MISTERIOZNA PROVALA

RASKRINKANA DRSKA INDUSTRIJSKA ŠPIJUNAŽA? Ražalovani vlasnici propale firme u nevjerici: 'Pa ovo nije istina, ukrali su nam kompletan projekt!'

Arhivske fotografije
 David Moir / Reuters

Svojedobno su bili jedna od najinovativniji škotskih tvrtki, u čije su pogone dolazile visoke delegacije iz cijelog svijeta. Prvi su proizvodili struju iz uređaja koji energiju crpe iz kretanja morskih valova, a onda su u 2014. godini u nedostatku financijskih sredstava bili prisiljeni zatvoriti sve pogone. Propali su.

Kompanija Pelamis Wave Power proslavila se dizajnom i proizvodnjom transformatora Pelamis, svojevrsne metalne "zmije" duge oko 150 metara koja je koristeći energiju valova trebala proizvoditi struju. Svojom su idejom zainteresirali brojne investitore, počeli s projektima na više svjetskih lokacija, ali zbog tehničkih problema i nedovoljno razvijene tehnologije ipak nisu uspjeli pokrenuti masovnu proizvodnju uređaja koji bi, laički rečeno, iz valova stvarao struju.

Pomalo zaboravljena tvrtka danas se ponovno našla u središtu pozornosti, nakon što je Ewan MacAskill za Guardian napisao veliki tekst u kojem se implicira da je Pelamis Wave Power bila žrtvom ozbiljne industrije špijunaže. Naime, u ožujku 2011. godine provaljeno je u sjedište tvrtke i ukradena su četiri od pet laptopa iz kancelarija.

Počinitelji nisu bili pronađeni i svi su već zaboravili na incident dok nekoliko godina kasnije iz Kine nisu počele stizati fotografije nevjerojatno sličnog projekta kao onog na kojem je radila tvrtka Pelamis. Slučajno ili ne, dva mjeseca prije provale u tvrtku, pogone je posjetila velika kineska delegacija na čelu s tadašnjim zamjenikom premijera.

Nakon što je vidio fotografije kineskog projekta transformatora nazvanog Hailong 1, jedan od ljudi koji su radili u Pelamisu u vrijeme kad je došlo do krađe, Max Carcas, kaže da su sličnosti između škotskog i kineskog "stroja" zapanjujuće:

- Neki detalji možda su različiti, ali očito je da testiraju koncept koji je razvio Pelamis.

Naravno, moguće je da su Kinezi razvijali sličan koncept paralelno s Pelamisom. Isto tako je moguće da su pokušali napraviti sličan dizajn gledajući fotografije Pelamisova uređaja koje su bile dostupne na internetu. Ne bi bilo prvi puta da Kinezi to rade.

No, postoji i zlokobnije objašnjenje - da je Kina, koju se često optužuje za agresivnu industrijsku špijunažu, naprosto ukrala nacrte škotskog koncepta. Carcas se prisjetio okolnosti krađe laptopa s važnim podacima u vezi projekta.

- Provala se dogodila deset mjeseci nakon što nas je posjetila kineska delegacija. Zanimljivo je da su provalnici otišli direktno na drugi kat gdje su bile naše prostorije, a ne na prvi kat zgrade u kojem je bila smještena jedna druga tvrtka. Iz toga bih mogao izvući mnoštvo različitih zaključaka, ali ću se ipak suzdržati - rekao je Carcas.

Kad ih je 2011. posjetila kineska delegacija na čelu s Lijem Keqiangom (danas premijerom Kine) u škotskoj su kompaniji gajili nadu da bi u Kini mogli pronaći ključnog investitora. No, to se nije ostvarilo i tri godine kasnije morali su staviti ključ u bravu, nakon što su na svoj revolucionarni dizajn potrošili više od 100 milijuna eura. Ironično, dok je Pelamis Wave Power propao, Kinezi i dalje rade na svojem Hailongu.

The Guardian je objavio i usporedne fotografije transformatora koji je proizveden u Škotskoj i onoga koji su proizveli Kinezi. Usporedbu pogledajte OVDJE.

Nema dokaza da je kineski premijer Li Keqiang povezan s Institutom 710 koji razvija projekt Hialong 1, ali sumnja u krađu ostaje. Škoti pak nemaju namjere tužiti za povredu patenta, iz vrlo plastičnog razloga - intelektualno vlasništvo u Kini nije zaštićeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:47