BOMBAŠ PROPJEVAO

RASKRINKAN PRAVI CILJ NAPADA Krvnici umjesto pokolja u Bruxellesu planirali velike napade na EURO diljem Francuske

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 11.04.2016. u 19:08

CHARLES PLATIAU / Reuters / REUTERS

Europsko nogometno prvenstvo trebalo bi se održati u deset gradova diljem Francuske od 10 lipnja do 10. srpnja

Grupa terorista koji su izveli napade u Parizu i Bruxellesu uopće nisu imali za cilj belgijski glavni grad, već je njihova prava meta bila europsko nogometno prvenstvo koje se održava u Francuskoj ovoga ljeta.

Tu je informaciju u ponedjeljak objavio francuski list Libération na temelju iskaza koje je istražitaljima dao Mohamed Abrini, uhićen u petak. Prema onome što je ispričao istražiteljima, teroristička skupina originalno je planirala napad u Francuskoj, nakon serije napada u studenome, kada je poginulo 130 ljudi, a stotine je ozlijeđeno.

Nakon uhićenja Salaha Abdeslama, kada su pristigle vijesti da surađuje s policijom, preostali pripadnici terorističke skupine pribojali su se da im je policija za petama pa su odlučili promijeniti svoj cilj napada i organizirali su koordinirane napade na zračnu luku u Bruxellesu i gradsku podzemnu željeznicu, pri čemu su ubijene 32 osobe.

Belgijske su vlasti proteklog vikenda objavile kako je Abrini (31) priznao da je bio treći sumnjivac u zračnoj luci. Snimka nadzorne kamere zabilježila je njegov lik sa šeširom, kada je ostavio veliku torbu s eksplozivom u zračnoj luci i pobjegao.

Europsko nogometno prvenstvo trebalo bi se održati u deset gradova diljem Francuske od 10. lipnja do 10. srpnja, a prva i posljednja utakmica trebale bi se održati na Stade de Franceu, na istom mjestu koje je bilo metom napada 13. studenog, kada su se tamo raznijela trojica bombaša samoubojica.

Izdvajamo