NEMA TIJELA, NEMA SMRTI

RASKOMADANO TIJELO NOVINARA RASTVORILI U KISELINI!? Erdogan grmi: 'Naredba za ubojstvo došla je s vrha saudijske vlasti'

 
 REUTERS

Saudijski novinar Jamal Khashoggi je nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu zadavljen, kao što je bilo i planirano. Zatim je njegovo tijelo raskomadano i rastopljeno, najvjerojatnije u kiselini.

O tome je javnost izvijestio ured glavnog istanbulskog tužitelja, objavljujući da razgovori sa saudijskim kolegom, koji je boravio u tom gradu, nisu doveli ni do kakvih “konkretnih rezultata, unatoč dobrim namjerama Turske da se razotkrije istina”. Turski je istražitelj potvrdio i da je komadanje tijela te otapanje u kiselini također dio unaprijed smišljenog plana. Neimenovani je turski dužnosnik za Washington Post, za koji je Khashoggi pisao, izjavio kako su njihovi timovi pronašli biološke dokaze u vrtu konzulata koji indiciraju da je tijelo vrlo vjerojatno uništeno u neposrednoj blizini mjesta likvidacije.

“Khashoggijevo tijelo nije trebalo pokapati”, rekao je dužnosnik. Nakon toga se oglasio Yasin Aktay, savjetnik u uredu turskog predsjednika, koji je potvrdio te navode, dodajući kako je tijelo raskomadano samo zato da bi ga lakše rastopili. Ne treba zaboraviti da su saudijske vlasti odbile zahtjev turske policije da istraže bunar u vrtu konzulata, ali su im dopustili da uzmu uzorke vode. Iz toga se može zaključiti da kiselina u kojoj je tijelo rastočeno nije bačena u bunar.

Najoštriji kritičar

Iz Saudijske Arabije nije stigao nikakav odgovor na ove izuzetno ozbiljne optužbe u kojima se prvi put, iz službenog izvora, navodi kako je cilj bio da tijelo nestane pa da se tako, pozivajući se na klasičnu tezu “ako nema tijela, nema ni ubojstva”, unaprijed spriječe svi mogući napadi na Kraljevinu. No, plan je u svim svojim sastavnicama podbacio.

Khashoggi, bivši pouzdanik režima koji se pretvorio u njegova najoštrijeg kritičara, u generalni konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu ušao je 2. listopada i otad mu se gubi svaki trag. Rijad je nakon nekoliko tjedana priznao da je “slučajno ugušen” u sukobu u konzulatu. Zatim je objavio da je tijelo “zamotano u tepih i predano lokalnom suradniku”.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan je ispravno pitao: “Tko je taj lokalni suradnik?” Odgovora na to nema. Ömer Çelik, glasnogovornik turske vladajuće stranke AK, otvoreno je napao Saudijsku Arabiju izjavljujući da ubojstvo ne bi bilo moguće “bez naredbe iz visokih krugova”. “Nikoga ne optužujemo, ali nećemo dopustiti da se sve zataška, i to treba biti jasno”, dodao je Çelik.

Istodobno se pojavila nova informacija koja dodatno upliće saudijskog prestolonasljednika Muhameda bin Salmana (MBS) u cijeli slučaj. Prema navodima Washington Posta (WP), on je, prije nego što je Rijad priznao da je Khashoggi ubijen u konzulatu u Istanbulu, nazvao Bijelu kuću i razgovarao s Jaredom Kushnerom, posebnim savjetnikom predsjednika Donalda Trumpa (i njegovim zetom), te Johnom Boltonom, savjetnikom za nacionalnu sigurnost.

Optužbe

MBS je tom prigodom opisao Khashoggija kao vrlo opasnog islamista koji zagovara i širi stavove Muslimanskog bratstva. Nije tajna da je MBS Khashoggija i prije nego što je ubijen smatrao agentom Katara, zemlje koju je Arabija stavila u blokadu zbog podržavanja terorizma.

Muslimansko bratstvo je religijsko-politička skupina nastala u Egiptu 1920-ih godina čija se sunitska ideologija smatra temeljem na kojem su nastale fundamentalističke i kasnije terorističke skupine poput Islamske države. Zbog toga su u Egiptu i Saudijskoj Arabiji zabranjeni, ail im s druge strane utočište pružaju Turska i Katar.

SAD ima negativan stav prema djelovanju Muslimanskog bratstva.

Izrael podržao Saudijsku Arabiju jer žele, kažu, stabilnu državu

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da će trebati najmanje još nekoliko tjedana prije nego što SAD prikupi dovoljno dokaza za nametanje sankcija kao odgovor na ubojstvo Khashoggija. “Predsjednik je rekao da ćemo zahtijevati odgovornost za one koji su umiješani u počinjenje toga ogavnog zločina”.

Bivši saudijski ministar za obavještajna pitanja princ Turki bin Faisal al Saud, utjecajni član kraljevske obitelji, izjavio je da hajka u SAD-u kojom se demonizira S. Arabija prijeti narušavanjem strateških odnosa dviju zemalja.

Francuski državni vrh je jasno dao do znanja da traže cjelovitu istragu ubojstva koje smatraju “nedopustivim i groznim”, ali jednako tako tvrde da zbog tog slučaja ne kane dovesti u pitanje svoje unosne poslovne ugovore s tom zemljom.

Grozno je što se dogodilo u konzulatu u Istanbulu i tome treba pristupiti s dužnom odgovornošću. No, istodobno je izuzetno važno za stabilnost svijeta i regije da Saudijska Arabija ostane stabilna”, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu. te dodao kako je Iran veći problem i treba osigurati da ta zemlja prestane sa svojim zloćudnim djelovanjem. (Ž.T.)

Erdogan: Naredba za Khashoggijevo ubojstvo došla je 's vrha saudijske vlasti'

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u petak da je naredba za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija došla "s vrha saudijske vlasti", ali je ujedno izuzeo kralja Salmana od svake odgovornosti, u napisu objavljenom u Washington Postu.

"Htio bih istaknuti da Turska i Saudijska Arabija održavaju prijateljske veze", dodao je Erdogan. "Nipošto ne vjerujem da je kralj Salman, čuvar svetih džamija, naredio pucanj u Khashoggija", rekao je.

Ubojstvo saudijskog novinara, kritičara režima u Rijadu i suradnika Washington Posta, bacilo je sjenu na ugled sunitske monarhije, a napose na prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana koji zapravo obnaša vlast.

Jamal Khashoggi je ubijen 2. listopada u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, kamo je došao radi administrativnih formalosti za vjenčanje.

"Znamo da su počinitelji (ubojstva) među osamnaest osumnjičenih koje drži Saudijska Arabija. Znamo i da su te osobe došle kako bi izvršile naredbu koju su dobile: ubiti Khashoggija i otići. Na kraju, znamo da je naredba za Khashoggijevo ubojstvo došla s vrha saudijske vlasti", napisao je turski predsjednik u Washington Postu.

Nešto ranije u petak zaručnica Jamala Khashoggija pozvala je američkog predsjednika Donalda Trumpa da podupre tursku istragu i napore Ankare radi pronalaženja njegova tijela, u poruci koju je poslala s komemoracije u Washingtonu.

Hina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:35