OTTO SKORZENY

RASKRINKANA NAJVEĆA TAJNA IZ MOSSADOVIH ARHIVA Kako je prekaljeni hitlerovac poslije rata klao naciste po narudžbi Izraelaca

27th August 1948: Nazi soldier Lieutenant Colonel Otto Skorzeny in a Nuremberg prison, from which he later escaped. He was held in the witness wing and was being quizzed about reports that General von Rundstedt had sent him to kill General Dwight D Eisenhower and other American officers in the Battle of the Bulge. (Photo by Keystone/Getty Images)
 Keystone / Getty Images

Njemački znanstvenik Heinz Krug nestao je 11. rujna 1962. godine. Otišao je u ured i nakon toga se više nije vratio kući. Jedino što je policija znala bilo je to da je redovito putovao u Kairo. Upravo je on bio jedan od desetaka nacističkih raketnih stručnjaka koje je Egipat unajmio da rade na njegovu programu naoružanja.

Kad je Krug nestao, izraelske novine HaBoker su objavile da su ga Egipćani oteli kako bi ga spriječili da posluje s Izraelom. Objava u novinama bila je pokušaj da se istražitelje odvrati od toga da kopaju po slučaju. Krug je ionako već bio prošlost.

Raketni program

Naime, sada je otkriveno, na temelju intervjua s nizom bivših Mossadovih dužnosnika i Izraelaca koji su imali pristup njegovim tajnama, da je Krug likvidiran u sklopu izraelske obavještajne akcije. Ono što je doista zapanjujuće jest činjenica da je Kruga ubio čovjek po imenu Otto Skorzeny, jedan od najvrednijih Mossadovih ljudi, ali i bivši pripadnik nacističkih snaga te jedan od miljenika Adolfa Hitlera koji ga je svojedobno bio nagradio jer je izbavio Benita Mussolinija.

Skorzeny i Mussolini

No, to je sve bilo prije. Te 1962. Skorzeny je imao potpuno drugog poslodavca, a njegov je angažman jedna od najvećih dosad neispričanih priča iz Mossadovih arhiva, piše Haaretz.

Ključ za razumijevanje cijele priče je sljedeći: jedan od ključnih prioriteta Mossada bilo je spriječiti njemačke znanstvenike da rade na razvijanju egipatskog raketnog programa. Tragom toga, Krug je mjesecima prije smrti dobivao prijeteće poruke. U Njemačkoj bi dobivao pozive u gluho doba noći, a u Egiptu pisma-bombe. Krug je bio jedna od ključnih Mossadovih meta.

Tijekom rata, 17 godina ranije, Krug je bio jedna od zvijezda Peenemundea, testnog poligona na obali Baltičkog mora, u kojem su njemački znanstvenici radili za Treći Reich. Tim je vodio Wernher von Braun, koji je sanjario o razornijim, točnijim i dalekometnijim projektilima. On je kasnije zvao Kruga i druge da mu se pridruže u SAD-u gdje je, potpuno čistog dosjea, vodio američki raketni program i postao jedan od ključnih ljudi NASA-ina svemirskog istraživačkog programa. No, Krug se odlučio za unosniju opciju - Egipat i njemačkog profesora Wolfganga Pilza kojemu se divio. Cilj im je bio razvoj egipatskog strateškog naoružanja.

Krug je, smatrali su izraelski dužnosnici, morao znati da je Izrael meta tog programa. Smatrali su da posvećeni nacist to vidi kao priliku za nastavak istrebljenja židovskog naroda.

Prijetnje su izluđivale Kruga. I on i njegovi kolege su znali da je iza njih Izrael i da im se oko vrata steže omča. Krug je zato zatražio pomoć prekaljenog nacističkog heroja. Onoga dana kad je nestao, tvrde pouzdani izvori pod uvjetom anonimnosti, otišao se susresti upravo sa svojim “spasiocem”.

Skorzeny je tada imao 54 godine. Bio je živuća legenda kojom su se Nijemci tijekom rata inspirirali, a neprijatelji su ga poštovali. Slovio je kao najopasniji čovjek Europe koji će, što je prepoznao i Hitler, učiniti sve kako bi dovršio misiju koja mu je dana u zadatak.

Polili ga kiselinom

Krug se, dakle, našao sa Skorzenyjem. Odveo ga je u šumu kod Münchena i rekao znanstveniku da je unajmio tjelohranitelje koji ih prate u automobilu. Tamo ga je osobno upucao, a njegovi su pomoćnici, “tjelohranitelji”, Krugovo tijelo polili kiselinom, malo pričekali i zatim ostatke pokopali i prekrili vapnom.

Trojica koja su sudjelovala u smaknuću bili su budući izraelski premijer Yitzhak Shamir, tadašnji šef Mossadove jedinice za posebne operacije, zatim Zvi Peter Malkin, koji je hvatao Adolfa Eichmanna u Argentini, dok je treći, nadglednik iz daljine, bio Yosef Joe Raanan, viši obavještajac u Njemačkoj. Sva trojica izgubila su veći dio obitelji u holokaustu.

Izraelska motivacija da rade s čovjekom kao što je Skorzeny bila je jasna: približiti se nacistima koji pomažu Egiptu kako bi se spriječio novi holokaust. Cilj je, dakle, opravdavao sredstva.

No, zašto je Skorzeny pristao raditi za Mossad?

Rođen u Beču, još kao dijete je bio neustrašiv, odvažan, idealan materijal, pokazat će se kasnije, za vojnog zapovjednika. Austrijskom ogranku nacističke stranke pridružio je 1931., služio je u SA i obožavao Hitlera. Nakon 1938. počeo je volontirati u Leibstandarte SS Panzer diviziji, osobnoj Hitlerovoj gardi. Upravo je on 1943. predvodio specijalce koji su spašavali Hitlerova prijatelja Benita Mussolinija iz planinskog resorta. Ubrzo je preuzeo operativnu kontrolu nad Hitlerovim specijalnim SS postrojbama. Nije to bio jedini zadatak po kojemu ga se pamti. Stajao je, primjerice, i iza otmice Miklósa Horthyja, čime je otvorio put pokolju mađarskih Židova.

Akcije koje je poduzeo tijekom Dana D dovele su ga u zatvor. Protiv njega su htjeli podići optužnicu, ali pobjegao im je tijekom jednog transporta. Navodno mu je u bijegu pomogao Ured za specijalne operacije, prethodnica CIA-e, za koju je nakon rata obavljao neke poslove.

Skorzeny i Hitler

Nevini turisti

Treba pritom napomenuti kako mu je bilo dopušteno da živi u Španjolskoj, raju za nacističke vojne veterane. Radio je, među ostalim, i kao savjetnik za Juana Peróna, ali i za egipatsku vladu. Upravo se tada sprijateljio s egipatskim dužnosnicima koji su surađivali s njemačkim znanstvenicima.

S druge strane, Mossad je kovao planove kako ga zbrisati s lica zemlje. No, šef te agencije, Isser Harel, imao je bolji plan - neće ga ubiti, nego angažirati. Bio je svjestan da, ako žele spriječiti Egipat, trebaju nekoga iznutra, trebaju nacista. Stoga je Raanan dobio zadatak da osnuje tim i pridobije Skorzenyja.

Njegov tim je otišao u Španjolsku. Promatrali su Skorzenyja, njegovu kuću i posao, dnevnu rutinu. U timu je bila i mlada Njemica Anke, živahna, lijepa, sklona flertu, idealna pomagačica za zadatak.

Te večeri početkom 1962. Skorzeny je bio u baru u Madridu sa svojom suprugom Ilse von Finckenstein, nećakinjom nekadašnjeg Hitlerova ministra financija. Odjednom im je pristupio par koji je bio opljačkan i ostali su bez svega - putovnica, novca, prtljage. Nevini njemački turisti osvojili su Skorzenyjevu suprugu i ona ih je pozvala da prenoće kod njih.

U jednom trenutku, u vili, Skorzeny je izvukao pištolj. “Znam tko ste i zašto ste ovdje. Vi ste Mossad i došli ste me ubiti”, rekao im je.

Mladi par, Anke i njezin partner, agent čije se ime i dandanas taji, nisu niti trepnuli. “Djelomično ste u pravu. Mi smo iz Mossada, ali da smo vas došli ubiti, bili biste mrtvi već tjednima”, odgovorio mu je agent.

“Ako nas ubijete, oni koji dođu kasnije neće se niti truditi popiti piće s vama. Nećete im vidjeti lice prije nego što vam raznesu mozak. Nudimo vam da nam pomognete”, dodala je Anke.

Objasnili su mu da Izrael treba informacije, i to će itekako dobro platiti.

“Novac me ne zanima. Imam ga dovoljno”, odgovorio je Skorzeny. “Hoću da Wiesenthal makne moje ime s liste”, zatražio je, a agenti su mu rekli da će se za to pobrinuti. Odveli su ga u Izrael. Mnogi su sumnjali u njegovu regrutaciju. No, njegov je motiv bio jasan: suradnja s Mossadom bila mu je životno osiguranje. Odletio je u Egipat i, kao što su tražili Izraelci, nabavio im popis njemačkih znanstvenika i njihovih adresa te tvrtki koje su Egiptu dopremale komponente. Bila je tu i Intra, tvrtka za koju je radio Krug.

U međuvremenu su Mossadovi agenti pokušali maknuti njegovo ime s Wiesenthalove liste, ali ih je poznati lovac na naciste odbio. Naposljetku su krivotvorili pismo u kojemu Simon Wiesenthal obavještava Skorzenyja da ga je maknuo s liste.

Dva sprovoda

Skorzeny se pokazao kao dobar suradnik. Slao je pisma-bombe, provodio kampanju zastrašivanja i većina je Nijemaca napustila Egipat. No, Mossad je odlučio obustaviti akciju kada je u Švicarskoj uhvaćen jedan od njihovih timova koji je mučio obitelj jednog znanstvenika. Negativni publicitet bio je prevelik. Izraelski premijer David Ben-Gurion zaključio je da je to loš imidž za zemlju, epizoda koja bi mogla ugroziti dogovor s Njemačkom o prodaji oružja Izraelu koji je isposlovao.

Šef Mossada, Harel, dao je ostavku. Novi lider Meir Amit odmaknuo je agenciju od traganja za nacistima. No, još je jednom angažirao Skorzenyja - razmišljalo se o mogućnosti tajnih mirovnih pregovora i on im je trebao kako bi dogovorili sastanak s jednim egipatskim dužnosnikom. Akcija nije urodila plodom. Skorzeny je umro u Madridu u srpnju 1975. Imao je dva sprovoda, u Beču i Madridu, gdje se nacistički veterani nisu ustručavali od nacističkih pozdrava i simbolike. No, pogrebu u Madridu prisustvovala je i jedna osoba koju nitko od okupljenih nije poznavao. Bio je to Raanan, koji je došao odati počast najboljem špijunu koji je ikada radio za njega.

Savjetnik Juana Perona i ljubavnik njegove supruge

Otto Skorzeny bio je začetnik onoga što danas nazivamo specijalnim operacijama. Ranih 1950-ih bio je savjetnik egipatskom vođi Gamalu Abdelu Naseru te je njegovu vojsku obučavao za gerilske operacije. Obučavao je i palestinske borce te bio mozak ranih terorističkih napada na Izrael. Obučavao je i samog Jasera Arafata.

Kasnije se, nakon svih špijunskih afera, primirio te osnovao tvrtku za uvoz i izvoz koja je, vjeruje se, bila samo paravan za krijumčarenje nacista u Argentinu.

Svojedobno je surađivao i s Juanom Perónom, a bio je i tjelohranitelj njegovoj supruzi Eviti. Postoje glasine da su njih dvoje čak bili ljubavnici. Zbog prepoznatljivog velikog ožiljka na lijevoj strani lica zvali su ga Scarface.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:43