DUBOKO UKORIJENJEN

'RASISTIČKA FRANCUSKA SE VRATILA' Prvi crni TV voditelj komentirao rast desničarske Nacionalne fronte

 AFP

Prvi francuski televizijski voditelj crne boje kože jučer je izjavio da je zemlja poharana duboko ukorijenjenim rasizmom. Harry Roselmack 2006. je postao jedini televizijski voditelj koji nije bijelac, a vodi vijesti na najgledanijoj francuskoj televiziji France 1. „Rasistička Francuska se vratila“, izjavio je Roselmack aludirajući na ponovni veliki porast popularnosti desničarske Nacionalne fronte.

U Le Mondeu je komentirao da je posrijedi duboko ukorijenjeni rasizam koji odolijeva vremenu i zakonima, i nije prisutan jedino u redovima Nacionalne fronte već u najdubljim dijelovima francuskog društva.

Dodao je da bi bilo „pogrešno kazati da da su svi glasači i simpatizeri Nacionalne fronte rasisti, no jednako je pogrešno tvrditi da ne postoji rasizam u toj stranci. Ksenofobija i rasizam su temeljno ljepilo koje ih drži.“

Roselmack se prvi put pojavio na nacionalnoj francuskoj televiziji prije sedam godina, u vrijeme kad je tadašnji francuski predsjednik Chirac, nakon nemira koje su po predgrađima pokrenuli nezadovoljni useljenici iz uglavnom afričkih zemalja, pozvao medije da u svoje redove uključe više zaposlenika etničkih manjina.

Tijekom žestokih rasnih nemira francuske televizijske postaje prozivane su zbog toga što "rasnim" sastavom svojih zaposlenika ne zrcale sliku multirasnog francuskog društva. Do 2006. su voditelji afričkog ili arapskog porijekla vodili emisije na manjim stanicama, no one u "prime timeu" bile su rezervirane isključivo za bijelce. S TF1 tada su komentirali da su Roselmacka zaposlili zbog predsjednikovog apela, ali i zbog činjenice da je "jako dobar novinar”.

Prije tri je tjedna kandidatkinja za lokalne izbore francuske desničarske Nacionalne fronte suspendirana jer je tamošnju ministricu pravosuđa koja je crne boje kože na Facebook profilu usporedila s - majmunom. Anne-Sophie Leclere, tad kandidatkinja u gradu Rethelu na sjeveroistoku Francuske, postavila je fotomontažu na svom Facebook profilu koja ministricu pravosuđa Christiane Taubira prikazuje uz sliku mlade čimpanze.

Kasnije, u emisiji televizije France 2 Leclere je izjavila: „Radije bih je vidjela na drvetu, negoli u vladi. Otvoreno govoreći, s tim đavoljim osmjehom s kojim se pojavljuje na TV-u ona je prava divljakuša.“ dodala je kandidatkinja te zaključila kako to “nije rasizam”. Incident je bio veliki udarac nastojanjima te antiimigrantske, ksenofobne stranke da se riješi optužbi za rasizam.

Potpredsjednik Nacionalne fronte Florian Philippot tad je komentirao da je njezina kandidatura bila “strašna greška”. Popularnost pokreta koji vodi Marine Le Pen raste, govore ankete. Prošlomjesečna ispitivanja pokazuju da bi Nacionalna fronta na sljedećim izborima za europski parlament, koji se održavaju u svibnju, mogla osvojiti 24% glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:35