstvo BiH.

Policajac raspoređen na graničnom prijelazu Brčko-Gunja omogućio je 15. ožujka nezakonit ulazak u BiH trima osobama koje su došle s područja s kojeg je ulazak u BiH zabranjen zbog koronavirusa. Njima je trebalo biti izdati rješenje o odbijanju ulaska u BiH ili su trebali biti smješteni u samoizolaciju, no granični policajac ipak ih je pustio u zemlju i pri tom im je pomogao izbjeći provjere koje provode sanitarni inspektori.

Osumnjičeni policajac za to je od osoba koje je pustio u BiH tražio i dobio mito. "Time je izravno ugrozio javno zdravlje većeg broja građana BiH", navodi Tužiteljstvo BiH.

Sve tri osobe koje su nezakonito ušle u BiH brzo su identificirane i locirane u suradnji Granične policije BiH i policije distrikta Brčko te su izolirane čime su spriječene veće posljedice ovih nezakonitih aktivnosti.

"Zgrožen sam postupcima pojedinaca koji sramote ovu policijsku agenciju koja se nalazi pred ogromnim izazovima. Sramotno je i poražavajuće, pogotovo u ovakvim trenucima, da imamo neodgovorne i neprofesionalne pojedince koji svjesno čine katastrofalne propuste", izjavio je ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić.

Bit će poduzete drastične mjere kako se ovakvi slučajevi ne bi ponovili, rekao je Galić.

----------------------------------

10:07 - Njemačka farmaceutska kompanija CureVac objavila je da bi mogli imati gotovo cjepivo do jeseni ove godine, prenosi BBC.

Riječ je o kompaniji kojoj je, prema napisima medija, Trump navodno nudio novac da razviju ekskluzivno cjepivo samo za SAD.

----------------------------------

9:48 - Svjetski gimnastički kup koji se u Tokiju trebao održati 4. i 5. travnja, otkazan je u srijedu, gotovo četiri mjeseca prije početka OI, zbog pandemije koronavirusa.

"Zbog nezaustavljivog širenja koronavirusa u Europi i otkazivanja nekoliko etapa Svjetskog kupa u drugim zemljama, više sportaša i sudaca je odlučilo odustati od sudjelovanja na našem natjecanju", objavio je Japanski gimnastički savez (JGA), organizator natjecanja.

----------------------------------

9:42 - Jedna beba u Norfolku, Velika Britanija, pozitivna je na koronavirus, javlja Guardian.

----------------------------------

9:35 - Kina je rano u srijedu najavila planove o izbacivanju američkih novinara listova The New York Timesa, The Wall Street Journala i Washington Posta, produbljujući time sukob Washingtona i Pekinga.

Ovaj potez Kine posljednji je u nizu mjera koje su dovele do eskalacije u odnosima dviju supersila glede njihovih medijskih aktivnosti.

Američki novinari koji rade u tri publikacije čije akreditacije ističu s krajem godine trebaju ih vratiti u roku od deset dana, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova na svojoj stranici.

Kina je također zatražila da ta tri lista, kao i od dopisništva Voice of America i Time Magazinea, dostave informacije o svojim aktivnostima u Kini, uključujući informacije o službenicima i financijama.

Izvršni urednik The New York Timesa Dean Baquet osudio je odluku, nazvavši je „teškom pogreškom.“

„Zdravlje i sigurnost ljudi diljem svijeta ovise o nepristranom izvještavanju o njegovim dvjema najvećim ekonomijama koje se sada bore sa zajedničkom pandemijom“, rekao je Baquet, pozvavši obje strane da riješe prijepor.

----------------------------------

8:34 - Češke vlasti zaplijenile su gotovo 700 tisuća maski potrebnih u borbi protiv koronavirusa od tvrtke koja je počela za njih tražiti veću cijenu, rekao je u utorak ministar unutarnjih poslova Jan Hamaček.

Češka, u kojoj su u utorak navečer bila prijavljena 434 slučaja koronavirusa, suočava se s akutnom nestašicom maski i respiratora, zbog čega su građani organizirali proizvodnju kod kuće.

„Policija se bori protiv profitera“, rekao je Hamaček na svome Twitter profilu. „Tvrtka je trebala dostaviti maske zdravstvenim radnicima, no u zadnji trenutak htjela je podići cijenu.“

----------------------------------

Pandemija koronavirusa sve brže se širi diljem svijeta - tako je dosad ukupno zabilježeno više od 198.000 zaraženih osoba, dok ih je od virusa preminulo skoro 8000. Od virusa se do sada oporavilo oko 82.000 osoba.

Do sad je najviše zaraženih i dalje u Kini (više od 80.000), ali je tamo iz dana u dan tek nekoliko desetaka, pa i manje novih slučajeva. Najteža je situacija u Italiji u kojoj je dosad zaraženo 31.506 ljudi, dok je njih 2503 preminulo. Slijede Iran (više od 16.000 zaraženih i 988 umrlih) i Španjolska (skoro 12.000 zaraženih i 588 umrlih), dok je u Njemačkoj zaraženo skoro 10.000 osoba, ali je umrlo samo 26 ljudi, što je relativno mali broj s obzirom na broj zaraženih.

Sve je veći broj zaraženih u SAD-u, više od 6500, a koronavirus je zabilježen i u svakoj od 50 američkih država, a dosad je umrlo 116 osoba. Zbog koronavirusa Las Vegas je zatvorio svoja kasina.

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je na "agresivne mjere" u Jugoistočnoj Aziji u borbi protiv koronavirusa, nakon što je u nekoliko država zabilježen veliki skok novih slučajeva zaraze - to se naročito odnosi na Maleziju i Tajland.

Zatvorene džamije u Saudijskoj Arabiji

Saudijska Arabija objavila je u utorak da džamije više neće prihvaćati vjernike na pet dnevnih molitva i tjednu molitvu petkom, u sklopu iznimnih mjera u svrhu ograničavanja širenja koronavirusa.

Molitve će se nastaviti samo u dvjema džamijama u Meki i Medini, najsvetijim mjestima islama, objavila je državna novinska agencija SPA citirajući odluku najvišega vjerskog tijela u zemlji.

Džamije će privremeno zatvoriti svoja vrata, no nastavit će obredno pozivati vjernike i usmjeravati ih da se mole u svojim domovima te da ne dolaze u džamije, prenosi SPA.

Ministar za vjerska pitanja Abdulatif al Šeik rekao je za državnu televiziju da je odluka da se obustave molitve u džamijama donesena u sklopu vladinih napora u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Izvanredno stanje u Australiji

Australski premijer Scott Morrison u srijedu je proglasio "izvanredno stanje za ljudsku biosigurnost" i pozvao Australce da ne putuju izvan zemlje kako bi se zaustavilo širenje epidemije koronavirusa.

Formalno proglašenje izvanrednog stanja daje vladi ovlasti da stavi gradove ili regije u karantenu, nametne policijski sat ili od ljudi zatraži samoizolaciju, ako smatra da su te mjere potrebne za zaustavljanje širenja virusa.

Službeno je proglašena uzbuna "Četvrtog stupnja: zabrana putovanja" u sve zemlje, što se dosad nikad u povijesti Australije nije dogodilo. Također, vlada je uvela zabranu okupljanja više od stotinu ljudi u zatvorenim prostorima.

"Život u Australiji se mijenja, kao što se mijenja diljem svijeta. Život će se morati i dalje mijenjati, dok se borimo protiv globalne zaraze koronavirusom. To je nešto što se događa jednom u stotinu godina", rekao je Morrison u televizijskom obraćanju Australcima.

U zemlji je virusom zaraženo oko 500 osoba, a šest ljudi je umrlo, što je relativno malo u usporedbi s nekim drugim zemljama. Međutim, dužnosnici i stručnjaci sve su zabrinutiji zbog mogućnosti eksponencijalnog rasta broja zaraženih i u Australiji.

Samo jedan slučaj lokalne zaraze u Kini

Peti dan zaredom broj 'uvezenih' slučajeva koronavirusa nadmašio je broj lokalnih prijenosa u Kini, sa samo jednim novim potvrđenim slučajem lokalne zaraze u Wuhanu, gradu iz kojeg je krenula pandemija Covida-19.

U kontinentalnoj Kini u utorak je potvrđeno 13 novih slučajeva koronavirusa, u odnosu na 21 slučaj dan ranije, objavilo je središnje zdravstveno povjerenstvo. Među tim novim slučajevima, 12 se odnosi na putnike koji su doputovali iz inozemstva.

Kontinentalna Kina ima samo jedan novi slučaj lokalnog prijenosa virusa, u Wuhanu, glavnom gradu pokrajine Hubei u kojemu se krajem prošle godine pojavila ta bolest slična gripi.

Glavni grad Peking prijavio je tri nova uvezena slučaja, kao i Šangaj, dok je u južnoj pokrajini Guangdongu zabilježeno pet novih slučajeva kod ljudi koji su se vratili iz Tajlanda, Velike Britanije i Nizozemske. Dvanaesti slučaj je prijavljen u Sichuanu.

U Kini je u utorak od zaraze umrlo 11 ljudi, ukupno 3,237, dok je ukupan broj zaraženih dosegao 80,894.

Sedam novih slučajeva u BiH

Još sedam osoba, među kojima je i ministar za europske integracije Republike Srpske Zlatan Klokić, zaraženo je koronavirusom u posljednja 24 sata na području ovoga entiteta pa se ukupan broj oboljelih u Bosni i Hercegovini popeo na 34.

Kako su u utorak navečer izvijestili na svojoj Facebook stranici iz ministarstva zdravstva RS, nakon laboratorijskih analiza za 76 osoba, potvrđena je zaraza koronavirusom (COVID-19) kod njih sedam pa se ukupan broj zaraženih u ovome entitetu popeo na 27. Istodobno na području entiteta Federacije BiH je sedam zaraženih.

Po navodima iz Republike Srpske, koja je za sada središte zaraze koronavirusom u BiH, novooboljele su četiri muške osobe srednjih godina te jedan mladić, kao i dvije žene srednjih godina. Jedna zaražena osoba je iz Prnjavora, jedna je iz Doboja, a svi ostali su iz Banja Luke. Svi se nalaze, kako se pojašnjava u obavijesti, u kućnoj izolaciji i pod nadzorom su epidemiologa.

Među zaraženima je i ministar za europske integracije i međunarodnu suradnju RS Klokić, koji je medijima potvrdio da je pozitivan na koronavirus.

"Informiran sam da sam pozitivan na koronavirus. U kući sam u izolaciji i osjećam se dobro, bez ikakvih simptoma, bez groznice i bez kašlja", rekao je za Alternativnu televiziju iz Banja Luke ministar Klokić. Ova TV kuća navela je da su i ostali članovi vlade poduzeli preventivne mjere.

Sve do sada zaražene osobe u RS-u su stabilnog zdravstvenog stanja, s blagim ili bez ikakvih simptoma. U ovome entitetu je 4864 osobe koje su podvrgnute medicinskom nadzoru jer su stigle s područja pogođenih virusom COVID-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:31