BOMBAŠ PROPJEVAO

RASKRINKAN PRAVI CILJ NAPADA Krvnici umjesto pokolja u Bruxellesu planirali velike napade na EURO diljem Francuske

Europsko nogometno prvenstvo trebalo bi se održati u deset gradova diljem Francuske od 10 lipnja do 10. srpnja
Football Soccer - France v Russia - International Friendly - Stade de France stadium, Saint-Denis, France - 29/03/16. French gendarmes patrol as heighten security measures are enforced. REUTERS/Charles Platiau
 CHARLES PLATIAU / Reuters / REUTERS

Grupa terorista koji su izveli napade u Parizu i Bruxellesu uopće nisu imali za cilj belgijski glavni grad, već je njihova prava meta bila europsko nogometno prvenstvo koje se održava u Francuskoj ovoga ljeta.

Tu je informaciju u ponedjeljak objavio francuski list Libération na temelju iskaza koje je istražitaljima dao Mohamed Abrini, uhićen u petak. Prema onome što je ispričao istražiteljima, teroristička skupina originalno je planirala napad u Francuskoj, nakon serije napada u studenome, kada je poginulo 130 ljudi, a stotine je ozlijeđeno.

Nakon uhićenja Salaha Abdeslama, kada su pristigle vijesti da surađuje s policijom, preostali pripadnici terorističke skupine pribojali su se da im je policija za petama pa su odlučili promijeniti svoj cilj napada i organizirali su koordinirane napade na zračnu luku u Bruxellesu i gradsku podzemnu željeznicu, pri čemu su ubijene 32 osobe.

Belgijske su vlasti proteklog vikenda objavile kako je Abrini (31) priznao da je bio treći sumnjivac u zračnoj luci. Snimka nadzorne kamere zabilježila je njegov lik sa šeširom, kada je ostavio veliku torbu s eksplozivom u zračnoj luci i pobjegao.

Europsko nogometno prvenstvo trebalo bi se održati u deset gradova diljem Francuske od 10. lipnja do 10. srpnja, a prva i posljednja utakmica trebale bi se održati na Stade de Franceu, na istom mjestu koje je bilo metom napada 13. studenog, kada su se tamo raznijela trojica bombaša samoubojica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:56