POKRENUTA ISTRAGA

RASISTIČKI SKANDAL U ITALIJI Trkače iz Afrike izbacili s polumaratona: 'Ovo nas vraća u mračna vremena' ORGANIZATOR SE PRAVDA 'Iskorištavaju ih'

 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Organizatori polumaratona u Trstu, koji će se održati 5. svibnja, zabranili su afričkim sportašima sudjelovanje u utrci, no nakon burnih protesta diljem Italije, koji su rezultirali i pokretanjem službene istrage, morali su povući svoju skandaloznu odluku.

Iako je organizator Fabio Carini prvobitno branio zabranu izjavivši kako "trkači iz Afrike nisu plaćeni od strane svojih agenata pa se zato ne mogu ni natjecati", njegove riječi mnogi su protumačili kao rasizam, prenio je BBC.

Carini, direktor tvrtke Apd Miramar, koja organizira polumaraton, poslije se javno ispričao uz sljedeće objašnjenje: "Ove godine odlučili smo uzeti samo europske sportaše jer smo htjeli ukazati na veliki etički problem, a to je svojevrsna trgovina afričkim sportašima, koji se beskrupulozno iskorištavaju, a mi to više ne želimo i nećemo tolerirati. Njihovi menadžeri plaćaju im besramno niske naknade za sudjelovanje u natjecanjima, a zna se dogoditi da sportaši uopće ni ne dobiju novac".

Carini je podsjetio i na sramotan slučaj kad se jedan afrički maratonac poslije natjecanja u Italiji nije mogao vratiti kući jer mu se menadžer nije udostojio ni platiti avionsku kartu.

- Svjestan sam da smo ovo pitanje trebali postaviti na drugačiji način. Ispričavam se ako smo nekoga uvrijedili. Naša utrka otvorena je za sve - izjavio je poslije Carini.

No, Talijanski atletski savez (Fidal) svejedno je otvorio istragu kako bi utvrdio jesu li prekršeni njihovi propisi. Reagirala je i Isabella De Monte, članica Europskog parlamenta i ljevičarka.

- Situacija je stvarno izmakla kontroli, a mi smo kao nacija u velikoj opasnosti - ovakve odluke vraćaju nas u mračna vremena - rekla je.

Oglasio se i Luigi Di Maio, zamjenik talijanskog premijera, koji je sporni slučaj opisao kao "ludost".

- Apsolutno je ispravno boriti se protiv eksploatacije afričkih trkača, ali to se ne radi ovako; isključivati ih iz utrke vrlo je pogrešno - komentirao je on.

No, i dalje nije posve jasno tko zapravo plaća glavnim natjecateljima koji sudjeluju u događajima poput tršćanskog polumaratona. Primjerice, za maraton poput onoga koji se održava u Londonu 28. travnja, sportašima naknadu za sudjelovanje obično plaćaju sami organizatori. Što se tiče polumaratona u Trstu, Carini je samo kratko rekao kako trkače ne isplaćuje njegova tvrtka Apd Miramar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:00